Чому медогляд учителів платний?

Автор: Сергій Категорія: Різне Створено: Середа, 27 липня 2011, 22:49

Працівники педагогічної галузі шоковані

У нашу редакцію звернулися вчителі кількох районів, зокрема, Мурованокуриловецького, й повідомили, що за проходження обов’язкового медичного огляду треба заплатити 50 гривень ніби благодійних коштів.

– Здається, що таке 50 грн.? Але до цих грошей додайте проїзд з сіл до райцентру та ще й протягом двох-трьох днів, то нам медогляд обійдеться в усі 300 гривень, – обурюються педпрацівники.

В управлінні освіти та науки облдержадміністрації переконують, що медогляд безкоштовний для педпрацівників, яких в області нараховується більше 24 тис. осіб.


– Медичний огляд для працівників нашої галузі – безкоштовний, – каже заступник начальника управління освіти та науки облдержадміністрації Андрій Лисак. – А питання благодійних внесків, які є при лікарнях – це справа добровільна й ніхто не може зобов’язувати такі кошти вносити. На проходження безкоштовного медогляду педпрацівників у районних та міських бюджетах передбачені кошти.

Головний лікар Мурованокуриловецької лікарні не заперечує, що освітянам й іншим категоріям фахівців доводиться платити по 50 грн. за проходження обов’язкового щорічного медогляду:

– На початку року ми формували бюджет, включаючи й витрати на планові медогляди. Однак кошти спочатку розподіляються на захищені статті, а тоді на інші. Й вийшло так, що нам не додали на 2011 рік 65 тис. грн. А за нашими розрахунками не додано 2 млн. грн. від потреби. А в результаті ми не маємо за що проводити медогляди, на які є тільки 20 тис. грн. Я звертався письмово до керівництва району. Спочатку вирішили провести на ці кошти медогляд тієї кількості людей, на яку їх вистачить. Однак за непроходження медогляду педпрацівників, яких у районі 900 осіб, або не допустять до роботи, або відсторонять. Тож порадились з директорами шкіл і вирішили, щоб вчителі вносили 50 гривень. З них 41 грн. 70 коп. перераховуємо на райСЕС, яка проводить бакобстеження, а на решту купуємо реактиви, плівку для електрокардіограми, гінекологічні набори. Стараємося прово- дити медогляд людини за день, а через 3-4 дні хтось один від колективу приїздить за санітарними книжками. В цілому у рік проводимо 1500 медоглядів різних категорій працівників: харчовиків, суддів, прокуратури, але платно, як надання медпослуги.

У Томашпільському районі голова райради Анатолій Олійник запевнив, що медогляди працівники освіти в райлікарні проходять безкоштовно. Платять тільки в межах 9 гривень за проведений їм інструктаж з гігієнічного навчання.

Ольга ВIЛЬЧИНСЬКА

За матеріалами 33kanal.com


У вас немає прав для коментування