Щоб перці та томати вродили рясно

Автор: Сергій Категорія: Різне Створено: Середа, 16 травня 2012, 02:44

Однією з головних вимог до розсади є її вік: для ранніх сортів перцю та томатів є 45-55-денний вік розсади та умови вирощування й загартування і підготовка до висаджування.

Перед висаджуванням ваших улюбленців зробіть так:

1. При прояві другого листка проведіть підживлювання рослин (я використовую амофос).
2. Мінімальний полив та сонячні ванни.
3. За 10-12 днів до висаджування покропити рослини біостимулятором росту Есім С, Вимпел, та найбільш вдалим я вважаю Реаком.
4. У цей період рослини можна підживити настоянкою із лушпиння цибулі (жменю лушпиння залити 1 л води, настоювати 5-6 днів, процідити та розбавити водою до рожевого кольору, приблизно 1:2), або настоянкою із жалкої кропиви (на 1 кг кропиви 5 л води, близько 200 г цукру та дрібку дріжджів для швидшого бродіння). Цю суміш витримувати в теплому місці. Через тиждень бакова суміш готова до використання. Процідити та розбавити водою (приблизно 1:5). Цю суміш можна використовувати і під час висаджування розсади, і при поливах рослин та для позакореневого підживлення.
5. Не пізніше як за 10-15 днів до висаджування потрібно провести загартування розсади.
6. Оптимальні терміни висадки розсади – друга декада травня при умові, що не буде загрози заморозків.
7. Висаджувати розсаду потрібно під вечір, при цьому враховувати сприятливі для посадки дні за місячним календарем.
8. Перед посадкою в лунку всипте 1 ст. л. попелу, а якщо грунт бідний на поживні речовини, то всипте також жменю перегною або кілька крупинок селітри. Для обеззаражування грунту можна влити по 0,5 л марганцівки (1 г на 1 л води) або аспірину (10 таблеток на 10 л води).

Якщо є загроза поїдання рослин колорадським жуком, то можна замочити кореневу систему середньостиглих та пізньостиглих сортів томатів, також баклажанів у розчині протруйників Матадор, Престиж (згідно з інструкцією).

Розсаду висаджуйте не загущено, можна це зробити в шаховому порядку. Високорослі томати та перець я висаджую спареними рядами, коли ідуть два ряди (між рядами помідорів відстань 40 см, в ряду 50-60 см, між рядками перцю 20 см, а в рядку 15-20 см), а між ними широке міжряддя.

Якщо розсаду садите похило, то коріння направляйте в бік півдня. Враховуючи те, що часто бувають посушливі роки, можна половину рослин посадити в глибокі лунки. Це дасть можливість рослині легше переносити літню спеку.

Той, хто вирощує помідори, знає, що на стеблі рослини є невеликі „«пухирці». Це не що інше, як зачатки коренів, яких рослині й не вистачає, щоб розвиватися більш потужно. Тому городники підгортають рослину, допомагаючи їй посилити розвиток кореневої системи.

Та поспішати при цьому не можна, тому що корені в томата ростуть не постійно і якщо підгорнути рослину раніше того моменту, коли вона утворить зачатки коренів, то можна зашкодити їй. Треба дочекатися, аби біля самісінької поверхні землі стебло набуло синюватого кольору, тоді воно готове утворити нові корінці.

 

Сергій КИРИЛЮК, Мурованокуриловецький р-н

У вас немає прав для коментування