Податкова інформує (07.04.2020)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: П'ятниця, 10 квітня 2020, 00:33

Податок на додану вартість: підсумки І кварталу

Державна податкова служба виконала індикатив Міністерства фінансів України на І квартал з податку на додану вартість на 101,7%, до бюджету додатково надійшло 400 млн гривень.

Сальдо ПДВ у січні-березні 2020 року становило 25,9 млрд грн, що на 10,1 млрд грн, або на 63,8 % більше за відповідний період 2019 року.

Загалом з початку року до бюджету надійшло 65,3 млрд грн, відшкодовано 39,4 млрд грн податку на додану вартість.

При зменшенні бази оподаткування (обсягу оподаткованих операцій) у І кварталі 2020 року до відповідного періоду 2019 року на 0,14 %, задекларовані до сплати суми ПДВ зросли на 6,5 %, що у грошовому еквіваленті становить +4 млрд гривень. Цих результатів вдалося досягти завдяки підвищенню якості аналізу надходжень податку, ефективності адміністрування та впровадження нової системи моніторингу відповідності податкових накладних критеріям оцінки ступеня ризиків.

«Ми дякуємо усім сумлінним платникам, які у цих складних для функціонування бізнесу умовах продовжують робити свій внесок у наповнення бюджету. При цьому податкова гарантує продовження поступу у боротьбі з мінімізаційними схемами з ПДВ. Це запорука повного та вчасного відшкодування для підприємств, які зараз особливо гостро потребують цих коштів», – наголосив Голова ДПС Сергій Верланов.

Проти минулорічного платники податків Вінниччини на 374,6 млн грн збільшили внесок до зведеного бюджету

Якщо упродовж першого кварталу 2019 року загальна сума перерахованих до зведеного бюджету платежів склала більше 3 млрд 748,7 млн грн., то вже звітного року наблизилась до 4 млрд 123,4 млн грн. Про це інформує в.о. начальника ГУ ДПС у Вінницькій області Олег Мартинюк. Отож минулорічний показник січня-березня перевищено більш ніж на 374, 6 млн грн.

За словами посадовця, із загальної суми податкових надходжень, до держбюджету впродовж цього часу надійшло понад 1 млрд 963,2 млн грн податкових платежів. Місцеві скарбниці впродовж січня-березня 2020 року отримали близько 2 млрд  160,2 млн грн.

Проти аналогічного періоду минулого року спостерігається позитивна динаміка у сплаті основних бюджетоформуючих платежів, таких як податок на доходи фізичних осіб (+ 178,88 млн грн), податку на прибуток (+ 9,48 млн грн), єдиного податку (+ 36,1 млн грн) та плати за землю (+ 8,5 млн грн).

Підсумовуючи роботу першого кварталу, Олег Мартинюк наголошує, що незважаючи на виклики сьогодення, платники податків регіону демонструють свідоме відношення до перерахування належного у казну. Натомість податкова служба вживає усіх заходів для мінімізації негативного впливу нового режиму роботи, пов’язаного із COVID-19, як для служби в цілому, так  і для платників податків зокрема.

Як декларувати доходи від здачі у оренду житла 

ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує про особливості декларування доходів громадянами – орендодавцями. Насамперед у службі зауважують, якщо орендарем нерухомого майна був суб'єкт господарської діяльності: підприємство, установа, організація, приватний підприємець тощо, то відповідальним за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету буде сам орендар.

На противагу цьому, якщо фізична особа-орендар нерухомого майна не є суб'єктом господарювання, то відповідальним за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету є орендодавець. У цьому випадку такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені для квартального звітного (податкового) періоду. А саме, протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу. Сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов'язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи.

Якщо ж договір оренди засвідчено у нотаріуса, то після вчинення нотаріальної дії щодо посвідчення договору оренди об'єктів нерухомості, нотаріус повинен надіслати інформацію про такий договір контролюючому органу за податковою адресою платника податку – орендодавця за формою та у спосіб, встановлені Кабінетом Міністрів України. При цьому, за порушення порядку чи строків подання зазначеної інформації, нотаріус несе відповідальність, передбачену законом за порушення порядку та/або строків подання податкової звітності.

Додамо, особливості нарахування (виплати) та оподаткування окремих видів доходів визначені ст. 170 р. IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI.

Увага!!! Термін подання річної декларації про майновий стан і доходи, який спливав 30 квітня подовжено до 1 липня 2020 року. Відтак, суму податкового зобов’язання, яке платниками визначено до сплати, необхідно сплатити до 1 жовтня 2020 року. 

Кому коронавірус, а кому підзаробити захотілось

Так хочеться, перефразувавши відомий російський вислів, сказати про нечесних громадян, котрі використовують будь-яку можливість задля власного збагачення. Не стала виключенням і ситуація щодо виявлення у області хворих на COVID - 19.

Так, посилаючись на відомі для багатьох імена посадовців Вінниччини, такі ділки звертаються до представників бізнесу з проханням надати допомогу для боротьби з недугою. Днями такі звернення до суб’єктів господарювання почали надходити від імені в.о. начальника ГУ ДПС у Вінницькій області Олега Мартинюка.

Зважаючи на це,  ГУ ДПС у Вінницькій області вкотре закликає вінничан та   звертається до громадськості з проханням бути пильними та обачними, не піддаватися на провокації шахраїв.

Якщо зателефонували до вас, або ви стали свідками таких дій, не стійте осторонь і негайно звертайтесь до відділу з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління Державної податкової служби у Вінницькій області за номером телефону (0432) 59-23-50. 

У вас немає прав для коментування