Податкова інформує - 12.09.11

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Понеділок, 12 вересня 2011, 21:25

Зміни до Податкового кодексу України

Законом №3609, який набрав чинності з 06.08.2011року розширено можливості для добровільної реєстрації особи як платника податку на додану вартість, а саме: платником податку на додану вартість може зареєструватись особа незалежно від обсягів оподаткованих операцій, статутний капітал або балансова вартість активів якої перевищує 300тис. грн.; уточнено норму, якою регулюються умови, за яких надіслана поштою або засобами електронного зв’язку податкова декларація вважається не поданою: у разі допущення порушень у заповненні обов’язкових реквізитів податкової декларації та надсилання податковим органом письмової відмови в прийнятті податкової декларації. Крім того деталізовано умови подання уточнюючих розрахунків до поданих раніше декларацій: під час проведення документальних планових та позапланових виїзних перевірок за будь-який звітний (податковий )період , який перевіряється органом ДПС , уточнюючий розрахунок не може бути складений та поданий до органу ДПС.  

До уваги платників податку на додану вартість

Мурованокуриловецьке відділення Барської МДПІ звертає Вашу увагу на норми чинного податкового законодавства стосовно реєстрації податкових накладних платниками податку на додану вартість в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Згідно з пунктом 11 підрозділу 2 розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України (далі ПКУ) з 1 липня 2011 року здійснюється обов’язкова реєстрація в Єдиному державному реєстрі податкових накладних платниками податку на додану вартість - продавцями, у яких сума ПДВ в одній податковій накладній становить понад 100 тисяч гривень, а з 1 січня 2012 року – понад 10 тисяч гривень. Податкова накладна, в якій сума податку на додану вартість не перевищує 10 тисяч гривень, не підлягає включенню до Єдиного реєстру податкових накладних. Податкова накладна, виписана при здійсненні операцій з постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, з 1 січня 2012 року підлягає включенню до Єдиного реєстру податкових накладних не залежно від розміру податку на додану вартість в одній податковій накладній.

Законом України №3609 - VI від 7 липня 2011 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких норм Податкового кодексу України» внесено зміни до п 201.10 ст.201 ПКУ, відповідно до яких реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних здійснюється не пізніше двадцяти календарних днів, наступних за датою їх виписки.

Згідно норм п 201.10 ст.201 ПКУ податкова накладна видається платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, на вимогу покупця та є підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.

Відсутність факту реєстрації платником податку - продавцем товарів/послуг податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних та порушення порядку заповнення податкової накладної не дає права покупцю на включення сум податку на додану вартість до податкового кредиту та не звільняє продавця від обов'язку включення суми податку на додану вартість, вказаної в податковій накладній, до суми податкових зобов'язань за відповідний звітний період.

Виявлення розбіжностей даних податкової накладної та Єдиного реєстру податкових накладних є підставою для проведення органами державної податкової служби документальної позапланової виїзної перевірки продавця та у відповідних випадках покупця товарів/послуг.

 

Запитували - відповідаємо

Чи є платниками екологічного податку в частині розміщення відходів суб’єкти господарювання (юридичні особи, фізичні особи - підприємці), які здійснюють діяльність на території ринку у разі укладання ринком договору з комунальним підприємством на вивіз відходів (у т.ч. побутових)?

Відповідно до пп.240.1.3 п.240.1 ст.240 розділу VIIІ „Екологічний податок” Податкового кодексу України із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платниками екологічного податку (далі – податок) є суб’єкти господарювання, юридичні особи, що не провадять господарську (підприємницьку) діяльність, бюджетні установи, громадські та інші підприємства, установи та організації, постійні представництва нерезидентів, включаючи тих, які виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників, під час провадження діяльності яких на території України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони здійснюються розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах, крім розміщення окремих видів відходів як вторинної сировини.

Не є платниками податку за розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах суб’єкти господарювання, які мають ліцензію на збирання і заготівлю відходів як вторинної сировини, провадять статутну діяльність із збирання і заготівлі таких відходів, що розміщуються на власних територіях (об’єктах), та надають послуги у цій сфері (п.240.5 ст. 240 ПКУ).

Відповідно до пп. 14.1.223 п. 14.1 ст. 14 р.І ПКУ розміщення відходів - зберігання (тимчасове розміщення до утилізації чи видалення) та захоронення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи об’єктах (місцях розміщення відходів, сховищах, полігонах, комплексах, спорудах, ділянках надр тощо), на використання яких отримано дозвіл спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади у сфері поводження з відходами.

Таким чином, суб’єкти господарювання (юридичні особи, фізичні особи – підприємці), які здійснюють діяльність на території ринку та розміщують відходи (в тому числі побутові відходи) на території ринку, не є платниками екологічного податку за тимчасове розміщення відходів, за умови укладання ринком договору з комунальним підприємством на вивіз відходів (у т.ч. побутових). У цьому випадку платником екологічного податку за тимчасове розміщення відходів (в тому числі побутових) є ринок.

Суб’єкти господарювання (юридичні особи, фізичні особи – підприємці), які здійснюють діяльність на ринку та розміщують відходи (в тому числі побутові відходи) на території ринку, будуть платниками екологічного податку за тимчасове розміщення відходів у разі укладання ними окремих договорів з комунальним підприємством на вивіз відходів (у тому числі побутових).

У вас немає прав для коментування