Свидова: маленьке село - великі проблеми

Автор: Сергій Категорія: Різне Створено: Середа, 23 травня 2012, 18:10

Це невелике село, яке входить до складу Петриманської сільської ради, знаходиться у мальовничій і красивій місцевості. Його мешканці, яких нараховується 57 громадян, пам’ятають ті часи, ко­ли в селі вирувало життя, було багато молоді і дітей. Сьогодні ж тут проживають переважно люди пенсійного віку. Нещодавно на виїзному прийомі з ними спілкувалися голова районної державної адміністрації Володимир Анікеєнко, керівник апарату РДА Анатолій Боднар, начальники та спеціалісти ряду управлінь, відділів та служб району. В зустрічі з людьми взяла участь Петриманський сільський голова К.П. Дудак. Як можна було переконатися, хоч Свидова і маленьке село, але проблеми тут серйозні і важливі.

Про одну з них люди розповіли представникам робочої групи, бо хвилює вона всіх жителів села. Йшлося про забезпечення їх товарами найпершої необхідності. Ця проблема виникла після того, як перестав працювати місцевий магазин. Через це людям, серед яких багато пенсіонерів, доводиться досить важко без можливості придбати продукти харчування та інші товари. Голова РДА В.М. Анікеєнко запевнив, що у селі регулярно працюватиме виїзний магазин райспоживспілки, про що він домовився з її керівництвом.

Постійний біль для мешканців Свидови – це поганий стан місцевих доріг. Особливо це відчувається під час негоди. Люди скаржились, що дорогу немає кому відремонтувати. Окремо говорили про дорогу до кладовища, якою теж важко проїхати. Цю проблему було взято на особливий контроль, а її вирішенням займатимуться сільгосппідприємства ТОВ «Агрофірма Рубанський», ПП «Аг­ро-сад» та філія «Райавтодор». Крім цього, було обговорено питання підвезення місцевих дітей на навчання в школу.

Оскільки серед місцевих жителів багато людей похилого віку, то у них виникали запитання щодо забезпечення скрапленим газом, оформлення документів на землю, нарахування субсидій, медич­ного обслуговування та іншого. Постійно в село навідується медпрацівник Олександр Боднар, який допомагає людям і приносить необхідні ліки. З радістю тут зустрічають листоношу Світлану Іва­ненко. Чимало вдячних слів кажуть про соціального робітника Лідію Удот, яка не лише піклується про стареньких і немічних у Свидові, а й сусідній Золотогірці. Постійно приносить їм необхідні про­дукти харчування, розрадить добрими словами.

Окремо на зустрічі з людьми порушувалось питання ціни на молоко. Барське підприємство, яке заготовляє тут молоко, платить лише 1,80 за один літр. Звичайно, така ціна не влаштовує мешкан­ців Свидови, які весь рік важко трудяться, щоб утримати і прогодувати корів. Для деяких з них реалізація молока – єдина можливість заробити кошти для своєї сім’ї. Над вирішенням проблеми з ці­ною на молоко сьогодні займаються не лише на рівні райдержадміністрації, а й в області і державі. Під час перебування у Свидові голова РДА В.М. Анікеєнко оглянув центр села і зробив заува­ження щодо його благоустрою. Також представники робочої групи оглянули приміщення місцевої церкви, про яку подбали всією громадою. Всі проблеми, з якими зверталися люди, було взято до уваги, а їх вирішення – справа найближчого часу.

 

За матеріалами Мурованокуриловецької РДА

У вас немає прав для коментування