Податкова інформує (07.12.2015)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Понеділок, 07 грудня 2015, 13:00

За 11 місяців 2015 року до зведеного бюджету від Мурованокурилівчан надійшло 46.7 млн. грн. податків та зборів

Протягом січня – листопада поточного року  до зведеного бюджету надійшло  46748,0 тис.грн, що становить 116,14 % планових завдань, в тому числі до  Державного бюджету  15088,8 тис. грн. – 111,07 %, до місцевого бюджету 31659,2 тис.грн. – 118,73 %.

У розрізі платежів у січні-листопаді 2015 року забезпечено податку на доходи фізичних осіб – 20573,2 тис. грн., платі за землю – 7609,6 тис.грн., податку на додану вартість – 3791,5 тис.грн.,  податку на прибуток – 3386,0 тис. грн.., єдиному податку – 4986,2 тис. грн.,  збору за спеціальне використання лісових ресурсів – 989,1 тис. грн.,  збору за спеціальне використання водних ресурсів – 578,7 тис.грн., військовому збору – 2119,7 тис.грн., акцизному податку – 2057,6 тис. грн., та інших податків і зборів – 656,4 тис..грн.

Платникам єдиного податку! 

Мурованокуриловецьке відділення Могилів-Подільської ОДПІ нагадує платникам, які бажають обрати або перейти на спрощену систему оподаткування у 2016 році, що останній термін подання заяви про перехід/обрання спрощеної системи оподаткування 15 грудня 2015 року.

Крім того, наголошуємо, що відповідно до ст.293 Податкового кодексу України, ставки єдиного податку встановлюються у відсотках до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, Фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими та селищною радами для фізичних осіб – підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць.

Розмір ставок єдиного податку на 2016 рік буде визначено після прийняття Закону України про Державний бюджет на 2016 рік. 

«Вісник. Право знати все про податки і збори» змінив формат 

Журнал «Вісник. Право знати все про податки і збори» вийшов у новому форматі. Для зручності читачів було змінено структуру журналу. Тепер журнал повністю розраховано на тих, для кого найголовніше – це прикладна інформація. На сторінках оновленого видання ви не знайдете незрозумілих репортажів, натомість підприємці будуть постійно отримувати найоперативнішу інформацію з найгарячіших питань. «Вісник» насправді стає корисним помічником для підприємців в галузях податкової та митної діяльності. І всю інформацію читач буде отримувати з перших рук.

Окрім того, змінено оформлення матеріалів: у відповідь на чисельні прохання передплатників збільшено шрифт текстів, збільшено кількість інфографіки, яка робить матеріали зручнішими для сприйняття, тощо.

Колектив «Вісника» і надалі працюватиме над розвитком журналу як незмінного помічника платників податків та закликає усіх читачів до надсилання побажань та конструктивних пропозицій. 

Видача картки платника податків – найбільш запитувана послуга у Мурованокуриловецькому відділенні Могилів-Подільської ОДПІ

З початку року, станом на 01.12.2015, за наданням адміністративних послуг та сервісів до Мурованокуриловецького відділення Могилів-Подільської  ОДПІ надійшло 3582 звернення від платників податків, з яких за адміністративними послугами звернулось– 2003 клієнтів.

Серед адміністративних послуг найбільшу питому вагу мають наступні послуги:

- видача картки  платника податків та внесення до паспорта громадянина України даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків з ДРФО – 58,7 %   (1176 шт);

- реєстрація платника єдиного податку –     3,2 % (64 шт.);

- надання витягу з реєстра платників єдиного податку -5,6%(113 шт);

- реєстрація розрахункових книжок –   18,9 % (378 шт.) ;

- реєстрація книг обліку розрахункових операцій – 3,6 % (72 шт);

- реєстрація книги обліку доходів та книги обліку доходів та витрат платникам єдиного податку -  3,5% (70 шт);

-видача довідки про відсутність заборгованості з платежів до бюджету, що контролюються органами доходів і зборів  – 5,0 % (100 шт);

- інших питань -1,5 % (30 шт).

Державна фіскальна служба України активно продовжує розвивати електронні послуги та сервіси для платників податків. Розвиток електронних безконтактних сервісів дозволяє платникам скоротити час на спілкування з податковим інспектором, максимально використовуючи його  на розвиток підприємницької діяльності. Для комфортного ведення бізнесу на веб-порталі Державної фіскальної служби України  (dn.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/214094.html) розміщені ряд електронних сервісів, використання  яких для платників є зручним і  надійним. 

Порядок сплати податку на прибуток, починаючи з 2016 року

Пунктом 57.1 статті 57 Податкового кодексу України від 02.12.2010 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс) визначено, що платники податку на прибуток (крім новостворених, виробників сільськогосподарської продукції, інститутів спільного інвестування, неприбуткових установ (організацій), у тому числі визначених пунктом 133.4 статті 133 Кодексу, та платників податків, у яких доходи, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування, за останній річний звітний податковий період не перевищують двадцяти мільйонів гривень) щомісяця, протягом дванадцятимісячного періоду, сплачують авансовий внесок з податку на прибуток у порядку і в строки, які встановлені для місячного податкового періоду. Сума щомісячних авансових внесків обчислюється у розмірі не менше 1/12 нарахованої суми податку на прибуток підприємств за попередній звітний (податковий) рік, зменшеної на суму сплачених авансових внесків з цього податку при виплаті дивідендів, яка залишилась не зарахованою у зменшення податкового зобов’язання з цього податку, без подання податкової декларації.

При цьому дванадцятимісячний період для сплати авансових внесків визначається з червня поточного звітного (податкового) року по травень наступного звітного (податкового) року включно.

Платники податку, які зареєстровані протягом звітного (податкового) року (новостворені), сплачують податок на прибуток на підставі річної податкової декларації за період діяльності у звітному (податковому) році та не сплачують авансового внеску.

Платники податку, у яких доходи, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування, за останній річний звітний (податковий) період не перевищують 20 мільйонів гривень, та неприбуткові установи (організації), крім неприбуткових організацій, визначених пунктом 133.4 статті 133 Кодексу, сплачують податок на прибуток на підставі податкової декларації, яку подають до контролюючих органів за звітний (податковий) рік і не сплачують авансових внесків.

Платник податку, який за підсумками минулого звітного (податкового) року не отримав прибутку або отримав збиток, податкові зобов’язання не нараховував і не мав базового показника для визначення авансових внесків у наступному році, а за підсумками першого кварталу отримує прибуток, має подати податкову декларацію за перше півріччя, три квартали звітного (податкового) року та за звітний (податковий) рік для нарахування та сплати податкових зобов’язань.

Платник податку, який за підсумками першого кварталу (півріччя, трьох кварталів) звітного (податкового) року не отримав прибуток або отримав збиток, має право подати податкову декларацію та фінансову звітність за перший квартал (півріччя, три квартали) звітного (податкового) року та не сплачувати авансові внески:

- за підсумками першого кварталу: з червня – грудня звітного (податкового) року та січня – травня наступного звітного (податкового) року;

- за півріччя: з вересня – грудня звітного (податкового) року та січня – травня наступного звітного (податкового) року;

- за три квартали: з грудня звітного (податкового) року та січня – травня наступного звітного (податкового) року.

Податкові зобов’язання визначаються на підставі поданих податкових декларацій.

У складі річної податкової декларації платником податку подається розрахунок щомісячних авансових внесків, які мають сплачуватися у наступний дванадцятимісячний період. Визначена у розрахунку сума авансових внесків вважається узгодженою сумою грошових зобов’язань.

Податкова декларація, у тому числі розрахунок щомісячних авансових внесків, за базовий звітний (податковий) рік подаються до 1 червня року, наступного за звітним (податковим) роком.

Відповідне питання – відповідь розміщено у підкатегорії 102.21 (терміни сплати податку) категорії 102 (податок на прибуток підприємства) Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».

 

Мурованокуриловецьке відділення
Могилів-Подільської ОДПІ

У вас немає прав для коментування