Податкова інформує (22.08.2013)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Четвер, 22 серпня 2013, 00:03

Переваги електронного звітування

Протягом поточного року центром сертифікації ключів Міндоходів, видано 508,5 тис. електронних підписів. Їхніми власниками стали 350,4 тис. платників.

Загалом на обслуговуванні в акредитованому Центрі сертифікації ключів перебуває 768,6 тис. електронних підписів.

На думку аналітиків Міндоходів, зростанню затребуваності державних сервісів у галузі електронного документообігу сприяють розгалужена інфраструктура обслуговування та безкоштовність всіх надаваних послуг. В Україні підприємцям вільно надаються програмне забезпечення (включаючи регулярні оновлення та технічну підтримку), консультації фахівців та власне ключі електронного підпису.

Крім того, стимулювало інтерес платників і розширення можливостей цього сервісу. Нагадаємо, ключі електронного цифрового підпису, видані Міндоходів, дають змогу звітувати в режимі он-лайн не лише до органів міністерства, а й до органів державної статистики та Пенсійного фонду.

Також електронне звітування з ключами цифрового підпису має низку інших переваг: цілодобове прийняття звітності, захищеність інформації тощо. Як відзначають фахівці Міндоходів, безконтактне звітування обирають все більше платників таких бюджетоформуючих податків як ПДВ, податок на прибуток та акцизний податок.

На сьогодні в Україні діє 104 пункти реєстрації, де платники можуть безкоштовно отримати посилені сертифікати та ключі електронного цифрового підпису, зокрема платники нашого району можуть отримати їх за адресою м. Вінниця, вул. 30-річчя Перемоги, буд.21, перший поверх, зал №1 ЦОПП, контактний телефон (043)252-33-28 та м. Жмеринка, вул. Б. Хмельницького буд.18, перший поверх, контактний телефон: (04332)2-00-41.

Ведення Книги обліку доходів фізичною особою-підприємцем – платником єдиного податку

Платники єдиного податку першої та другої груп, а також платники єдиного податку третьої та п’ятої груп, які не є платниками ПДВ, ведуть Книгу обліку доходів. У Книзі щоденно, за підсумками робочого дня, відображаються отримані доходи.

Платники єдиного податку третьої та п’ятої груп, які є платниками ПДВ, ведуть Книгу обліку доходів і витрат.

Форми Книги обліку доходів та Книги обліку доходів і витрат затверджено наказом Міністерства фінансів України від 15.12.2011 № 1637.

Записи у зазначених книгах здійснюються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід. Зокрема, зазначаються кошти, що надійшли на поточний рахунок платника податку, та/або отримано готівкою, сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності, фактично безоплатно отримано товари (роботи, послуги). Водночас, у Книзі обліку доходів і витрат зазначаються понесені витрати, зокрема, суми оплачених, придбаних товарів (робіт, послуг), виплаченої заробітної плати, на сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Дані таких книг використовуються фізичною особою-підприємцем для заповнення Податкової декларації.

Відповідні норми ведення обліку платниками єдиного податку визначені у ст.296 Податкового кодексу України.

Правові засади застосування строщеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку встановлено гл. І розд. ХІV ПКУ.

Як надати пояснення до декларації, якщо звітуєте в електронній формі

Платники мають змогу подати податкові декларації (розрахунки) засобами електронного зв’язку. У разі, якщо у них виникає необхідність подати разом з такою декларацією доповнення до неї, які складаються в довільній формі, не мають затвердженого формату (стандарту) електронного вигляду та вважаються невід’ємною частиною податкової декларації, вони можуть зробити це наступним чином.

Пояснення, копії дозволів тощо, подаються до органів Міндоходів особисто або через уповноважену на це особу. Також, такі доповнення до декларації можна надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення. Крім того, таке доповнення подається з поясненням мотивів його подання.

Нагадаємо, податкова декларація подається за вибором платника, в один із таких способів:

  • а) особисто платником або уповноваженою на це особою;
  • б) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
  • в) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

При поданні податкових документів в електронній формі телекомунікаційними каналами зв’язку платник створює податковий документ в електронному вигляді відповідно до затвердженого формату (стандарту) за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення.

Відповідна норма визначена п.46.4 ст.46, п.49.3 ст.49 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями та Інструкцією з підготовки і подання податкових документів в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку, затвердженого наказом ДПА України від 10.04.08 №233.

У вас немає прав для коментування