Закрити не можна залишити

Автор: Сергій Категорія: Різне Створено: Понеділок, 21 березня 2016, 22:32

Закрити не можна залишитиБільше місяця не вчухають пристрасті навколо другої райцентрівської школи. Представники влади, через ЗМІ, оголосили про можливість об'єднання двох райцентрівських шкіл. Чутки поширились досить швидко, а достовірної інформації про причини такого рішення педколектив не отримав. Ні в усній, ні в письмовій формі. Досі невідомо, що спонукало начальника відділу освіти до такого кроку. Залишається лише здогадуватись...

Хронологія подій:

05.02.16 - колегія районного відділу освіти – в усній формі начальник відділу освіти оголошує про потребу об’єднання двох райцентрівських шкіл. (без обґрунтування).

18.02.16 – педколектив у письмовій формі запросив голову РДА на зустріч в школу №2 (Ладан С.В. спочатку погодився, згодом Пастух О.Б. передзвонив, що зустріч не відбудеться 19.02).

22.02.16 – представники батьківського комітету (40 чол.), не дочекавшись обіцяної/перенесеної на невизначений час зустрічі вирушив до РДА ( Ладан С.В. запевнив, що зараз мова не йде про ЗАКРИТТЯ другої школи, всі питання до голови с/р).

22.02.16 – вирушили до селищної ради (Цибульська Г.М. завірила присутніх, що дане питання не в компетенції с/р, але депутати категорично проти закриття школи).

Батьки заспокоїлись і життя продовжувалось у звичному ритмі, поки не з’явилася інформація про те, що начальник відділу освіти надіслав листа на ім’я голови РДА про закриття школи №2.

12.03.16 – педколектив запросив начальника відділу освіти на зустріч з приводу появи такої інформації (Багрій П.В. прийшов і на вимогу батьків приніс даного листа, на запитання батьків чіткої відповіді не надав і залишив зібрання, пояснивши невідкладними справами).

З огляду на ці незрозумілі події батьківський, педагогічний та учнівський колективи вирішили 21.03 провести мітинг проти закриття школи №2 та написати звернення до Голови ВР, Міністра освіти, директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації, голові РДА, начальнику відділу освіти, селищному голові та депутатам Мурованокуриловецької с/р.

15.03.16 – представники педколективу звернулись зі зверненням до Обкому Профспілки працівників освіти і науки (голова Обкому Профспілки був дуже обурений появою листа начальника відділу освіти, оскільки закриття школи є безпідставним і не базується на чинному законодавстві).

Закрити не можна залишити

21.03.2016 – близько 150 чоловік протестували біля РДА. 25 хвилин люди мерзли на вулиці, скандували та співали Гімн України в надії, що їх почують та вийдуть на зустріч. Згодом з’явився голова РДА, його заступник та начальник відділу освіти. Батьки ставили гострі запитання, але не отримали жодної вичерпної відповіді та обґрунтування питання закриття школи. Склалося враження, що голова РДА не володіє даним питанням повною мірою, не оперує цифрами та показниками, тому і відповіді були поверхневі та суперечливі. Спочатку Ладан С.В. сказав, що допустили помилку в листі, а далі Багрій П.В. заявив, що то була чернетка!!!

В кінці зустрічі Ладан С.В. дав слово, що цього року закриття школи не буде. Цибульська Г.М. заявила, що протягом цієї каденції селищного голови та депутатів рішення про закриття прийнято не буде.

Батьки заявили, що в разі появи подання до селищної ради, знову вийдуть на акції протесту.


 

Голові Мурованокуриловецької райдержадміністрації Ладану С.В. 

Начальнику відділу освіти Мурованокуриловецької РДА Багрію П.В.

 

Голові Мурованокуриловецької районної організації
Профспілки працівників освіти Григораш Л.В. 

Педагогічному колективу СЗШ 1-ІІІ  ст.№2 смт. Муровані Курилівці

 

            В обком Профспілки працівників освіти і науки звернувся педагогічний колектив СЗШ 1-Ш ступенів №2 смт. Муровані Курилівці з приводу появи інформації, оголошеної на колегії районного відділу освіти та озвученої під час виступу по місцевому радіо й на нараді керівників району, а також у повідомленні районної газети «Наше Придністров’я» №6 від 12 лютого 2016 року, відповідно до листа начальника відділу освіти Багрія П.В. №01-09\392 від 04.03.2016 року голові РДА Ладану С.В. щодо закриття СЗШ 1-ІІІ ст. №2 смт. Муровані Курилівці.

            Поява інформації щодо закриття закладу освіти з чисельністю 213 дітей викликала незадоволення громадян селища, батьківського комітету,  колективу школи та призвела до проведення акцій протесту біля приміщень Мурованокуриловецької РДА та селищної ради. 

            Закликаємо Вас провести заходи, пов’язані з недопущенням виникнення колективного трудового спору (конфлікту) на території району у зв’язку з розповсюдженням відділом освіти інформації, що не базується на  чинному законодавстві та є упередженою.

            Відповідно до п.4 Прикінцевих положень до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» №911-УШ від 24 грудня 2015 року за рахунок державної освітньої субвенції припиняється фінансування  загальноосвітніх навчальних закладів ( крім закладів початкової школи) кількість учнів у яких становить менше 25 осіб, з 1 вересня 2016 року.

            Відповідно до п\п 5 п.6 Прикінцевих положень органам місцевого самоврядування рекомендовано для задоволення потреб населення в освітніх послугах продовжити  роботу з оптимізації мережі ЗНЗ за рахунок об’єднання малокомплектних шкіл, зміни їх типу, реорганізації тощо.

            У законі не йдеться про ліквідацію великих шкіл. Тому рішення про ліквідацію СЗШ 1-Ш ст. №2 смт. Муровані Курилівці не базується на законодавстві.

            Відповідно до ст.22 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», ст.494 Кодексу Законів про працю України у разі, якщо роботодавець планує звільнення з причини економічного, технологічного, структурного чи аналогічного характеру або у зв’язку з ліквідацією, реорганізацією, зміною форми  власності підприємства, установи, організації, він повинен завчасно, не пізніше як за три місяці до намічуваних звільнень надати первинним профспілковим організаціям інформацію щодо цих заходів, включаючи інформацію про причини наступних звільнень, кількість і категорії працівників, яких це може стосуватися, про терміни проведення звільнень, а також провести консультації з профспілками про заходи щодо запобігання звільненням чи зведенню їх кількості до мінімуму або пом’якшення несприятливих наслідків будь-яких звільнень.

            Профспілки мають право вносити пропозиції державним органам, органам місцевого самоврядування, роботодавцям, їх об’єднанням про перенесення термінів, тимчасове припинення або скасування заходів, пов’язаних із звільненням працівників, які є обов’язковими для розгляду.

            Така інформація первинній профспілковій організації СЗШ 1-Ш ст. №2 смт. Муровані Курилівці не надана, чим позбавила її можливості застосувати заходів впливу щодо недопущення ліквідації та масового звільнення працівників.

            213 дітей школи навчає висококваліфікований колектив педагогів, 17 із яких мають вищу категорію, 7 – звання «вчитель-методист»,  6 – «старший вчитель», 4 – 1 кваліфікаційну категорію, 4 – ІІ категорію. Із них 8 вчителів школи є керівниками районних методичних об’єднань, що говорить про високий рівень професіоналізму. Усі навчальні предмети викладають дипломовані спеціалісти відповідних фахів.

            Учні школи мають вагомі досягнення в навчанні, зокрема в 2015-2016 н.р. 13 дітей стали призерами районних олімпіад ( 4 учні зайняли 1 місце, 3 учні – ІІ місце, 6 учнів – ІІІ місце), що становить 6,1% від загальної кількості учнів, а це один із кращих показників у районі. Окремі з них брали участь у ІІІ етапі Всеукраїнських предметних олімпіад і стали призерами. Також маємо багато переможців обласних та районних змагань, конкурсів, фестивалів.

            Школа має постійно досить високий рівень у рейтингу шкіл району. Учні школи навчаються в універсальних класах. Це дає можливість вступати до будь-якого ВНЗ країни ( що не обмежено профілем).

            Температурний режим у школі відповідає санітарним нормам, що становить не нижче 180 С. У 2012 році модернізовано опалювальну систему - встановлено нові котли (опалення дровами), що дало можливість зекономити значну суму коштів (сьогоднішня вартість опалювального сезону – 145 тис. грн. і є найнижчим показником серед шкіл району).

            Навчальний заклад постійно шукає додаткові позабюджетні кошти для покращення матеріальної бази (оренда приміщення облавтоучкомбінатом,  спонсорська допомога).

            Територіальне розміщення школи ідеально підходить для віддалених мікрорайонів селища (окремі учні долають відстань понад 4 км без можливості підвозу через відсутність доріг).

            Закриття школи призведе до порушення прав не тільки працівників школи, а й учнів та  батьків, які є повноправними учасниками навчально-виховного процесу та відповідно до ст.29 Закону України «Про загальну середню освіту» мають право вибирати навчальний заклад та звертатися до органів управління освітою з питань навчання і виховання дітей.

            Аналізуючи фінансові витрати в 2015 році педагогічний колектив вважає, що навчальний заклад не є тягарем районного бюджету та не гальмує розвиток освіти району, а є найбільш економним навчальним закладом. Так, минулого року СЗШ 1-ІІІ ст. №2 смт. Муровані Курилівці зекономили приблизно 505 тис. грн.., тобто вартість навчання однієї дитини обійшлася державі не в заплановані 15 тис. 62-0 грн., а в 13 тис.271 грн. При цьому у мережі районного відділу освіти є навчальні заклади, де вартість навчання однієї дитини складає більше, ніж 24 тис. грн. ( зі слів начальника відділу освіти Багрія П.В. на зустрічі з педагогічним та батьківським колективами школи 12 березня 2016 року).

            Обком Профспілки вважає недоцільним і безпідставним закриття школи.

            Пропонуємо спростувати інформацію щодо ліквідації закладу освіти в засобах масової інформації та на зустрічі з трудовим колективом школи, представниками батьківської громади.

            Про прийняте Вами рішення просимо повідомити письмово.

 

Голова облорганізації Профспілки                                               С.Пугачов 

Вик. Кутик О.А. , 35-93-82

 

 

ЧЕРНЕТКА:

Закрити не можна залишити

 

Педагогічний, батьківський та учнівський колективи

У вас немає прав для коментування