Податкова інформує (26.12.2019)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Неділя, 29 грудня 2019, 00:26

За рахунок роботи з підприємствами-боржниками Вінниччини до бюджету надійшло близько 102 млн грн.

Протягом січня-листопада 2019 року робота з підприємствами – боржниками забезпечила 101,8 млн грн надходжень до зведеного бюджету. З них до державного бюджету спрямовано 71,3 млн грн, до місцевого бюджету – 30,5 млн грн.

За інформацією управління по роботі з податковим боргом ГУ ДПС у Вінницькій області для оперативного та повного погашення заборгованості суб’єктів господарювання перед бюджетом вживаються усі заходи, передбачені чинним законодавством.

Зокрема, за рахунок реалізації майна боржників (рухомого і нерухомого, цілісних майнових комплексів, майна банкрутів) протягом січня-листопада 2019 р. до бюджетів усіх рівнів спрямовано 10 млн грн.

Крім того, протягом звітного періоду, на виконання рішень суду, в рахунок погашення податкового боргу стягнуто коштів з банківських рахунків 10,9 млн грн, за виконавчими документами, через органи ДВС – 4,1 млн грн.

У підрозділі зазначають, що на початок грудня 2019 року податковий борг до зведеного бюджету склав 989,7 млн грн., з них 519,6 млн грн  – це борг банкрутів.

У розрізі основних видів податків платники Вінниччини найбільше заборгували податку на додану вартість (332,8 млн грн), податку на прибуток (162,1 млн грн), податку на доходи фізичних осіб (148,7 млн грн) та  плати  за  землю (129,8  млн грн).

Загалом за підсумками 11-и місяців 2019 року податковий борг до зведеного бюджету по області зріс на 150,9 млн грн або на 18%. Разом із тим борг із ЄСВ становить 293,0 млн грн (в т.ч. борг банкрутів становить 23,8 млн грн або 8%). 

Сергій Верланов: На найменші зарплати податковий тиск має бути зменшений

На сьогодні питання зменшення податкового тиску на найменші зарплати є надзвичайно актуальним. Про це в ефірі телеканалу «Україна 24» заявив Голова ДПС Сергій Верланов.

За словами очільника податкової служби, наразі є чіткий перелік податків, який планується знизити під час проведення податкової реформи. Це, передусім, податки на фонд оплати праці.

«У рамках оголошеної на наступний рік податкової реформи, ініційованої Урядом та підтриманої Верховною Радою, розглядатиметься питання зміни ставок податку на доходи фізичних осіб. Всі розуміють, що шкала має бути диференційована і на найменші зарплати податковий тиск має бути зменшений», – наголосив Сергій Верланов.

Він також підкреслив, що в Україні податкове навантаження є середнім по світу, а ключовим є питання податкової справедливості.

«Є платники, які не сплачують податки. Тому податкове навантаження концентрується тільки на законослухняних компаніях і громадянах. І наше завдання – робити так, щоб платили усі, що дозволить знижувати податки», – пояснив Сергій Верланов.

За матеріалами пресслужби Державної податкової служби України.

Основні віхи впровадження новацій з РРО

ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує про ключові дати упровадження норм законів «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» (закони  № 128-IX та № 129-IX від 20.09.2019).

До 31 грудня 2019 року ДПС має розробити безкоштовне програмне забезпечення «Програмний РРО» відповідно до законодавчих норм.

З 1 січня 2020 року платники податків зможуть протестувати програмні РРО. При цьому свій продукт ДПС надаватиме і обслуговуватиме безкоштовно.

З 19 квітня 2020 року платники зможуть використовувати програмні РРО.

До 1 жовтня 2020 року РРО та/або програмні РРО не застосовуються платниками єдиного податку другої – четвертої груп (фізичними особами – підприємцями) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень, крім тих, які здійснюють: реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, та реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я.

З 1 жовтня 2020 року до 1 січня 2021 року РРО та/або програмні РРО не застосовуються платниками єдиного податку другої – четвертої груп (фізичними особами–підприємцями), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень, незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:

реалізацію товарів (надання послуг) через мережу Інтернет;

реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;

реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;

роздрібну торгівлю вживаними товарами в магазинах (група 47.79 КВЕД);

діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, якщо така діяльність є іншою, ніж визначена пунктом 11 статті 9 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг";

діяльність туристичних агентств, туристичних операторів;

діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення (група 55.10 КВЕД);

реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

З 1 січня 2021 року використання РРО стане обов’язковим для всіх платників єдиного податку другої – четвертої груп, незалежно від видів діяльності. 

Ставка рентної плати за користування надрами для видобування бурштину буде зменшена до 15%

Верховна Рада України прийняла за основу проєкт закону № 2241 «Про внесення змін до ст.252 Податкового кодексу України щодо упорядкування розміру ставки рентної плати за користування надрами для видобування бурштину».

Відповідно до прийнятого законопроєкту ставка рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин – бурштину буде зменшена з 25 до 15%.

Це дасть змогу на законодавчому рівні закласти передумови для впровадження додаткових стимулюючих факторів суб’єктам господарювання для провадження законної діяльності з видобування бурштину.

Крім того, нові правила дозволять вивести діяльність із видобутку бурштину з «тіні», що, відповідно, сприятиме збільшенню податкових надходжень до бюджету.

 

У вас немає прав для коментування