Податкова інформує (15.04.2013)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Понеділок, 15 квітня 2013, 18:55

Оподаткування доходів від продажу власної сільгосппродукції

Доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції не включаються до загального місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку. Власна сільгосппродукція, це та, яка вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках для ведення:

  • садівництва або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) або для індивідуального дачного будівництва;
  • особистого селянського господарства або земельні частки (паї), виділені в натурі, сукупний розмір яких не перевищує 2 гектари.

Водночас, якщо розмір земельних ділянок перевищує 2 гектари, доход від продажу сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню на загальних підставах.

Оподаткування доходів, отриманих від продажу власної сільгосппродукції визначено підпунктом 165.1.24 п.165.1 ст.165 Податкового Кодексу України.

Анульовано 209 ліцензій на право торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами

За три місяці поточного року за продаж підліткам алкогольних напоїв та тютюнових виробів порушники сплатять 1,4 млн. грн. штрафних санкцій.

Втім, за статистикою Міндоходів, порівняно з 2012 роком кількість байдужих до здоров’я підлітків продавців скоротилася більш ніж на третину. За січень-березень 2012 року за продаж забороненої підакцизної продукції неповнолітнім було анульовано 325 ліцензій та нараховано 2,2 млн. грн. штрафних санкцій.

Фахівці Міндоходів зазначають, що і надалі жорстко контролюватимуть підприємців за дотримання законодавчих обмежень при торгівлі алкоголем та тютюном. Нагадаємо, що відповідно до чинного законодавства, продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів неповнолітнім карається анулюванням ліцензій та штрафними санкціями.

***

Власники нерухомого майна з 15 квітня почнуть отримувати повідомлення про суму нарахованого податку

Сплатити нарахований податок потрібно буде протягом двох місяців з моменту отримання такого повідомлення. Для цього громадяни мають змогу скористатися послугами банківських установ або поштових відділень, мешканці сільської місцевості можуть сплачувати податок через каси сільських рад.

Власники кількох об’єктів нерухомості можуть звернутися до податкової інспекції для визначення житла, за який буде сплачуватися податок. В інакшому випадку пільга застосовуватиметься до того об’єкту, в якому зареєстрований платник податку.

Крім того, якщо платник не згоден із нарахованими у повідомленні сумами, він повинен також звернутися до податкової для звірки даних, але не пізніше, ніж за два місяці після отримання повідомлення.

Нагадаємо, що відповідно до Податкового кодексу, квартири та житлові будинки, площа яких не перевищує 120 м.кв. та 250 м.кв. відповідно, не оподатковуються. Податок сплачується лише за ті метри, які перевищують зазначені квадрати. Однак така пільга застосовується тільки до одного з об’єктів житлової нерухомості.

Податок на нерухомість сплачується авансовим внеском на весь рік. Однак, платники, які протягом року, продали своє майно, мають право на повернення зайвих сплачених коштів.

Працює «Пульс податкової»

Всього з початку року «Пульсом» скористалися 985 громадян.

В своїх зверненнях, платники податків найчастіше скаржилися на організаційні недоліки в роботі органів ДПС та проблеми з поданням електронної звітності. При цьому 95% порушених питань вирішуються протягом доби.

Нагадаємо, що відтепер інтерактивний сервіс „Пульс” приймає звернення представників бізнесу не тільки з податкових, а й митних питань. Поскаржитися на неправомірні дії або бездіяльність працівників Міністерства доходів і зборів, оперативно вирішити суперечливі запитання, які виникають у сфері адміністрування податків та під час здійснення митного контролю та митного оформлення можна за телефоном (044) 284-00-07. Лінія працює цілодобово.

 

Сектор взаємозв’язків із засобами масової інформації
та громадськістю Мурованокуриловецького відділення Барської МДПІ

У вас немає прав для коментування