Податкова інформує (13.05.2020)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Середа, 13 травня 2020, 23:47

Основні зміни подання щорічних декларацій за 2019 рік

19 березня 2020 оприлюднено Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, у зв’язку з прийняттям Закону України «Про запобігання корупції» № 524-ІХ.

Закон змінює правила подання щорічних декларацій за 2019, звужує коло суб’єктів декларування та перелік об’єктів декларування. Так, щорічну декларацію за 2019 не потрібно подавати працівникам патронатних служб (перелік посад визначено у ст.92 Закону «Про державну службу»), крім радників, помічників, уповноважених, прес-секретаря Президента України та помічників суддів.

У трьох типах декларацій за 2019, це – щорічна, після звільнення, кандидата на посаду –  більше не потрібно зазначати: 

- унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі;

- належність до національних публічних діячів;

- зареєстроване місце проживання членів сім’ї суб’єктів декларування;

- об’єкти декларування, які перебували у володінні або користуванні суб’єкта декларування або членів його сім’ї протягом не менше половини днів звітного періоду;

- членів сім’ї суб’єкта декларування, які спільно з ним проживали сукупно протягом не менше 183 днів протягом року;

- трасти або інші подібні правові утворення, кінцевим бенефіціарним власником (контролером) яких є суб’єкт декларування або члени його сім’ї;

- криптовалюти;

- банківські та інші установи, у тому числі за кордоном, у яких у суб’єкта декларування або членів сім’ї відкриті рахунки або зберігаються кошти, інше майно.

Національне агентство з 20 березня забезпечує для суб’єктів декларування можливість обрати позначки «Не застосовується» або «Відсутня інформація для декларування в цьому розділі», у відповідних полях та розділі 12.1 декларації.

Також з 20 березня можна обрати позначку «Не застосовується»  в розділах 2.1 та 2.2 форми декларації, які стосуються відомостей про належність до публічних діячів суб’єкта декларування та зареєстроване місце проживання членів сім’ї декларанта.

Одночасно нагадуємо, що подання щорічних декларацій за 2019 продовжено до 01 червня 2020.

Також, звертаємо Вашу увагу, що 01.04.2020 року опубліковано роз’яснення Національного агентства з питань запобігання корупції № 2 «Щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції». 

Впроваджується єдиний рахунок для сплати податкових платежів

Кабінет Міністрів України затвердив Порядок функціонування єдиного рахунку для сплати податків і зборів та єдиного внеску. Впровадження  передбачено з 1 січня 2021 року. Такий рахунок буде відкрито у Казначействі і платник податків зможе використовувати його для сплати платежів. Проте, попередньо,  слід подати повідомлення про використання єдиного рахунку. Таке повідомлення надається один раз протягом календарного року.

Через єдиний рахунок можна буде сплатити поточні платежі, податковий борг та недоїмку з єдиного внеску, грошові зобов'язання, які визначено на підставі податкових повідомлень-рішень. Разом з тим, єдиний рахунок не може використовуватися платником податків для сплати грошових зобов'язань та/або податкового боргу з податку на додану вартість, акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового, а також для сплати частини чистого прибутку (доходу) до бюджету державними та комунальними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями.

До податкової знижки можна включити витрати за навчання на військовій кафедрі

Громадяни, які бажають повернути частину сплачених коштів за навчання на військовій кафедрі навчального закладу, мають подати декларацію про майновий стан і доходи.

Для отримання податкової знижки за наслідками звітного податкового року, платник податків подає за місцем своєї податкової адреси річну податкову декларацію про майновий стан і доходи до 31 грудня 2020 року. 

Разом з декларацією громадянам необхідно подати :

-довідку про доходи за звітний рік, в якій зазначається сума нарахованого оподатковуваного доходу (помісячно та загальною сумою), розмір та сума податкової соціальної пільги, сума нарахованого та утриманого податку на доходи фізичних осіб;

-копію паспорта особи, яка звертається за податковою знижкою;

-копію реєстраційного номера облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер);

-копії договорів;

-копії платіжних документів, які підтверджують здійснені платником податків витрати.

У разі компенсації вартості здобуття освіти члена сім’ї першого ступеня споріднення також необхідно надати документи, які підтверджують ступінь споріднення (свідоцтво про народження дитини чи копію свідоцтва про вступ у шлюб).

Податок підлягає поверненню протягом  60 календарних днів з дня подання декларації.

Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Нагадаємо, податковою знижкою можуть скористатись громадяни України, які отримують офіційну заробітну плату або працюють за договорами цивільно-правового характеру, які сплачують податок з доходів фізичних осіб. Фізичні особи - підприємці права на податкову знижку не мають, оскільки податок з доходів фізичних осіб не сплачують.

Податкова декларація подається платником податків  в один із таких способів (за вибором):

- особисто або уповноваженою на це особою;

- надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

Для переходу на спрощену систему оподаткування заяву можна подати дистанційно

Жмеринське управління ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує, що у разі обрання спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності заяву про її застосування можна подати через Електронний кабінет.

Як це зробити?

За допомогою меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету фізична особа – підприємець має змогу направити до органу ДПС разом із супровідним листом заяву про застосування спрощеної системи оподаткування та розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування, за встановленою формою у форматі pdf (обмеження 2 МБ).

Датою подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування разом із супровідним листом є дата реєстрації супровідного листа в органі ДПС. Протягом одного робочого дня після надсилання такого листа до органу ДПС автора електронного листа буде повідомлено про вхідний реєстраційний номер та дату реєстрації. Інформацію щодо отримання та реєстрації листа в органі ДПС можна переглянути у вкладці «Вхідні документи» меню «Вхідні/вихідні документи» приватної частини Електронного кабінету, відправлені листи – у вкладці «Відправлені документи» меню «Вхідні/вихідні документи».

Помилково зараховані кошти на рахунок платника ЄП повернуто: чи виникає дохід?

Жмеринське управління ГУ ДПС у Вінницькій  області звертає увагу на наступне.

Доходом платника єдиного податку є:

1) для фізичної особи - підприємця - дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст.292 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності;

2) для юридичної особи - будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 ПКУ.

Водночас, до складу доходу, визначеного ст. 292 ПКУ, не включаються, зокрема суми коштів (аванс, передоплата), що повертаються покупцю товару (робіт, послуг) - платнику єдиного податку та/або повертаються платником єдиного податку покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів.

Отже, якщо здійснено зарахування та повернення коштів, які помилково надійшли на розрахунковий рахунок платника єдиного податку, і це відбулося в одному звітному періоді (за умови наявності письмового пояснення установи банку або іншого суб’єкта господарювання про помилкове зарахування коштів), такі кошти не включаються до доходу платника єдиного податку.
Якщо повернення помилково зарахованих коштів на розрахунковий рахунок відбулося у наступному звітному періоді, то платнику єдиного податку необхідно врахувати їх у складі доходу.

При цьому такий платник може здійснити перерахунок доходу у звітному періоді, в якому відбулось їх повернення, лише за умови наявності документів підтверджуючих помилкове зарахування коштів, зокрема, письмового пояснення установи банку або іншого суб’єкта господарювання про помилкове зарахування коштів.

У вас немає прав для коментування