Податкова інформує (14.12.2015)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Понеділок, 14 грудня 2015, 12:37

Більше 42.1 мільйонів гривень ЄСВ сплатили платники Мурованокуриловецького району

З початку цього року страхувальники, які перебувають на обліку в Мурованокуриловецькому відділенні, перерахували 42,128 млн. гривень єдиного соціального внеску. Якщо порівняти надходження з відповідним періодом минулого року, то надходження зросли на 5,749 млн.грн. Тільки у листопаді поточного року єдиного внеску надійшло 4,547 млн. грн., що більше за аналогічний період минулого року на 1,04 млн. грн. Про це повідомляє заступник начальника – начальник Мурованокуриловецького відділення Ліщина Олег Володимирович.

Як зазначає керівник, такі вагомі показники у сплаті єдиного соціального внеску дають можливість державі забезпечити своєчасні виплати пенсій та інших необхідних соціальних гарантій громадянам.

Нагадаємо, що на веб-порталі ДФС України працює он-лайн сервіс «Реєстр страхувальників», завдяки якому платники ЄСВ можуть оперативно отримати дані про взяття на облік, реєстраційний номер платника єдиного внеску та його клас професійного ризику виробництва. Для отримання інформації з Реєстру страхувальників достатньо знати ім’я, прізвище та по батькові платника, його податковий номер або серію та номер паспорта. 

Система електронного адміністрування ПДВ: електронні сервіси, запроваджені ДФС України

 Державною фіскальною службою України (далі – ДФС України) запроваджено ланку електронних сервісів щодо отримання платниками інформації з системи електронного адміністрування податку на додану вартість (далі – СЕА ПДВ).

Для зручності платників податків на головній сторінці веб-порталу ДФС України у банері «Електронне адміністрування ПДВ» розміщена актуальна інформація з питань функціонування системи електронного адміністрування ПДВ, у тому числі і перелік оновлених електронних сервісів у СЕА ПДВ.

На теперішній час платники мають можливість скористатись наступними сервісами ДФС України, інформація про які розміщена на головній сторінці веб-порталу ДФС України за посиланням:

http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-zmini-2015/elektronne-administruvannya-pdv/63854.html

  1. Запит щодо отримання відомостей з Єдиного реєстру податкових накладних (код форми J/F1300103).
  2. Витяг з Єдиного реєстру податкових накладних (надається як на вказану дату, так і у розрізі контрагентів із зазначенням дати на номеру документа та суми податку) (код форми J/F1400103).
  3. Запит щодо отримання реквізитів рахунку та відомостей про стан рахунку в системі електронного адміністрування податку на додану вартість та суми податку, на яку він має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (код форми J/F1301205).
  4. Витяг з системи електронного адміністрування ПДВ (код форми J/F1401205).
  5. Запит на отримання інформації щодо суми збільшення, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні/розрахунки коригування до податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних (ΣНакл), за рахунок суми залишку від’ємного значення попередніх (звітних) податкових періодів (код форми J/F1301302).
  6. Витяг з системи електронного адміністрування ПДВ щодо суми збільшення, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні/розрахунки коригування до податкових накладних (код форми J/F1401302).
  7. Запит щодо отримання відомостей з Єдиного реєстру податкових накладних (код форми J/F1301402).
  8. Витяг з Єдиного реєстру податкових накладних (надається по виданих податковим накладним та розрахункам коригування, зареєстрованих з порушенням граничного терміну реєстрації за запитуваний період, та податкові накладні за вказаним кодом філії) (код форми J/F1401402).
  9. Запит щодо отримання інформації в розрізі операцій з системи електронного адміністрування ПДВ (код форми J/F1301902).
  10. Витяг в розрізі операцій з системи електронного адміністрування ПДВ (код форми J/F1401902).

Чи може фізична особа, яка досягла 16 років і бажає займатися підприємницькою діяльністю, бути зареєстрована підприємцем?

Відповідно до частини 3 статті 35 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 №435-IV із змінами та доповненнями (далі – ЦКУ), повна цивільна дієздатність може бути надана фізичній особі, яка досягла шістнадцяти років і яка бажає займатися підприємницькою діяльністю.

За наявності письмової згоди на це батьків (усиновлювачів), піклувальника або органу опіки та піклування така особа може бути зареєстрована як підприємець. У цьому разі фізична особа набуває повної цивільної дієздатності з моменту державної реєстрації її як підприємця.

Повна цивільна дієздатність, надана фізичній особі, поширюється на усі цивільні права та обов’язки (частина 4 статті 35 ЦКУ).

Відповідне питання-відповідь розміщене у підкатегорії 119.04 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ». 

ФОП мають право на вибір

Відповідно до статті 42 Господарського кодексу України від 16.01.2003   №436-IV зі змінами (далі – ГКУ) підприємництво – це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Підприємці мають право без обмежень самостійно здійснювати будь-яку підприємницьку діяльність, яку не заборонено законом. Особливості здійснення окремих видів підприємництва встановлюються законодавчими актами. Перелік видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, а також перелік видів діяльності, підприємництво в яких забороняється, встановлюються виключно законом (стаття 43 ГКУ).

Згідно зі статтею 44 ГКУ підприємництво здійснюється на основі вільного вибору підприємцем видів підприємницької діяльності.  

 Підприємництво в Україні здійснюється в будь-яких організаційних формах, передбачених законом, на вибір підприємця (стаття 45 ГКУ).

На сьогодні для фізичних осіб – підприємців (далі – ФОП) існує дві системи оподаткування доходів, одержуваних від здійснення підприємницької діяльності, кожна з яких регулюється окремими статтями Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI із змінами та доповненнями (далі – Кодекс) та має певні обмеження і переваги, а також різний порядок оподаткування таких доходів, ведення обліку доходів і витрат, а саме:

- спрощена система оподаткування, оподаткування, обліку та звітності, правові засади застосування якої  встановлено у главі 1 розділу ХІV Кодексу;

- загальна  система оподаткування, яка  регулюється статтею 177 Кодексу.

Слід зазначити, що відповідно до положень Кодексу ФОП може самостійно обрати, як спрощену, так і загальну систему оподаткування.

 

Мурованокуриловецьке відділення
Могилів-Подільської ОДПІ

У вас немає прав для коментування