”За навчання треба вивалити 105 тисяч. Можна наскладати на непогану машину”

Автор: Валентина МУРАХОВСЬКА, Тетяна ЩЕРБАТЮК Категорія: Різне Створено: П'ятниця, 23 липня 2010, 00:15

”Іще нічого. От учора було вавилонське столпотворєніє, — переговорюються у черзі батьки абітурієнтів. — Де це видано, щоб у черзі три дні стояти?”. 


16 липня, субота. Від воріт Вінницького національного медичного університету до головного входу — 100 м. На території натовп вступників і батьків. Сидять на лавах і клумбах.

Із 15 до 31 липня по всій країні подають документи на вступ до вищих навчальних закладів. У Вінниці найпопулярніші — медичний, педагогічний та політехнічний університети. Абітурієнти віддають перевагу державній формі навчання.

— Бо ціна платного піднялася до неймовірних висот, — пояснює Галина Семенчук. Прийшла до медуніверситету із 17-річним сином Віктором, подають документи на стоматологічний факультет. — У лютому платне навчання на стоматолога було 11 тисяч 600 гривень. Тепер — 17 тисяч 600. На 6 тисяч подорожчало за пару місяців! Пощитали з чоловіком: за все навчання треба вивалити 105 тисяч. Можна наскладати на непогану машину, навіть іномарку. Поставити її на таксі, заробляти. А то вгепаєш у навчання стільки грошей, а потім ще платити, аби на роботу устроїти. У Вінниці, аби влаштуватися стоматологом у хорошу клініку, треба дати 5 тисяч доларів. Результати тестів непогані, то подаємо на державну форму. Платної не потягнемо. Ще поїду в Київський медунівер і в Тернопільський. Кажуть, цього року на стоматологів конкурс буде 11 чоловік на місце.

16 липня черга абітурієнтів закінчується на цифрі 1045. Напередодні, зі слів батьків, під університетом був ”скандал”. Надвір довелося виходити ректору. 

— Бо деякі хитрі заходили без списків із чорного входу, — пояснює 45-річна Валентина Іванівна. Прізвища не називає. — Ми хотіли їм дорогу перекривати. Чула, давали 60 гривень комусь із комісії, аби пройти без черги. Ми як виявили це, то з чорного входу батьків поставили.

— Щоби поступити на державний, за рік продали три корови, — розповідає під стінами медуніверситету 46-річна Галина Онопенко із селища Муровані Курилівці. — Син ходив на репетиторство до всіх учителів. За урок хімії платили по 10 доларів. Думала, ноги витягнемо. Ні купити нічого, ні з’їсти. Всьо винесли. З цими тестами все наплутано. Раньше, щоб поступити на державне, треба було найти в інстітуті доброго дядю, який підкаже — скільки і кому треба дати дєнєг. А зараз не знаю, до кого йти. Щоб син поступив учитися, готова з ходу віддати 10 тисяч гривень. Тілько б знати — кому. 

У Вінницькому державному педагогічному університеті для вступу на кожен факультет записуються окремо.

Якби абітурієнти не були Леонардо да Вінчами, ажіотажу не було би

— У п’ятницю я вже була 91-ю, — розповідає 19-річна Мирослава Довгань. Приїхала з Крижополя. — Того дня здати не встигла. Доки доїхала сьогодні, список уже новий, і я в ньому 69-та. 

Відповідальний секретар приймальної комісії педуніверситету Володимир Корінний, 50 років, говорить, що документи в абітурієнтів із віддалених районів вуз приймає до 21.00.

— Якби вступники не були суцільними Леонардо да Вінчами, то ажіотажу не було би, — переконаний Анатолій Войнаровський, 39 років, заступник секретаря приймальної комісії педуніверситету. — Одна людина йде і в аграрний, і в політех, і до нас. І кругом — на три факультети. Хіба в дитинстві ніхто не мріяв, ким стати? А ще у нас довіряють не офіційній інформації, а ОБС — ”одна баба сказала”. Вже стомилися пояснювати, що поспішати не потрібно, документи приймаємо до 31 липня.

Біля приватних вузів у Вінниці черг немає. Абітурієнти туди підуть в останню чергу.

 

 

Валентина МУРАХОВСЬКА, Тетяна ЩЕРБАТЮК
За матеріалами gazeta.ua

У вас немає прав для коментування