Цього року іриси у Сніткові не зацвіли

Автор: Сергій Категорія: Різне Створено: Четвер, 25 травня 2017, 00:12

Цього року іриси у Сніткові не зацвілиЩороку на Вінниччині в третій декаді травня зазвичай зацвітає унікальна долина ірисів. Простягається вона на 13 гектарах Мурованокуриловецького та Барського районів. Але цього року вона досі не зацвіла. Припускають, що сталося все через нічні заморозки. Про це Vlasno.info повідомив сільський голова Сніткова Віктор Ольшевський. 

– Листочки на деяких ірисах потемніли, – говорить він. – Отже, точно можна сказати, що їх приморозило. От якби у 2012 році не щезла річка Караєць, то вода б дала тепло цим болотяним півникам , і, можливо, врятувала їх від морозів. Але ми не полишаємо надії на диво: сподіваємось, рослинки відживуть і ще зацвітуть. Звісно, всі зараз дуже захвилювались: садові іриси вже й перецвітають, а ці досі не розпустились. Проте, у болотяних півників свої біологічні часи. І вони саме в 20-х числах починають масово цвісти. Наразі до нас приїхали екологи, щоб дослідити, в чому причина "нецвітіння" ірисів.

За словами Віктора Валентиновича, іриси дуже чутливі до того, що відбувається у суспільстві. Мовляв, ми всі енергетично пов'язані. І старожили пам'ятають, що кілька разів іриси не зацвітали. Це передувало якимось суспільним негараздам.

– Було таке перед Голодомором 1932-1933 років. Тоді якийсь чоловік розбив хреста у долині. А ще було, що розстріляли в'язнів з єврейського гетто. І перед війною теж іриси не цвіли, – зауважує сільський голова. – Втім, не хочеться думати, що на нас чекають ще якійсь біди. У нас і так війна вже третій рік триває, яка забрала більше 11 тисяч життів українців. Тож маємо надію на краще.

 

Фото надане Йосипом Кібітлевським 

Джерело: vlasno.info 

У вас немає прав для коментування