27 лютого виповнюється 95 років від дня народження Якова Давидзона

Автор: Сергій Категорія: Різне Створено: Неділя, 25 лютого 2007, 02:11

27 ЛЮТОГО ВИПОВНЮЄТЬСЯ 95 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ЯКОВА ДАВИДЗОНА (1912-1998), УКРАЇНСЬКОГО ФОТОМИТЦЯ, ЛАУРЕАТА ДЕРЖАВНОЇ ПРЕМІЇ УКРАЇНИ ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

Яків Давидзон - відомий український фотомитець народився 27 лютого 1912 року в містечку Муровані Курилівці на Вінниччині в бідній єврейській родині. Рано почав заробляти на хліб, зокрема майстрував меблі. У другій половині тридцятих років отримав у подарунок простий, любительський фотоапарат "Фотокор", і життя пішло іншим руслом.

Яків ДавидзонУ газетах з'явилися його знімки, а пізніше він став штатним фотокореспондентом РАТАУ. З початком Великої Вітчизняної війни пішов добровільно рядовим солдатом на фронт, не забувши вдома фотоапарат. Тоді й виникла думка зафіксувати на фотоплівці героїзм рідного народу і звірства фашизму. Незабаром доля звела його з відомим поетом Миколою Бажаном, який видавав газету за "За Радянську Україну!". Він і запросив його до співпраці військовим фотокореспондентом. А ще, за проханням Якова Давидзона, начальник Українського штабу партизанського руху Тимофій Строкач направив його у з'єднання Сидора Ковпака. На одному зі знімків, що увійшов в історію під назвою "Голос Москви", ми бачимо старого, який слухає радіо. Зроблений після важкого нічного переходу партизанів на Україну з білоруських лісів, знімок потім багато разів публікувався в газетах, журналах, книгах, демонструвався на виставках, отримав багато дипломів і премій. На фото: Сидір Ковпак - керівник партизанського з'єднання, 1943 рік. Фото Якова Давидзона. З фондів Укрінформу. (ТШ).

У вас немає прав для коментування