Податкова інформує (09.09.2013)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Понеділок, 09 вересня 2013, 23:35

Вшанували підприємців

В День підприємця заступник начальника Могилів–Подільської ОДПІ, начальник Мурованокуриловецького відділення Олег Ліщина взяв участь у вшануванні тих, хто зумів організувати, успішно розвинути свою справу та своєчасно і в повній мірі сплачує податки. В своєму виступі він подякував підприємцям району за високу податкову культуру, співпрацю і партнерські взаємовідносини. Також, з нагоди свята - Дня підприємця, Олег Ліщина вручив грамоту приватному підприємцю Олександру Каплунському, який завдяки своїй підприємницькій діяльності не лише забезпечує свою родину, а й надає робочі місця односельцям.

Адміністрування єдиного соціального внеску в вересні місяці здійснюватиме Пенсійний фонд Для забезпечення своєчасних пенсійних виплат, адміністрування єдиного соціального внеску, а саме, всі процедури щодо прийняття та оброблення звіту про суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та обліку сплати страхових коштів у картках особових рахунків платників у вересні здійснюватиме Пенсійний фонд. Саме на його адресу потрібно до 20 вересня 2013 року надсилати звіти про суми нарахованого соцвнеску.

Нагадуємо, що функцію з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на Міндоходів покладено Указом Президента України від 24.12.2012 №726/2012 „Про деякі заходи з оптимізації системи центральних органів виконавчої влади”.

Працює антикорупційний сервіс Міндоходів «Пульс»

Антикорупційний сервіс Міндоходів «Пульс» за вісім місяців поточного року опрацював звернення понад 3,4 тис. громадян. З питаннями щодо податкової тематики звернулися майже 3 тис. заявників, митною справою цікавилося 496 платників. Безпосередньо антикорупційної тематики сервісу стосувалося 142 звернення, або 4% від загальної кількості звернень.

Нагадаємо, що поскаржитися на неправомірні дії або бездіяльність працівників Міністерства доходів і зборів, оперативно вирішити суперечливі запитання, які виникають у сфері адміністрування податків та під час здійснення митного контролю та митного оформлення можна за телефоном (044) 284-00-07. Лінія працює цілодобово.

Оподаткування доходів від продажу нерухомості

З метою оподаткування доходів фізичних осіб під продажем нерухомого майна розуміється будь-який перехід права власності на нього, крім успадкування та дарування.

Доходи, одержані громадянами від продажу об’єктів нерухомості, підлягають оподаткуванню за ставкою 5%. У разі, коли продавцем нерухомості є фізична особа-нерезидент, ставка податку становить 15% (17%) від договірної вартості об’єкта, але не нижче його оціночної вартості.

Якщо угода купівлі-продажу укладається між фізичними особами, податок на доходи від продажу нерухомого майна сплачує продавець до нотаріального посвідчення такого договору. Сума податку визначається та самостійно сплачується продавцем через банківські установи за місцем нотаріального посвідчення такої угоди. Якщо ж покупець об’єкта нерухомості – юридична особа чи фізособа-підприємець така особа виконує обов’язки податкового агента – утримує та перераховує податок з доходу платника від такого продажу.

Дохід фізичної особи від продажу нерухомості не оподатковується у разі одночасного виконання трьох умов:

  • продається житловий будинок, квартира або їхня частина, кімната, садовий (дачний)будинок (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а такожгосподарсько-побутові споруди та будівлі), а також земельна ділянка, розмір якої не перевищує норм безоплатної передачі землі, установлених ст.121 Земельного кодексу України залежно від її призначення;
  • продаж одного з перелічених об’єктів відбувається вперше у звітному календарному році;
  • відчужуваний об’єкт перебуває у власності платника понад три роки.

Водночас, умова щодо перебування такого майна у власності понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.

Порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна визначено ст. 172 Податкового кодексу України (із змінами і доповненнями).

 

У вас немає прав для коментування