Книги, які надихають на... вбивство

Автор: Сергій Категорія: Різне Створено: Четвер, 01 вересня 2011, 15:08

Прочитав окультну книгу, спробував поворожити, і все - ти в системі. Людина зі слабкою психікою може після такого міфічного «чуда» почути: «Убий!». Так каже священик. Про небезпеку своїх «професійних» книг говорять і самі окультисти. Не радять їх читати з цікавості людям випадковим, які не володіють «ключами» до прочитання.

По кілька разів на рік у нашій області трапляються злочини, до яких спонукає «голос згори». А на місці недавнього жахливого убивства 14-річного хлопчика у селі Привітне Мурованокуриловецького району не тільки затримали двох жінок, які давали суперечливі свідчення, а й вилучили книгу, що могла стати причиною убивства підлітка власною матір’ю та її сестрою-близнючкою.

Про книгу говорили селяни. Щоправда, назви її вони не знають. Кажуть тільки: книжка «старорежимська». Правоохоронці ж про книжку мовчать. Проводять слідство, шукають мотиви і визначають ступінь вини обох арештованих 34-річних жінок. Дітовбивць, які зізналися, але перекидають основний тягар вини одна на одну, направили на психіатричну експертизу. А затримані матір із сестрою, дії яких здоровим глуздом пояснити не можна, на оперативне відео наговорили, що книжка була. «Як біблія, тільки навпаки». Мовляв, читали її, тому «дах поїхав». Чи може в нормальної людини похитнутися психіка від однієї книжки? Якщо так, то які книги краще у руки не брати?

 

Міф про книгу 

Причастя, хрещення, миропомазання, сповідь, вінчання. Це церковні таїнства. А чарівництво, чорнокнижництво, чаклунство, окультизм — ці явища наука кваліфікує, як паранормальні. Церква ж каже, що окультні вірування - це шарлатанство або сатанізм, а апетит до них пробуджується міфами.

- Міфи – це не казки, а страхи людей. І вони формуються дуже легко в будь-який час, - каже ієрей Вінницької єпархії Української православної церкви отець Костянтин. – Сьогодні існують уже міфи про мобільні телефони, про кока-колу, яку на асфальт капнеш - і буде дірка. Ніхто не додумується перевірити, але одне одному передають цей міф.

Але те, що окультизм зараз у розквіті і секти множаться, ніхто заперечувати не буде. Вінницьке духовенство навіть співпрацює з організацією із сектознавства. Найбільш пильно вивчають тоталітарні секти, де для лідера не існує Закону. Є тільки його власний досвід, свій культ. У таку секту, каже священик, і могли потрапити сестри, про яких «20 хвилин» писала у статті «Мати зарізала сина: основна версія – ритуальне вбивство».

- Не знаю, чи було це убивство ритуальним, чи ні. Сорок ножових поранень… Може, в істериці. Може, дійсно хвора людина. Може бути, що й справді через книжку, - каже священик. - Але поки не побачу її, не можу дати точного аналізу цього випадку.

Та міліція не те, що назви книги не розголошує, а навіть не підтверджує, що книжка справді була. І не спростовує цього. Просто коментарів про це більше не дає.

Працівник управління внутрішніх справ, який побажав лишитися неназваним, припустив, що це могла бути «Практична магія» Паюса. Він знайомий з людиною, яка читала цю книгу і відчула її дію. Каже, цю «настільну книгу мага» його знайомий діставав «з десятих рук у Москві».

- Це бомба в руках слабоумних, - каже він. – А книги по езотериці до революції видавали, і тоді вони були у вільному продажу. Може, й ця книга, якщо бабки в селі про неї кажуть - «старорежимська», часів царської Росії.

- По магії є багато книжок, - не береться припускати, яка то могла бути книга, отець Костянтин. - Але найчастіше такі речі (ритуальні убивства, - авт.) зустрічаються в доморощених сектах, тоталітарних, коли є лідер. І частіше за все вони здійснюються не по книжках.

Ритуали під контролем

- Ритуальні вбивства відбуваються і в наш час, - каже отець Костянтин. – Існують дикі культи, Африка з її племінними союзами, Океанія, де до цього часу поліція здає звіт у якусь європейську організацію, скільки і де було з’їдено людей в цьому році. Якщо більше, то поліцейський викликає вождя племені посваритися: ми ж християни, а ви тут людей їсте. Той йому: ой, ми з’їли її випадково, тому що вона сама втопилася... І таке є.

- У нас найчастіше буває така схема, - продовжує священик. – Є тоталітарний лідер - людина, яка сама вірить у свої сили. Він не є частиною великої церкви чи чогось такого. Над ним немає ніякого закону. Він сам собі голова. Що в ту голову прийде, те і буде. І найчастіше в тій голові вінегрет з НЛП, сучасних технологій і фільмів, яких лідер надивився. От, наприклад, у Британії створили величезну церкву джедаїв після фільму «Зіркові війни». Подивилися кіно - і створили собі культ, бо їм все одно, у що вірити. А в нас - харизмати. І якщо психічно нездорова людина потрапляє до тоталітарного лідера, під його вплив, закохується в його ідеологію, то він і доводить людину...

Найчастіше в тоталітарні секти потрапляють люди з проблемами. Ведуться, бо в такому стані їм потрібно знати, що хтось інший за них вирішить усе. 

- Коли людині й так боляче, а її замість заспокоєння провокують, тоді може були все, що завгодно, - каже отець Костянтин. – Убивств у харизматів купа. Про деякі писали в пресі. Згадайте тільки людину, яка три рази кидалася під машину з криком «алілуя». Тричі стрибала, і під третю машину попала все-таки. Люди у секти приходять з довірою, але нею там зловживають. Користуються різними психотехніками, і в більшості випадків примітивного НЛП досить, щоб довести людину до такого стану. Так, існують такі речі в сектах. У нас є свідчення.

І священик розповів про вінницького льотчика, якого «списали» зі служби після року відвідування секти:

- Льотчик - це людина, яка проходить серйозну медкомісію. Здоровий, сильний чоловік. Одного року в секті було досить, щоб таку людину списали.

Не всі книги розумні

Та не тільки живі люди можуть довести до психічної хвороби. На це здатні й книжки. Про магію - білу чи чорну. А ще сіру, червону, оранжеву, фіолетову, жовту… Все це продається у книжкових магазинах чи безкоштовно скачується з інтернету. З ворожіннями, картами таро, приворотами, замовляннями.

- Книжок окультних - купа. У кого є доступ до інтернету, будь-яку окультну книгу скачати не проблема, - каже отець Костянтин. – Послухали, приміром, хлопці рок, і якщо лідер цієї рок групи позиціонує себе як окультист, з цього все й починається. Скачали книжку, почитали і спробували перстень на нитці потримати. Хитається! Все – ми маги і чародії!

- Окультист – це людина, яка свій власний досвід спілкування з духовним світом вважає за істину, - пояснює священик. – Тобто якщо особисто в нього були галюцинації, сновидіння чи прифантазувалося якесь спілкування з темними духами. Вийшло примітивне ворожіння – віск по тарілочці «бігав». Він додає ці свої знання і те, що до нього з книжок прийшло, з духовного світу постукало в двері. Весь цей вінегрет він видає за конкретне окультне вчення. Їх купа. Від крупних до містечкових. І у нас у Вінниці кожної тварі по парі. Дуже багато сект різних. Яких тільки немає... І окультні ідеї в кожної свої, тому їх називають одним терміном, а не по іменах. Серед цих окультних речей бувають речі відверто сатаністські.

Кожен посібник з ворожіння – окультна книжка. Але заборонити цю літературу церква не може, хіба тільки радить не читати. Щоб бути від гріха подалі. Як вважає секретар Вінницької єпархії Української православної церкви Владислав Демченко, забороняти небезпечну для мирян літературу має Служба безпеки України, а не церква.

- З людьми, які були в окультизмі, я розбирався не раз, - розповідає отець Костянтин. - Служу в госпіталі на території лікарні ім. Ющенка, а в психлікарні таких дуже багато. Тобто тих людей, які через свою хворобу зацікавилися і прогресувати навіть у цьому почали, або не тільки займалися читанням, а й ворожінням чи іншими окультними речами.

- Якщо людина намагається з духовним світом самостійно спілкуватися, то частіше за все приходить нечисть, - каже священик. – Буває, що купують книжку і практикують вичитані звідти ворожіння, привороти, відвороти. Кожен, хто практикував, уже всередині цієї системи. Після такого справді людина зі слабкою психікою почує голос, який прийшов у голову і каже: «Убий». І таке можливе.

Приховані знання

«Окультний» означає «прихований». Маги, екстрасенси, астрологи, нумерологи, хіроманти, гадалки, цілителі... Більшість із них називають себе людьми релігійними. Кажуть, черпають енергію з віри, бо їхня робота – дуже енергозатратна. У храмах відновлюються.

Глибоко віруючою людиною вважає себе і вінницька окультист Тамара. Ця 52-річна жінка називає себе цілителькою. Каже, своїй бабці ще в дитинстві давала обіцянку робити все на благо. Відтоді знімає руками хвороби, які медики вилікувати не змогли. Замовляє на удачу, на добро. Жодного разу, запевняє, до темних сил не зверталася, але від них людей рятувала.

- Так, окультна література може дуже сильно вплинути на необережну людину, - каже Тамара. – Коли людина вирішала сама почитати і починає пробувати робити те, про що прочитала, зачіпає темну силу, яка потім приходить уві сні, у видіннях. Мені бабуся передала «замки» і «ключі». Без них випадкова людина, читаючи, пробуючи по книзі працювати, зачіпає заборонене. Може накликати біду на себе, на здоров’я своє і близьких. Ці книги глибоко затягують. До мене приходив хлопець, говорив, що нечисту силу бачив. Виходив о першій ночі на перехрестя і гроші кидав, щоб відкупитися. Я йому викачувала… Обережно дуже треба читати, грамотно. Є чорна магія і біла. Але для кожної має вчитель бути, бо якщо чорну магію з білою звести, буде як у собаки з кішкою – бійка на смерть.

Магію Тамара називає силою. Говорить, що постійно їздить у монастирі, ходить до церкви. Там набирається позитивної енергії.

- Ліс, вода, море - звідси ще позитивні емоції. І з танців та пісень, - каже окультист. – Ми, цілителі, не п’ємо чаю та кави. Тільки трави.

 

Наталія ГОНЧАРУК

За матеріалами vn.20minut.ua

У вас немає прав для коментування