Вінниця почула вірші, над якими не треба думати

Автор: Валентина КИРИЛЬЧУК Категорія: Різне Створено: Понеділок, 15 листопада 2010, 01:23

Вінниця почула вірші, над якими не треба думатиСвою другу збірку "Як впливає лімбічна система на емоційний стан людини" 25-річна вінницька поетеса Дана Кваша присвятила емоціям і надсвідомості. А засобами сюрреалізму показала, що спільного між переживаннями людини і морським коником 

"Відчувати, а не думати!" - ключ-секрет, за яким слід читати вірші молодої поетеси Дани Кваші. У травні вона завоювала третю премію літературного конкурсу видавництва "Смолоскип" за ще невидану збірку "Білі ночі", а минулого тижня приїхала у Вінницю, аби у музеї Коцюбинського презентувати свою другу книгу "Як впливає лімбічна система на емоційний стан людини".

 

Таку незвичну назву для своїх сюрреалістичних віршів Дана вибрала не випадково. За фахом «Клінічний психолог» поетеса закінчила Львівський національний університет імені Івана Франка, тому уся її поезія пронизана психологізмом, бажанням пояснити різні явища і феномени людини.

- Так назвати свою збірку я вирішила, коли побачила однойменну курсову роботу, - розказує Дана Кваша. - Адже саме лімбічна система регулює емоційний стан людини: стимулює або навпаки - гальмує його. До того ж, один із утворів лімбічної системи має форму морського коника, фото якого я і помістила на обкладинку.


В оформленні книги використані графічні малюнки та фото поетеси

Розділивши вірші на тематичні розділи: "Майстер уникання", "СМС-безсоння", "Літні хроніки", "Трояндове", "Простирадло 3X3" та інші, дівчина доводить, що, як би не намагалися люди жити раціонально, увесь час стримуючи свої переживання, все одно природа робить свою справу. І емоції, від яких ми відсторонюємося, рано чи пізно вириваються назовні.

- Мої вірші, може, складно сприймати, але я не можу писати за наперед вигаданою, продуманою темою. Все пишу спонтанно, так, як відчуваю, - говорить поетеса. - Сама я не терплю, коли у творах нав'язують думку та ідею, тому моя головна ціль - донести певну емоцію. Вважаю, читаючи мої вірші, бажано менше думати над ними, краще - їх провідчувати.


"...Я знайду або я зникну
В цій жорстокій пустоті
і загрозливому літлі.
Я створю своє кіно
І в нього наглісно проникну..."


З вірша "Або зникну"

Свій перший вірш про квітучий рушничок дівчина придумала, як тільки навчилася читати і писати. Подарувала його батькам, а скоро вже всі у школі знали, що Дана Кваша - поетеса. Хоча своїм остаточним приходом у літературу сама Дана вважає період навчання в університеті. Саме там на четвертому курсі вона познайомилася з хлопцями, з якими незабаром створила літературну тусівку "Літзавод". Цей час, повний різноманітних фестивалів, щотижневих зібрань та експериментів з відеопоезією, вінничанка згадує із ностальгією. Зізнається, завдяки реакції читачів уже не "варилася у власному компоті" і змогла остаточно віднайти свій стиль.

- Модернову форму для своїх віршів я спеціально не вибирала, просто мені подобалося римувати не через два, а - три рядки. Що, як потім дізналася, у свій час робила Леся Українка, - каже Дана Кваша. - Так виходить, що кожний мій вірш має свій малюнок, будучи, наче окремий маленький фільм.

Вінниця почула вірші, над якими не треба думати
Батько Дани гордиться, що поезія улюбленої доньки така змістовна і новаторська: - Дана вживає стільки унікальних слів, що читати її вірші треба зі словником! - радіє пан Валерій

Яку силу і натхнення справляє поезія Дани на слухачів, на собі випробували вінницькі поети і письменники. Тож презентація книги зрештою перетворилася на поетичний вечір: бажаючі читали улюблені вірші і ділилися враженнями.

- Нова книга Дани Кваші складна своєю багатослівністю, але вона цим і цікава, - говорить головний редактор журналу "Вінницький край" Петро Гордійчук. - Мені здається, що Дана поки що грається словами, але грається так, що можна замилуватися, як це у неї чудово виходить. Думаю, багатьом, навіть професійним літераторам, не завадить читати таку поезію для того, щоб розвивати свій мовний запас, бачити, як по-новому можна підходити до однієї й тієї самої теми.

- Стиль у Дани справді рідкісний: переплітається і верлібр, і класичне віршування, - додає гуморист Леонід Куций. - Та найголовніше - її поезія - високоінтелектуальна. У ній є і висота, і глибина думки. Її стиль я вже ніколи не сплутаю, одразу відчую, де саме її книга. 

Поетичну збірку "Як впливає лімбічна система на емоційний стан людини" Дани Кваші ви можете знайти у інтернет-магазинах: достатньо у пошуку задати назву.


Довідка

Дана Кваша народилася 3 червня 1985 року у смт. Муровані Курилівці Вінницької області. У 2007 році закінчила Львівський національний університет імені Івана Франка, де отримала спеціальність "Клінічний психолог".

Була однією з активісток літературної тусовки "Літзавод". Ідентифікує себе як готесса, екзистенціаліста. Пише вірші, пісні, прозу, малює і захоплюється фотографією. Любить модерн, авангардизм, сюрреалізм.

Першу збірку "Коридори з диму" у 2008 році видала у Вінниці, а у 2010 році у видавництві "Факт" вийшла її друга книга "Як впливає лімбічна система на емоційний стан людини".

Вінниця почула вірші, над якими не треба думати

- Нова книга Дани Кваші складна своєю багатослівністю, але вона цим і цікава, - говорить головний редактор журналу "Вінницький край" Петро Гордійчук.

Вінниця почула вірші, над якими не треба думати

Свою молодіжно-провокативну поезію вінничанці подарував молодий івано-франківський поет Андрій Шийчук

Вінниця почула вірші, над якими не треба думати

На презентації книги Дани Кваші українські романси співали вінницькі співачки Ольга Крива та Людмила Мельник (на фото)

У вас немає прав для коментування