Лікарняна каса надає допомогу лише хворим у стаціонарі

Автор: Сергій Категорія: Різне Створено: Четвер, 11 вересня 2008, 18:29

Вісім років діє в Ямпільському районі лікарняна каса об’єднання громадян ”Здоров’я”. За цей час із неї пролікували 7 тис. людей. Це хворі, які лікуються в дільничних, районних та обласних лікарнях, сільських амбулаторіях. Навіть якщо недужого направляють до лікарні в Київ, він також може розраховувати на допомогу об’єднання.

Максимальний розмір виплати хворому — 1 тис. грн на місяць.

[/caption]

— За місяць по полісу проходять лікування 350–550 хворих, — підраховує лікар-експерт Ямпільського об’єднання ”Здоров’я” Петро Сидорук, 53 роки. — За рік виплачуємо хворим, які є членами об’єднання, до одного мільйона гривень.

Із 1 червня розмір щомісячного внеску із 15 грн зріс до 25. Люди все одно залишаються в об’єднанні.

— Ми закуповуємо ліки на 30 процентів дешевші, — пояснює Петро Сидорук. — Кесаревий розтин для вагітних у нас обходиться в 600–700 грн.

Лікарняна каса надає допомогу лише тим, хто перебуває на стаціонарному лікуванні. Оплачують флюорографічне, електрокардіографічне обстеження, стаціонарне лікування в домашніх умовах. Лікування в приватних клініках об’єднання не фінансує.

2000-го об’єднання закупило для Ямпільської райлікарні медичне обладнання на суму 250 тис. грн. Це — апарат ультразвукової діагностики, електрокардіографи, енцефалограф.

У місті Іллінці діє фонд ”Здоров’я”. У ньому 16 організацій і кілька десятків приватних осіб. Загалом — 391 людина. За рахунок фонду вже пролікувалися 50 хворих. На це пішло понад 16 тис. грн. Місячний внесок до каси — 10 грн. Діти до 3-х років лікуються безкоштовно, а за старших батьки сплачують 5 грн.

У штаті фонду два працівники: бухгалтер і лікар-експерт.

— Кожен член лікарняної каси гарантовано може отримувати до 400 гривень на лікування, — каже Микола Масленчук, 45 років, заступник головного лікаря Іллінецької лікарні.

Фонд сплачує за лікування, лише коли людина перебуває в лікарняному закладі на території району.

Дев’ять років жителі Мурованих Курилівець користуються послугами страхової медицини. 1999 року місцева вчителька англійської мови Наталя Камінська та її сват голландець Андрі Вреєман створили благодійну спілку ”Надія”.

Майже всі жителі провінції Ґронінґен у Голландії відгукнулися на заклик благодійної організації ”Надія” та вирушили в похід.

— Усі вносили гроші за похід. Якщо ти хочеш пройти 5 кілометрів, маєш сплатити 7 євро, якщо 12 — то більше, — розповідає голова благодійної спілки ”Надія” 54-річна Наталя Камінська. — Ці гроші підуть на обладнання для Мурованокуриловецької лікарні.

На зібрані під час походу 23 тисячі євро керівництво спілки вирішило придбати установку для стоматологічного кабінету й обладнання для пологового відділення. Ним безкоштовно будуть користуватися всі члени спілки ”Надія” в Мурованих Курилівцях. Нині в районі їх нараховується понад 2 тис.

— Наша організація працює за принципом страхової медицини, — пояснює Камінська. — Усі члени сплачують щомісячні внески, за це отримують безкоштовне лікування. Це голландці, які допомогли організувати цю спілку, поставили вимогу, щоб люди трохи платили внесків. Вони сказали, що поможуть нам на 10 гривень, якщо ми поможемо собі на одну гривню.

Щомісячні внески — від 5 грн. Спочатку здавали по гривні, але люди самі виявили ініціативу здавати більше.

— Голландці надсилають нам функціональні ліжка, яких і в обласній лікарні небагато, — розповідає головний лікар Мурованокуриловецької райлікарні Мирослав Олійник.

Олійник пропонує подивитися палату із новими ліжками. На другому поверсі в палаті чотири ліжка. На одному 58-річна Лідія Вопійчук.

— У мене ревматоїдний поліартрит, — жаліється вона, — то мушу часто по лікарнях лежати. У спілку записалася із 1999 року, як тільки вона утворилася. По 5 гривень внеску плачу на місяць. Усе безплатно! І лікування, і медикаменти, і огляд врача. Головне, що без взяток.

Страхова компанія не платить за дорогі операції

Із опитаних ”ГПУ” підприємств Вінниччини лише одиниці страхують працівників. Вінниччани також ставляться до цієї послуги з насторогою.
— Ми кілька разів проводили зустріч із представниками страхової компанії, — розповідає голова профкому швейної фабрики ”Володарка” Тетяна Фадєєва, 53 роки. — Роздавали анкети. Однак у відповідь мовчання. Люди не вірять у те, що вкладаючи кошти, отримають якісне медичне обслуговування.
На підприємстві ”Вінницяхліб” 70% працівників четвертий рік є клієнтами страхової компанії ”Універсальна”.
— Щомісяця наші працівники відраховують із зарплати 9 гривень, — каже голова профкому 51-річна Тетяна Саакова. — Страховка передбачає амбулаторне лікування до 500 гривень, стаціонар — до тисячі, травма — до п’яти гривень на добу протягом лікування.
Гроші за полісом отримують протягом 10 днів після завершення лікування. Дія поліса не поширюється на дороге лікування. Як операції на серці або з пересадки нирки. Аби застрахуватися на такі випадки, потрібно сплачувати 30 грн.

Тетяна КУЦ, Ігор БРАВЕРМАН, Надія ШТУПУН

У вас немає прав для коментування