Новий природний парк "Долина Ірисів" може з`явитися на Вінничині (відео)

Автор: Сергій Категорія: Різне Створено: П'ятниця, 01 червня 2012, 15:17

Новий природний парк "Долина Ірисів" може з`явитися на Вінничині. Квіти розрослися на 10 гектарах Барського та Мурованокуриловецького районів. Щоби показати природну красу усім охочим, нещодавно там проклали перші туристичні маршрути.

Місце, де розрослися півники, місцеві мешканці прозвали між собою "Долиною Ірисів". Квітуче поле розташоване між селами Долинянами, Снітковим та Супівкою. Туристи від побаченого у захваті. Цей жовтий болотяний півник не є рідкісним видом. Утім, чому вологолюбна квітка уподобала собі незвичну для неї суху місцину зацікавило фахівців.

Володимир Крисько, начальник Вінницького обласного управління охорони навколишнього природного середовища: "Такого немає в Україні. Не встрічали щоб такий був великий краєвид, така велика ділянка природного рослинного світу, яка сьогодні знаходиться тут".

У селян - свої оповідки.

Віктр Ольшевський, мешканець села Сніткового: "Була одна вільна козачка, яка хотіла вийти за хлопця, який був кріпаком. Він пас на цій території панські стада. Прикро тим, що хлопця віддали в рекрути на 25 років. Гіркими сльозами пролилося почуття цієї дівчини. І очевидно від тих пір. Жовті квіти – квіти розлуки вони проростають тут".

"Долиною Ірисів" зацікавилися і чиновники. Вони взялися облаштувати між двома районами природний заповідник. Старожили кажуть, на їхній пам'яті квіткове поле з невідомих причин вже двічі повністю зникало, а потім - знову розросталося.





Олена Бучацька, Олександр Семенов, Вінничина, "5 канал".

У вас немає прав для коментування