У Мурованих Курилівцях буде своя сортувальна станція

Автор: Сергій Категорія: Різне Створено: Неділя, 14 травня 2017, 12:35

У Мурованих Курилівцях буде своя сортувальна станціяНевдовзі у Мурованокуриловецькому районі Вінниччини запустять сміттєсортувальну лінію. Це буде друга сміттєсортувальна лінія, що запрацює в області, повідомляє Vlasno.info.

– Наразі діє сміттєсортувальна станція лише на полігоні у Стадниці, що обслуговує Вінницю і Вінницькій район, – говорить директор Департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури Вінницької облдержадміністрації Сергій Волков. – Монтувались також сміттєсортувальні лінії у Бару, Погребищі та Калинівці. Але вони тимчасово не працюють, тому що занадто потужні, і розраховувались на те, щоб сміття сортувати й із сусідніх районів. Тепер їх будуть реконструювати, щоб зменшити потужність.

За словами Сергія Адієвича, у майбутньому кожен район матиме свою сміттєсортувальну станцію. А в деяких районах вже заявили про початок будівництва.

У Мурованих Курилівцях буде своя сортувальна станція

Поблизу Мурованих Курилівців роботи тривають. Планують перші випробування лінії розпочати у середині червня.

– Зараз зводять ангар. Обладнання виготовили на Барському машинобудівному заводі. Перероблятиме ця лінія 20 тон відходів на добу, – розповідає голова Мурованокуриловецької райдержадміністрації Сергій Ладан. – На обладнання з Вінницького обласного фонду охорони навколишнього природного середовища передбачено 4,5 мільйони гривень. Але на полігон потрібно купити ще один бульдозер та автонавантажувач. У нас є два сміттєвози, але необхідно придбати ще один. Тому звернулись з клопотанням до фонду виділити нам додатково 3 815 тисяч гривень з умовою співфінансування із селищного бюджету у 150 тисяч гривень. Втім, якщо коштів не вистачить, будемо залучати гроші місцевого бюджету.

На сміттєсортувальній лінії відділятимуть п'ять фракцій — поліетилен, скло, папір, метал та органічні відходи. Останні будуть захоронювати на полігоні, а решту — віддаватимуть на переробку.

– Завдяки сортуванню сміття можна збільшити термін експлуатації полігону на 20 років, – запевняє Сергій Вікторович. – До того ж, ми полігон будували протягом 10 років, все зробили за екологічними стандартами. Щоб не було ніяких займань, вибухів або забруднення навколишньої території. Це має бути зразково-показовий полігон та сортувальна лінія. За нашими кресленнями вже збираються й у Немирові будувати сміттєсортувальну лінію. Отже, будемо знову підтримувати вітчизняного виробника — Барський машинобудівний завод.

На сміттєсортувальній станції працевлаштують 12 людей. У планах створити 30 майданчиків для роздільного збору сміття. Згодом сміттєвози за графіком їздитимуть й у навколишні села.

 

Фото надані Сергієм Ладаном

У вас немає прав для коментування