Податкова інформує (03.04.2013)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Середа, 03 квітня 2013, 19:47

Надходження до бюджету збільшились

Протягом січня-березня 2013 року до зведеного бюджету від платників Мурованокуриловецького району надійшло 7 млн. грн. платежів. Порівняно з І кварталом минулого року надходження зросли на 425тис. грн. Державний бюджет отримав 1,5 млн. грн., місцеві – 5,5 млн. гривень. Ріст надходжень до державної казни відбувся за рахунок податку на доходи фізичних осіб, податку на прибуток, плати за землю та єдиного податку.

Участь у нараді-семінарі

Про актуальні зміни податкового законодавства для фізичних осіб – підприємців говорилось на нараді – семінарі, яка нещодавно відбулася в Мурованокуриловецькій РДА.

Про позитивні зміни в правилах оподаткування суб’єктів підприємницької діяльності учасникам наради розповіла головний державний податковий інспектор сектору взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю Барської МДПІ Тетяна Хоптова. Зокрема, вона звернула увагу на зменшення кількості перевірок суб’єктів господарювання, подання декларації платниками єдиного податку 1 і 2 групи за підсумками року, можливість не відвідувати податкові органи а надсилати звітність в електронному вигляді, в тому числі звіт про використання реєстраторів розрахункових операцій та річну декларацію про майновий стан і доходи. Декларування доходів громадян одержаних в 2012 році теж було одним з питань, що розглядалось на нараді.

Декларація про майновий стан і доходи фізичних осіб подається до 1травня

Податковий агент, який нараховує та виплачує будь-який оподатковуваний дохід платнику податку, зобов’язаний із суми такого доходу утримати та перерахувати до бюджету податок на доходи фізичних осіб.

Окремі види оподатковуваних доходів не підлягають оподаткуванню у момент нарахування чи виплати, але не звільняються від оподаткування загалом. У такому випадку платник податку зобов’язаний самостійно включити суму цих доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи. Декларація для платників податку на доходи фізичних осіб подається до 1 травня року, що настає за звітним. Фізична особа зобов’язана до 1 серпня сплатити до бюджету суму податкового зобов’язання, зазначену в податковій декларації.

Платники єдиного податку мають право на відпустку

Платники, які застосовують спрощену систему оподаткування, першої та другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця. Водночас, платники-спрощенці зазначених груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку на один календарний місяць у році на час відпустки, а також за період хвороби, якщо вона триває 30 і більше календарних днів. При цьому платник повинен мати підтверджену копію листка (листків) непрацездатності. Така інформація подається за заявою у довільній формі.

Нагадуємо, що порядок нарахування та строки сплати єдиного податку визначені ст. 295 Податкового кодексу України.

 

Сектор взаємозв’язків із засобами масової інформації
та громадськістю Мурованокуриловецького відділення Барської МДПІ

У вас немає прав для коментування