Як даішники угонщиків рятували

Автор: Сергій Категорія: Різне Створено: Середа, 21 листопада 2007, 00:30

Події, які немов зійшли з екрана видовищного кінобойовика, сталися нещодавно у райцентрі Бар. Були і шалена ранкова погоня за викраденою машиною, і переслідування зловмисників у хащах і болоті. До речі, міліціонерам, щоб затримати угонщиків, довелося їх... урятувати 

А все розпочалось о сьомій ранку позаминулої п'ятниці. Тоді заступник начальника Барського райвідділу міліції із громадської безпеки Віталій Сирота отримав повідомлення від оперативного чергового, що у Мурованих Курилівцях уночі невідомі викрали автомобіль ВАЗ-2104, по області введено план "Перехват" і оповіщені всі підрозділи міліції. Згодом барські даішники побачили вищезазначений автомобіль, який їхав у напрямку міста зі сторони прилеглого до нього села Балки.

- Я одразу підняв по тривозі два екіпажі ДАІ та всіх правоохоронців, які в той час були на службі. Виїхали у повному бойовому спорядженні: у касках, бронежилетах, із автоматами. Словом, готові були до будь-якого розвитку подій, - згадує Віталій Сирота, який керував діями щодо затримання угонщиків.

Водій переслідуваної даішниками "четвірки", побачивши заблоковані правоохоронцями дороги, звернув зі шляху і заїхав направо - у приватний сектор. Патрульне авто із ввімкненою сиреною - за ним. Після недовгого гасання вузькими вулицями "четвірка" заїхала у тупик і зупинилася – зловмисники, а їх було двоє, явно не знали місцевості. Кинувши крадене авто у тупику, вони побігли вулицями і таки знайшли прохід до річки. А там - густі зарості, болото, яке навіть узимку не замерзає. Зачаїлись... Тим часом барські правоохоронці оточили всю ділянку мочарів, і навіть виставили патрулі на іншому березі з човнами - на випадок, якщо зловмисники спробують переправитись на той берег. Оперативні групи вирушили на пошук.

- Перший зловмисник заховався десь по груди у багнюці на невеликому плесі. Лежав нерухомо, щоб не побачили. Ми оточили "болотну схованку", повідомили про можливе застосування зброї, зайшли у багнюку і прямо у воді одягнули на нього наручники. У воду зайшли я, начальник кримінальної міліції у справах неповнолітніх райвідділу Василь Рибак, так, як були: у формених брюках і туфлях, хто по пояс, хто по груди, - зазначив ще один учасник затримання, старший інспектор групи охорони громадського порядку Руслан Паламарчук, - а погода якраз сира стояла, близько плюс-мінус одного градуса, холодно, мряка, сирість, під ногами калабаня, вітер. Ось тоді і скупались. Неподалік заховався другий, також у болоті.

- Другий уже був десь по шию у воді, спершу тяжко його було знайти, але все ж таки побачили і знайшли, - продовжує Віталій Сирота, - підійти до нього також було ризиковано, адже там ще пару кроків - і засмокче у трясовину. А він майже у трясовину і заліз. Ми з начальником нашого ізолятора Олександром Гуцалом по пояс прочвакали трясовиною до нього і кинули невдасі палицю. Так і витягли другого зловмисника. До речі, зброї та заборонених предметів при обшуку в них виявлено не було. Звісно, ніякого опору обидва не чинили. А хлопці-зловмисники міцні були, високого зросту, спортивної статури. Так їх наскрізь мокрих до райвідділу і доставили. Там перевдягнули, надали першу медичну допомогу, дали теплі речі і почали слідчі дії, встановивши їх особи.

Правоохоронці, перевдягнувшись, продовжили роботу. На щастя, ніхто не захворів.

А "скупалися" барські правоохоронці недарма, адже, як з'ясувалося згодом, обидва зловмисники, раніше судимі жителі Жмеринщини, тієї ж ночі вже скоїли три крадіжки. У Мурованих Курилівцях тієї ночі вони спершу обікрали аптеку та магазин, а згодом із гаража "взяли покататись" і вищезазначений ВАЗ-2104, до речі, новий, якому було десь близько року. А коли господар повідомив міліцію про викрадене авто, ті вже їхали Барським районом. Машина належала місцевому підприємцю і була з товаром: одягом, куртками - на чималеньку суму. На щастя, автомобіль не постраждав. Машину, речові докази і затриманих зловмисників забрали до Мурованих Курилівців, де належну оцінку всім "нічним подвигам" молодиків дадуть уже місцеві правоохоронці. Куди зловмисники збирались їхати обхідними сільськими шляхами Барського району, з'ясує слідство. Не залишились без нагород і барські правоохоронці - усіх учасників операції із затримання було нагороджено нагрудними відзнаками і грошовою премією. Зокрема, Віталія Сироту і Руслана Паламарчука знаками "За сумлінну службу" першого та другого ступеня відповідно. А начальник Барського райвідділу міліції Петро Кушнір отримав подяку.

 

За матеріалами vn.20minut.ua

У вас немає прав для коментування