Багатії з Голландії ремонтують лікарню у Мурованих Курилівцях

Автор: Віктор СКРИПНИК Категорія: Різне Створено: Середа, 14 травня 2008, 18:39

Привели голландців у Муровані Курилівці діти заступника голови райдержадміністрації Наталії Камінської, які працюють у Голландії

Контакти з багатіями з Голландії мурованокуриловецькі лікарі підтримують уже вісім років. От і днями з Голландії повернулися заступник голови Мурованокуриловецької держадміністрації Наталія Камінська і головний лікар району Мирослав Олійник.

Там вони брали участь у засіданні клубу багатих людей "Ротері клуб" провінції Гронінген. Перед кожним членом клубу лежали фотознімки операційного і хірургічного відділення. На зворотній стороні багатії вписували цифру коштів, яку кожен вносить на ремонт лікарні у далекому від Голландії селищі Муровані Курилівці.

Багаті по-своєму дивакуваті

Перед засіданням троє членів клубу самі побували там, де пульсує джерело "Регіна". "Коли заходили в палати нашої лікарні, затуляли носи, - усміхається Наталія Камінська. - А про можливість ремонту інфекційного відділення сказали, що його краще згорнути бульдозером і побудувати нове."

Гості самі вибирали сюжети фото. Для представлення членам клубу відібрали ті, що найбільше відображають убогість нашого лікарняного закладу. А тоді надали слово гостям з Куриловець. "Нам з Мирославом Вікторовичем уже можна було й не виступати, - каже пані Наталія, - вони й так знають, у якому жалюгідному стані наша медицина. А в них що п'ять років, то повністю оновлюється обладнання, інструментарій. Вони його нам передають і кажуть: може, колись настане час, що ще ми у вас будемо просити..."

Вразив наших земляків і фуршет, коли всім подали порцію вареної картоплі й щось на зразок парової котлети. Запити принесли кому каву, кому - чай. І все. Наші кажуть, що так і не зрозуміли, чим саме викликана така пісна трапеза багатих людей.

Мільйон гривень з країни тюльпанів

Зате за ці вісім років знайомства наші лікарі на реконструкцію і розвиток лікарні отримали майже мільйон допомоги. Половину - "живими" коштами, решту - обладнанням. Наприклад, усі 155 лікарняних ліжок у відділеннях - з країни тюльпанів. Вони - функціональні, та ще й з матрацами для запобігання пролежням. А ще УЗІ, вісім кювезів для недоношених дітей (один передали в обласну дитячу лікарню). Обласній "Пироговці" з Куриловець "перепав" і автомобіль "швидкої" марки "Шевроле". Він швидкохідний, у масштабах області затребуваний більше. Взамін отримали два авто.

- Із обладнанням багато клопоту, - наголошує головлікар, - митниця, сертифікація. Голландці розуміють, що все це можна тепер придбати і в нас. Тому стараються допомагати коштами.

Земляки-лобісти

Привели голландців у Курилівці діти Наталії Камінської. Її донька Оксана одружена в Голландії. Син теж там працює.

Якось викладачам університету, де працювала Оксана, повідомили про можливість здобуття гранду для допомоги дітям Уганди. "А чому те саме не можна зробити для дітей з Куриловець?" - подумала дівчина й зателефонувала до мами, щоб та передала знімки з дитячого відділення райлікарні. Наш стенд вразив членів журі більше, ніж африканський. Так Оксана заробила 2,5 тисячі євро, які передала на свою малу батьківщину. Мама каже, що донька цим дуже пишається. Бо тепер у дитячому відділенні знають, що воно змінило вигляд завдяки її старанням.

Долучилися до допомоги українцям також голландські свати Камінської. Андрі Вреєман подав ідею створення недержавної організації, бо державним структурам зарубіжні спонсори не допомагають.

- Ви допоможіть собі на гривню, а ми вам допоможемо на десять, - казав він тоді своїй родичці.

- Ми внесли по гривні, дехто по десять, - каже Наталія, - а голландці - по сто євро. Так на ці інтернаціональні кошти була створена спілка "Надія" для надання допомоги Мурованокуриловецькій районній лікарні.

Членів спілки лікують безкоштовно

Спершу непросто було роз'яснювати людям, що таке ця спілка, і навіщо здавати гроші. "Перші внески були символічні, по одній гривні на місяць, - продовжує Наталія Камінська. - Заохочували у спілку певними пільгами. Безкоштовно робили рентген, лабораторні дослідження, так само безкоштовно можна було полікувати один зуб..."

Тепер у спілці більше двох тисяч людей. Щомісяця вони сплачують по п'ять гривень внесків. Лікування для таких у стаціонарі повністю безкоштовне. "Торік на розвиток лікарні витратили сто тисяч гривень спілчанських коштів, - каже головлікар Мирослав Олійник. - Для порівняння, з бюджету на лікарню дали 150 тисяч гривень."

Кардіологічна діагностика у Мурованих Курилівцях одна з кращих в області. "Де це ви такі детальні обстеження робили, запитують наших хворих, які пред'являють їх у Вінниці, чи Києві, - каже головлікар. - Денний стаціонар у нас теж частинка Європи. У цьому році будемо мати сучасне стоматологічне відділення. Якби не голландці...".

Віктор СКРИПНИК
8(097)2614858
www.20minut.ua

У вас немає прав для коментування