Портрети зірок світового кіно і селян з Вінниччини – на одній виставці

Автор: Віктор СКРИПНИК Категорія: Різне Створено: Вівторок, 07 лютого 2012, 20:27

Микола ГнисюкВперше у Мурованих Курилівцях представлено виставку фоторобіт відомого земляка – Миколи Гнисюка.

Фото жінок із села Перекоринці Мурованокуриловецького району – Зої Бриндак (на фоні цілої гори вишитих подушок), Віри Берещук (порається у літній кухні), стареньких дідуся з бабусею (на призьбі під хатою) -представлено на виставці поруч з добре упізнаваними обличчями зірок кіно: Адріано Челентано, Жана Поль Бельмондо, Євгена Леонова, Олега Янковського, Анатолія Папанова, Людмили Чурсіної, Наталії Фатєєвої, Ірини Алфьорової. Загалом майже тридцять робіт розміщено у картинній галереї Мурованокуриловецького районного будинку культури. Об’єднує їх те, що виконані одним майстром - відомим фотохудожником Миколою Гнисюком. У свій час він репрезентував їх у багатьох країнах світу. Земляки вперше знайомляться з його роботами.

- Цей подарунок зробила для нас вдова фотохудожника Надія Майданська, - каже директор картинної галереї Анатолій Драганюк. – Вона передала для нашої галереї на постійне зберігання майже тридцять робіт відомих акторів кіно і портрети земляків з рідного села Перекоринці.

Під час відкриття виставки пані Надія, яка проживає у Москві, повідомила, що Микола планував сфотографувати усіх жителів свого села і створити на основі робіт фотогалерею. На жаль, не встиг. Помер 1 лютого 2007 року у Москві, похований на Троєкуровському кладовищі.

Можливість фотографувати відомих акторів у Гнисюка з’явилася тоді, коли став працювати у популярному в радянські часи журналі «Советский экран». Протягом 25-ти років він підготував тільки для першої обкладинки журналу 650 фотознімків діячів кінематографу. Він був першим радянським фотографом, кого американська Кіноакадемія запросила на 60-й ювілейний вечір вручення «Оскара». Удостоєний звання Заслуженого діяча мистецтв російської Федерації, був членом Спілки кінематографістів та Спілки журналістів колишнього Союзу. Про його майстерність і людську доброту влучно написав у своєму автографі актор із світовим іменем Марчелло Мастроянні: «Самому інтелігентному фотографу і прекрасній людині – Миколі Гнисюку».

У школі села Перекоринці вчителька Антоніна Лехман створила куточок відомого фотомайстра. У ньому є рідкісний альбом з фотографіями, на яких Гнисюк зображений у колі своїх земляків. Всі ці фото зроблені під час перебування фотохудожника у відпустках. Кажуть, щороку він проводив їх у рідному селі.

 

Віктор СКРИПНИК

У вас немає прав для коментування