Геномодифіковані організми у продуктах харчування на ринку України вже понад 10 років. Зараз у світі модифіковано понад сто видів рослин, хоча для продажу вирощують невелику їх частину. Такі рослини стійкіші до несприятливих температурних режимів, їх не нищать шкідники, однак невідомий їх вплив на організм людини. За даними екологів, за останні 4 роки частка генетично модифікованих продуктів на ринку України зросла за різною інформацією до 30-40%.
Перелік продуктів, які можуть містити геномодифіковані організми:
1) Сільськогосподарські культури: пшениця, соя, кукурудза, картопля, помідори, полуниця, кабачки, цикорій, папайа в красивих упаковках, більшість сільськогосподарської продукції, що лежить в супермаркетах взимку, - геномодифікована.
2) Інгредієнти: геномодифікована соя може бути складовою частини сортів хліба, печива, дитячого харчування, маргарину, супів, їжі швидкого приготування, м’ясних продуктів (ковбаси, сардельки), борошна, цукерок, морозива, чіпсів, шоколаду, соусів, соєвого молока, приправ і т.д.
3) добавки та ароматизатори: Е101 и Е101А (В2, рибофлавін) - додається в каші, безалкогольні напої, дитяче харчування та продукти для схуднення; Е150 (карамель); Е153 (карбонат); Е160а (бета-каротин, про-вітамін А, ретинол); Е160b (аннатто); Е160d (лікопін); Е234 (низин); Е235 (натамицин); Е270 (молочна кислота); Е300 (вітамін С - аскорбінова кислота); Е301 по Е304 (аскорбати); Е306 по Е309 (токоферол/вітамін Е); Е320 (ВНА)- підвищений холестерин; Е321 (ВНТ) - підвищений холестерин; Е322 (лецитин) - підвищений холестерин; Е325 по Е327 (лактати); ЕЗЗО (лимонна кислота) - сприяє розвитку раку; Е415 (ксантин); Е459 (бета- циклодекстрин); Е460 по Е469 (целлюлоза) - розлад шлунку; Е470 и Е570 (солі та жирні кислоти); ефіри жирних кислот (Е471, Е472, Е473, Е475, Е476, Е479b); Е481 (стеароіл-2-лактилат натрію); Е620 по Е633 (глютамінова кислота і глютомати); Е626 по Е629 (гуанілова кислота і гуанілати); Е630 по Е633 (інозинова кислота та інозінати); Е-951 (аспартам); Е953 (изомальтит); Е957 (тауматин); Е965 (малтінол).
Список компаній, які використовують ГМО: Nеstle (Нестле) — виготовлення шоколаду, кави, кавових напоїв, дитяче харчування; Юнілевер — виробництво дитячого харчування, майонезів, соусів і тд.; Хайенц Фудс – кетчупи, соуси; Хьоршис — шоколад, безалкогольні напої; Соса-Соlа (Кока-Кола) — напої Кока-Кола, Спрайт, Фанта, тонік «Кінлі»; Макдональдс — «ресторани» швидкого харчування та мережа безкоштовних туалетів; Данон — йогурти, кефіри, сири, дитяче харчування; Сімілак — дитяче харчування; Кедбері — шоколад, какао; Марс — шоколад Марс, Снікерс, Твікс; Пепсі-Кола — напої Пепсі, Мірінда, Севен-Ап. Українські компанії: ООО «М’ясокомбінат «Ювілейний», 000 «М’ясний альянс», МПЗ «Колос» «Чернівецькі ковбаси». ГМО знайдено у ковбасах та шинках «Украинская» и «Днепровская», сосисках «Куриные». Торгова марка «Фомич» -ковбаса з м’яса птиці вареної 1-го сорту «Особлива», «Докторская новая», «Куриная». «Алан» (Дніпропетровськ) - ковбаски варені «Гномик», ковбаса напівкопчена «Салями классик». М’ясокомбінат «Ювілейний» (Дніпропетровська обл.) -шинка «Сорочинская», «Куриная зкстра». ТМ «Добре» («Агіка», Київ) - пельмені «Левада», пельмені «Три медведя», пельмені «Аппетитные».
Райсанепідстанція рекомендує відмовитися від харчових продуктів, що містять генетично модифіковані організми та від товарів з вмістом добавок категорії Е, так як всі вони є шкідливими для здоров’я людини.
Іван Юрченко, головний державний санітарний лікар району.
17-05-23
17-03-22