Маленька дитина втратила руку через недбалість лікарів (відео)

Автор: Сергій Категорія: Різне Створено: Четвер, 12 січня 2017, 12:53

Дворічна дитина втратила руку через недбалість лікаря і медсестерСкандал, котрий сколихнув Муровані Курилівці, вразив навіть найдосвідченіших медиків. Чи відповідатимуть районні лікарі, які довели немовля до вкрай важкого стану?

«У реанімації у дитинки відмерла рука через нехлюйство п'яної медсестри, котра не зняла джгут. Це сталося вночі, маму до дитини не впустили, тому не було кому звернути увагу. Чому у селищі страшно до лікарні попасти, люди під кабінетами мруть, у реанімації таке робиться?!» – писали обурені відгуки у соцмережах мешканці Мурованих Курилівців, а розповіли кореспонденту ще більше:

– Наша лікарня - це взагалі окрема історія! Хочеш скоріше вперед ногами, то звернись до лікарні, там тобі допоможуть! Звичайно, є кваліфіковані спеціалісти, але то одиниці. Там норма, коли людині погано - спокійно сидіти і чай пити... Медсестрички з таким манікюром, що не можуть укол зробити, але ж гарно як! Про лікарів навіть не хочеться коментувати, для деяких 100 грамів на роботі – це норма. Всі це знають, і всіх це влаштовує. В лікарні ця дитинка не перший раз, тому що у неї виявили кісту головного мозку. Коли дитину доставили до лікарні – відразу викликали санавіацію з Вінниці, а тим часом поставили їй крапельницю з якимось розчином. Чули, що вся справа в тому, що медсестра не попала голкою у вену і цей розчин пішов під шкіру і викликав некроз, який побачили вже лікарі з Вінниці. Зрештою, процес некрозу не так швидко проходить – це мало бути приблизно 8-10 годин. А за такий довгий час не перевірити стан дитини – це якось дивно. Коли вінницькі лікарі сварили наших за таку неуважність, то наші сказали: «А яка різниця? Все одно дитина скоро помре».

«НП» в Мурованокуриловецькій районній лікарні тим часом сягнуло апогею, на місце прибули фахівці з департаменту охорони здоров'я, щоб з'ясувати всі обставини. Головний лікар Мирослав Олійник, котрому останнім часом доводиться багато чого пояснювати високопоставленому керівництву, розповів журналістам таке:

«Вероніка Сімченко з села Бахтин, котрій рік і 10 місяців, поступила в лікарню у п'ятницю о 3-й години ночі у вкрай важкому стані, з підвищеною температурою тіла, судомами і переохолодженням. Вони добиралися до нас своїм транспортом, з'їхали у кювет, їм назустріч виїжджала «швидка допомога»... Дитину оглянув черговий лікар, лікар-педіатр. Ми госпіталізували дівчинку до реанімації, призначили відповідне лікування. У дитини на час прибуття до лікарні було ГРВІ, гіпертонічний синдром, судоми, гостра кишкова інфекція, переохолодження, токсичний шок. А ще — дихальна недостатність, анемія другого ступеня, менінгоенцефаліт під питанням. І супутня патологія: дитині рік і десять місяців, але вона навіть самостійно стояти не може. Дівчинка дуже важка. Вона неодноразово лікувалася в обласній дитячій лікарні. Вранці був проведений консиліум, на якому вирішили викликати консультантів з Вінниці. Вони прибули, оглянули дитину, ми з ними узгодили план лікування, і маленька залишилася в нас, оскільки на той час була нетранспортабельна. Вона знаходилася на апараті штучної вентиляції легень, проводилося узгоджене з консультантами лікування під наглядом чергового лікаря-реаніматолога та чергової медсестри, – повідомив головний лікар. – За ніч загальний стан дитини покращився, але вона все одно була вкрай важка. Тому ми вирішили знову викликати консультантів, щоб вони все ж знайшли спосіб доправити дівчинку до обласної лікарні. Коли вони приїхали і знову її оглянули, то виявили, що права ручка дитини посиніла. Сталося це десь протягом доби.

З чим пов'язане це ускладнення? Важко сказати. Допускаю, що це була недбалість медперсоналу, бо до цієї ручки була підключена система, або ж це був тромбоз, котрий не був пов'язаний напряму з медичною маніпуляцією.

Я розцінюю те, що сталося, як неналежне виконання своїх обов'язків медпрацівниками, тому що вони мали помітити, коли це ускладнення почало розвиватися. Ми провели власне службове розслідування, Ні одна ні друга медсестра, котрі на той час чергували, не визнають своєї вини. Тому я вирішив відсторонити лікаря від займаної посади, він отримав догану. А обидві медсестри звільнені з посад.

Зараз дитина у вкрай важкому стані перебуває в обласній дитячій клінічній лікарні. Мама дівчинки – Віта – не відходить від малечі ні на крок. Спокійна та мовчазна жінка, здається, досі не відійшла від того шоку, який пережила через трегдію з дитиною. Крім Вероніки, у родині ще двоє хлопчиків 10 і 13 років.

– Чи вважаю я, що сталося це з провини лікарів? Я можу сказати одне: моя донечка потрапила у лікарню з двома ручками, а вийшла звідти з однією. Я не була поряд з нею, тому не знаю, чи лікарі робили щось не так, — поділилися мати дівчинки. — Я поки не думаю про те, щоб судитися з лікарями. Мені головне — поставити дитину на ноги.

Завідуючий відділенням анестезіології та інтенсивної терапії ОДКЛ Анатолій Стародуб поки що не може давати конкретних прогнозів стосовно одужання та виписки дівчинки з лікарні, адже, окрім проблем з ручкою, у неї є проблеми неврологічного характеру. Окрім цього, дівчинка досі на апараті штучної вентиляції легень.

– Коли був другий виїзд у районну лікарню, ми виявили, що права кисть була синюшна, холодна, в стані різкої ішемії, на дотик дитина не реагувала. Всі ознаки — артеріального тромбозу, який порушив кровопостачання в цю ділянку тіла. Це вже викликало некроз (омертвіння). Ми транспортували дитину до Вінниці, – повідомив Анатолій Стародуб. – За добу після проведеної у нас терапії рука залишалася холодною, багровою, покращень не було, больова і тактильна чутливість – втрачені. Почалися зміни, пов'язані з функціонуванням нирок.

Токсини, які утворюються в результаті ішемії кінцівки, можуть токсично діяти на організм в цілому. Тому на консиліумі ми вирішили, що існування цієї омертвілої частини руки небезпечне для життя пацієнта. Ампутували кисть і нижню третину передпліччя. Нині ампутована рука – у патологоанатомічному відділенні, проводиться дослідження. Поки що офіційних висновків немає.

 

Тетяна КОНДРАТЬЄВА, Анастасія ЯКОВИШИНА

Газета "33-й канал"

 

Відео-сюжет каналу СТБ:

У вас немає прав для коментування