У малих містах великий холод

Автор: Віктор СКРИПНИК Категорія: Різне Створено: Середа, 19 грудня 2007, 01:30

Перед тим, як лягти в ліжко, кладуть під ковдру пластикові пляшки з гарячою водою і так гріються до ранку

- Вугілля складаю у підвалі, дрова – на балконі. А трубу куди виведеш - сусіду в задницю?
Без централізованого опалення залишилися багатоповерхівки у більшості райцентрів області. Дороге тепло виявилося не по кишені його споживачам. Із двох бід люди обирають ту, що... дешевша. Відмовляються грітися від котелень, які подають „золоте” тепло, і рятуються від холоду, хто як може.

Знайомі у Мурованих Курилівцях і Ямполі вже третю зиму гріються лише від електрокаміна. Ні тіло, ні душу, кажуть, зігріти не вдається. Температура плюс 15-16 градусів для них – це Сахара. І то така „спека” може бути лише в спальні. Інші кімнати взагалі не обігріваються. Перед тим, як лягти в ліжко, кип’ятять воду, наливають у пластикові пляшки, кладуть під ковдру і так гріються до ранку. Як миються? „А скільки там тої зими...”

Найбільш складна ситуація у тих райцентрах, де нема природного газу. Таких в області шість. Уже згадані Муровані Курилівці і Ямпіль – у їх числі.

Курилівці димлять, як старі пароплави

- Моє селище нагадує мені картинки зі старих книжок або фільмів. Пам’ятаєте зображення старих пароплавів із трубами і чорним-чорним шлейфом диму? На такий пароплав схожі нині мої рідні Муровані Курилівці, - каже селищний голова Галина Цибульська.

У селищі сто багатоквартирирних будинків. У кожному рятуються від холоду по-своєму: хто встановив котел, хто буржуйку, а хтось вимурував грубку. „Дивлюся на ці порохові діжки і молю Бога, аби уберіг нас від біди”, - каже керівник селища. Природного газу, каже співрозмовниця, їм повік не бачити. А на всі прохання жителів району обласна влада відгукнулася таким чином: селище обрано експериментальним у переведенні на опалення будинків електрикою. За програмою „Енергозбереження” виділили 500 тисяч гривень. На жаль, через складнощі з тендерами кошти поки що не вдалося отримати. Однак, запевнила селищний голова, фахівці вже працюють над втіленням задуманого.

- Люди вірять, що ми з ними розрахуємося, і вже розпочали роботи з будівництва трансформаторних підстанцій. Їх має бути три. Від них проведуть кабелі до кожного будинку. Все це буде за рахунок коштів держбюджету. А вже роботи у самому будинку, тобто у квартирах мешканців, – за їхні кошти, - розповідає пані Цибульська.

На перший погляд, зручність від опалення будинків електрикою очевидна, продовжує співрозмовниця, однак задоволення це все одно не з дешевих. Не у всіх жильців знайдуться кошти на придбання котла і плату за користування електрикою.

Селищний голова наводить як приклад свою квартиру. За електрокотел дніпропетровського виробництва заплатили 1,5 тисячі гривень. Ще 500 гривень витратили на деталі й устаткування, необхідні для встановлення котла. Недешево коштує виготовлення технічної документації й отримання дозволів. Плюс оплата за роботу. Загалом на все витратили шість тисяч гривень.

Взимку за місяць за електрику доводиться платити 400-500 гривень. Це за опалення трикімнатної квартири площею 78 квадратних метрів і користування електроприладами: бойлером, телевізором, мікрохвильовою піччю.

- Це немалі кошти для багатьох моїх земляків, - додає пані Цибульська. – У нас їх просто ніде заробити. Працює лише завод мінеральної води „Регіна” й один цех колишнього військового заводу „Анод”. Немає можливості допомогти людям навіть на придбання і встановлення котлів за бюджетні гроші. Наш бюджет – це бюджет проїдання. Його загальна сума становить півтора мільйона на рік – хіба це гроші?..

У Ямполі гріються... трісками

У деяких багатоповерхівках Ямполя, навіть у центрі міста, мешканці встановили буржуйки, в яких палять вугіллям і дровами. „Вугілля тримаю у підвалі, дрова – там само, а ті, що на розпал, складаю на балконі. Трубу вивів на вулицю. Димить на верхні поверхи, а що робити?”

У містечку над Дністром, так само, як і в Мурованих Курилівцях, використовують ті самі варіанти опалення будинків: котли (на твердому паливі й електрокотли), буржуйки, електрокаміни. У школах, дитсадках, інших бюджетних установах гріються дровами. Тут встановили котли, в яких спалюють подрібнені тріски. За кошти міського бюджету придбали спеціальну машину, яка подрібнює гілля. Його беруть здебільшого з посадок, які розчищають час від часу. З досвідом ямпільчан у цій справі ознайомили всіх керівників райцентрів.

У Калинівці першими ліквідували теплопостачальну організацію

Із п’яти тисяч квартир у Калинівці лише незначна кількість залишилася без встановлених котлів індивідуального опалення.

- Як правило, це одинокі люди або ті, хто не проживає у цих помешканнях, виїхав на заробітки, чи має кілька квартир, – каже міський голова Калинівки Віталій Кучинський. Протягом трьох років у місті зуміли перейти від централізованого до індивідуального опалення. Почали з дитсадків, їх у Калинівці сім. Потім встановили індивідуальні котли у школах, інших бюджетних установах. Так само опалюється приміщення міськради. Із трьох централізованих котелень не залишилося жодної. Відпала необхідність в утриманні теплопостачальної організації „Тепломережі”. Її ліквідували.

Для обігрівання квартир одиноких громадян, каже міський голова, придбали за кошти бюджету масляні каміни. Крім того, їм виділили по 500 гривень допомоги на оплату за електрику.

У Хмільнику підвищили плату за тепло

Двісті квартир залишилися на централізованому опаленні у місті-курорті Хмільнику. Проблема в тому, що у половині з них ніхто не проживає, наголошує міський голова Володимир Мельничук. Одні виїхали в село, інші перебралися до батьків. Міський голова зізнався, що він також мешкає у будинку тещі. Міськрада ухвалила рішення подавати тепло у ті будинки, де на централізованому опаленні знаходиться 40% квартир. Все одно виробництво тепла стало збитковим.

- Якщо раніше в нас нараховувалося 2960 споживачів централізованого опалення, то нині їх у п’ять разів менше, - каже міський голова. – Тим самим ми розбалансували систему подачі тепла. Котельні, як і раніше, працюють на повну потужність. А їхнім теплом користуються у п’ять разів менше.

Щоб хоч трохи компенсувати затрати, у Хмільнику з третього грудня цього року підвищили тарифи на теплову енергію. Тепер за один квадратний метр мешканці сплачують 8,02 гривні.

У перспективі керівник міста вбачає встановлення в усіх квартирах індивідуальних котлів опалення. Для одиноких громадян тут також закупили масляні каміни. Крім того, міськрада з бюджету виділяє допомогу тим, хто встановлює засоби індивідуального опалення. Її розмір залежить від матеріальних статків городянина. Максимальна сума – 1380 гривень, додав пан Мельничук.

Коментар експерта

Євген Молдованов, начальник відділу енергетики та енергозбереження облдержадмінстрації:

- За дев’ять місяців цього року в області використано на заходи з енергозбереження 70,2 мільйона гривень. Майже 20 мільйонів гривень - це кошти державного бюджету, решта - кошти підприємств, заощадження громадян, спонсорські внески. В області діє програма енергозбереження із запровадження технологій, які дають можливість замінити газ на інші джерела енергії. Нові технології опалення приміщень, зокрема соломою, електрикою, вже запроваджені у деяких районах.

Розпочали роботи з переведення будинків на електроопалення у Мурованих Курилівцях. У деяких бюджетних закладах Чечельницького і Мурованокуриловецького районів придбали і встановили електроакумулюючі установки. Вони працюють уночі, нагріваючи воду, яку потім подають у систему опалення. Нічний тариф становить 12 копійок за кіловат-годину, денний - 79 копійок.

Але роботи в цьому напрямку ще дуже багато. Свої пропозиції з цього приводу всі райони передали в область. Вони будуть враховані при складанні аналогічної програми енергозбереження на наступний і подальші роки.

Віктор СКРИПНИК

www.20minut.ua

У вас немає прав для коментування