Старенькі просять Тимошенко хоч по 500 грн з «Юліної тисячі»

Автор: Сергій Категорія: Різне Створено: Вівторок, 12 серпня 2008, 18:32

Втративши надію отримати  компенсації за вкладами Ощадбанку СРСР пенсіонери пишуть листи прем'єру.

Залишки 6 млрд. гривень, що були виділені на погашення так званої "Юліної тисячі", йдуть тільки на ці цілі, запевнила прес-секретар Ощадбанку Ярослава Титова. "Я не думаю, що гроші для Західної України беруть із тих 6 млрд., які виділили для виплат вкладникам. Насправді, практично всі 6 млрд. вже розподілені", пояснює вона. За офіційними даними Ощадбанку, на 8 серпня 2008 року, на "тисячу" з бюджету перерахували 5 млрд 676 млн грнивень. Таким чином, запас - 324 млн гривень. Раніше Тимошенко заявляла про те, що виплата компенсацій постраждалим від повені в західних областях буде проводитися з цих грошей. Тим часом, багато людей, особливо в селах до цих пір не отримали жодної копійки и втратили всіляку надію на справедливість.

75-річна пара пенсіонерів Лідія та Анатолій Тучинські з села Михайлівці, їздили в райцентр Муровані Курилівці за "тисячею" вже 7 раз. Спочатку в селі вибрали відповідальну за вклади жінку, яка складала списки всіх отримувачів та повинна була їздити в райцентр дізнаватися, як просувається черга. Але, коли виплати застопорилися і черга не просувалася, жінка махнула рукою і селяни почали самі добиватися правди - кожен сам за себе. Тучинські показували довідку про те, що їх поставили в чергу 5 січня. "Моя двоюрідна сестра вже отримала гроші, хоча в чергу її поставили в березні. В Ощадбанку нам сказали, що у них поламався комп'ютер і черга змістилася", - говорить Анатолій Тучинський.

Пенсіонерка Людмила, яка відмовилася називати своє прізвище, з того ж села, давно "вибила" гроші і собі, і чоловіку, і своїм дітям. "Я зразу зрозуміла, що на всіх грошей не вистачить, тому вирішила йти "навпростець": написала листа особисто Тимошенко, вказала там паспортні дані всіх, у кого були вклади. Мені швидко зателефонували і сказали, що можете приїхати та забрати гроші", - вихваляється пенсіонерка.

Заповзятливі селяни придумали і спосіб заробити на "тисячі". "Є у нас тут кілька чоловік, які ходили по хатах, пропонували заплатити їм по 200 грн, а вони за це виб'ють нам в районі тисячу. Як саме, ми не знаємо, можливо, з працівниками Ощадбанку домовлялися", - нарікає Тучинський.

Пенсіонери давно взнали про гарячу лінію виплат, додзвонилися туди тільки через три дні. Там запитали їхні паспортні дані та сказали приїхати в райцентр за грішми 5-го серпня. Це була вже сьома поїздка в Муровані Курилівці для Тучинських, і знову з тим же нульовим результатом. Їм сказали, що грошей на їхні рахунки не приходило. В сльозах пенсіонери відправились назад в село. Тепер Тучинська, дізнавшись про досвід односельчанки Людмили, також пише листа прем'єру. "Я їй душевно напишу, мовляв, Юлечка, де ж справедливість? Дай діду моєму хоч 500 гривень на ліки. Ми готові чеки з аптек вкласти в листа!"

В Ощадбанку кажуть, що виплати продовжуються, але їх об'єм значно скоротився, за словами Титової, з держбюджету грошей виділяється набагато менше, з чим це пов'язано вона не знає. За словами завідуючої відділенням Ощадбанку в селищі Муровані Курилівці Мальвіни Сабатюк, ніхто з них в шахрайстві не замішаний: "Ми не можемо вплинути на процес виплат. Система продумана, махінації неможливі, а розмови про те, що співробітники беруть хабарі - плітки".

Виключають можливість подібних махінацій і в прес-службі Ощадбанку. "Таку махінацію здійснити практично неможливо. Жодна зі скарг про афери, що приходили до нас, не підтвердилися", - говорить Титова. І застерігає, що селяни просто можуть брати гроші і обманювати довірливих пенсіонерів.

За матеріалами 2000.net.ua

У вас немає прав для коментування