Податкова інформує (28.01.2019)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Понеділок, 28 січня 2019, 13:45

До уваги платників податків! Форум «Валютна еволюція – 2019: особливості валютного регулювання та нагляду» 

Державне підприємство «Сервісно-видавничий центр» запрошує усіх бажаючих 7 лютого стати учасниками форуму «Валютна еволюція – 2019: особливості валютного регулювання та нагляду», який відбудеться 7 лютого у місті Київ за адресою: вул. Братська, 17-19, Radisson Blu Hotel.

Провідні фахівці Національного банку України, експерти валютних розрахунків та провідні фахівці ДФС розглянуть актуальні питання нової системи валютного регулювання та здійснення валютного нагляду НБУ, банками, ДФС та правоохоронними органами.

Початок роботи форуму о 9:30 (початок реєстрації з 8:30).

З організаційних питань можна звернутися за телефоном   097-362-4388. 

Внесено зміни до декларації з податку на нерухомість 

Повідомляємо, що 18.01.2019 набрав чинності Наказ Міністерства фінансів України від 15.11.2018 № 897, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 26.12.2018 за № 1473/32925 (далі – Наказ № 897), яким оновлено форму податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 10.04.2015 № 408 (далі – Декларація).

Оновлена форма Декларації містить два окремих додатки для розрахунку податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки щодо об’єктів житлової і нежитлової нерухомості.

Також уточнено, що Декларація подається до фіскальної служби за місцезнаходженням об’єкта (об’єктів) оподаткування, тобто за основним та/або неосновним місцем обліку.

Наказ № 897 опубліковано у бюлетені «Офіційний вісник України» від 18.01.2019 № 5. 

Розпочався пілотний проект з переведення підприємств на обслуговування через«єдиний рахунок»

Від 23 січня, стартував пілотний проект з переведення підприємств на обслуговування через «єдиний рахунок». Це принципово нова, сучасна система справляння митних платежів, яка відповідає кращим світовим митним стандартам. Про це заявив в.о. директора Департаменту адміністрування митних платежів та митно-тарифного регулювання ДФС Андрій Войцещук під час розширеної наради за участі представників Міністерства фінансів, Державної казначейської служби та представників бізнесу, які взяли участь у першій фазі пілотного проекту.

«На сьогодні нормативно визначено новий порядок перерахування до державного бюджету митних та інших платежів, які вносяться до/або під час митного оформлення, на центральному рівні. Це – новий етап у спрощенні митних процедур, над яким в ДФС довго працювали. Вжито низку заходів нормативно-правового характеру, розроблено принципово нове, сучасне  програмне забезпечення для здійснення прямих комунікацій між ДФС та Казначейством, як у процесі обліку надходження коштів від підприємств, так і в процесі переведення коштів до Держбюджету», – розповів Андрій Войцещук.

Також Департаментом інформаційних технологій ДФС розроблено новий модуль  автоматизованої системи митного оформлення «Інспектор» по адмініструванню митних платежів на центральному рівні. Цей модуль побудований на нових сучасних ІТ технологіях, та направлений на піднесення процедури адміністрування митних платежів на принципово новий, інноваційний рівень.

Запровадження єдиного казначейського рахунку передбачає сплату платником податків безпосередньо на єдиний казначейський рахунок. Це дозволить представникам бізнесу зменшити час митного оформлення товарів та вільно обирати місце оформлення, оскільки кошти обліковуватимуться в одній картці – особовому  рахунку суб’єкта ЗЕД, а завдяки автоматизованій  системі митного оформлення «Інспектор» митне оформлення із використанням зазначених коштів здійснюватиметься у будь-якій митниці.

Крім того, це дозволить оптимізувати фінанси підприємства, адже при здійсненні митного оформлення товарів у декількох митницях відпадає необхідність перерахування коштів підприємства на депозитні рахунки багатьох митниць. Також заощаджується час на повернення цих коштів у разі зміни місця  митного оформлення.

Переведення підприємств на обслуговування через депозитний рахунок 3734, відкритий у Казначействі на ім'я ДФС, для зарахування авансових платежів (передоплати) здійснюється поетапно: на перехідний період, з 15 січня до 15 квітня 2019 року – за рішенням підприємства; з 16 квітня 2019 року – на постійній основі.

Пілотний проект здійснюватиметься у 2 фази. Перша триватиме з 23 січня по 17 лютого 2019 року і проводитиметься на базі Київської та Київської міської митниць. До участі в ній будуть залучені підприємства за їх згодою – за письмовим зверненням та у разі надходження коштів на «єдиний рахунок».

Друга фаза розпочнеться з 18 лютого 2019 року та триватиме до 15 березня 2019 року. Митне оформлення товарів вже буде здійснюватися будь-якою митницею, а участь в проекті братимуть всі підприємства, які прийняли рішення про  участь у пілоті та перерахували кошти на «єдиний рахунок».

Як відзначив Андрій Войцещук, впровадження єдиного рахунку дозволить напрацювати практичний досвід митного оформлення товарів зі сплатою митних платежів через єдиний рахунок, удосконалити процедури адміністрування митних платежів на законодавчому рівні та підвищити рівень автоматизації справляння митних платежів.

Під час проведення пілотного проекту всі проблемні питання, які виникатимуть в учасників, будуть оперативно опрацьовуватися для їх вирішення та удосконалення системи.

Довідково:

Наказом Міністерства фінансів України від 01.11.2017 № 898 «Про затвердження Порядку перерахування до державного бюджету через органи Державної казначейської служби України митних та інших платежів, які вносяться до/або під час митного оформлення» здійснюється переведення підприємств на обслуговування через депозитний рахунок 3734, відкритий у Казначействі на ім'я ДФС. 

Зміни 2019 Порядок оподаткування туристичним збором

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» від 23.11.2018 р. № 2628-VIII  внесено зміни до порядку оподаткування туристичним збором.

Так, з 01.01.2019 ставка туристичного збору встановлюється за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, за кожну добу тимчасового розміщення особи у місцях проживання (ночівлі), визначених п.п. 268.5.1 ПКУ, у розмірі:

  • до 0,5% для  внутрішнього туризму;
  • до 5% для  в’їзного туризму від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення.

З 1 січня 2019 року мінімальна заробітна плата становить 4173 гривні (ст. 8 Закону України "Про державний бюджет на 2019 рік").

Базою справляння збору є загальна кількість діб тимчасового розміщення у місцях проживання (ночівлі).

Нагадаємо, що до змін (до 01.01.2019) ставка туристичного збору встановлювалась у розмірі від 0,5 до 1 відсотка від вартості усього періоду проживання (ночівлі) в місцях, визначених п.п. 268.5.1 ст. 268 ПКУ, за вирахуванням податку на додану вартість.

Податкові агенти сплачують збір за своїм місцезнаходженням:

  • щоквартально, у визначений для квартального звітного (податкового) періоду строк та відповідно до податкової декларації за звітний (податковий) квартал,
  • або авансовими внесками до 30 числа (включно) кожного місяця (у лютому – до 28 (29) включно) на підставі рішення відповідної сільської, селищної, міської ради або ради об'єднаної територіальної громади.

Податкові агенти, які сплачують збір авансовими внесками, відображають у податковій декларації за звітний (податковий) квартал суми нарахованих щомісячних авансових внесків. При цьому остаточна сума збору, обчислена відповідно до податкової декларації за звітний (податковий) квартал (з урахуванням фактично внесених авансових платежів), сплачується такими податковими агентами у строки, визначені для квартального звітного (податкового) періоду.

У 2019 році, до прийнятих рішень органів місцевого самоврядування про встановлення місцевих податків і зборів, не застосовуються вимоги п.п. 4.1.9 та п. 4.5 ст. 4, п.п. 12.3.4 , п.п 12.4.3 та п. 12.5 ст. 12 Кодексу та до змін до статті 268, як виняток не застосовуються вимоги п.п. 4.1.9 та п. 4.5 ст. 4 Податкового кодексу.

Зазначена норма передбачена ст. 268 Податкового кодексу та п. 3, п. 4 розділу ІІ Закону № 2628 від 23.11.2018 р. 

До уваги працівників територіальних органів ДФС, державних підприємств, установ, які належать до сфери управління ДФС!

Департамент з питань запобігання та виявлення корупції ДФС інформує, що з 1 січня 2019 року розпочався черговий етап подання суб’єктами декларування до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі - Реєстр) щорічних електронних декларацій за 2018 рік.

З метою підвищення обізнаності про права та обов’язки суб’єктів декларування реалізовано комплекс заходів у цьому напрямі.

Так, Рішенням Національного агентства з питань запобігання корупції від 11.08.2016 № З затверджено розлогі роз’яснення щодо застосування окремих положень Закону України від 14 жовтня 2014 року №1700-VII «Про запобігання корупції» із змінами стосовно заходів фінансового контролю, яке доступне за посиланням: goo.gl/RKGeij.

Рекомендації суб’єктам декларування до чергового етапу електронного декларування в Україні, відповіді на поширені запитання при роботі з Реєстром та рекомендації щодо роботи з Реєстром, пам’ятка декларанту, а також відео- роз’яснення щодо заповнення електронних декларацій доступні за посиланням: goo.gl/75zAWU.

Крім того, 21.01.2019 розпочинається онлайн-курс «Декларуй доброчесно!» (реєстрація на онлайн-курс доступна за посиланням goo.gl/423CoV), покликаний допомогти кожному правильно заповнити електронну декларацію.

Онлайн-курс буде доступний постійно протягом чергового етапу декларування.

Пам’ятайте, черговий етап з декларування обмежений у часі та триватиме до 1 квітня 2019 року.

Вчасно подана декларація із достовірно задекларованими відомостями - це не тільки Ваш авторитет і Ваш спокій, а також авторитет команди Державної фіскальної служби України! 

Які стипендії у 2019 році не підлягають оподаткуванню

Громадянам які навчаються та отримують стипендії, слід звернути увагу, що з 2019 року звільняються від оподаткування податком на доходи фізичних осіб та військовим збором не тільки стипендії, які виплачуються з бюджету.

Так, до п. п. 165.1.26 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) було внесено зміни. Відтепер сума стипендії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону), яка виплачується учню, студенту, курсанту військових навчальних закладів, ординатору, аспіранту або ад'юнкту, не підлягає оподаткуванню, але не вище ніж сума, визначена в абзаці першому пп.169.4.1 ПКУ. У 2019 році цей поріг становитиме 2690 гривень. Якщо сума стипендії є більшою, то сума перевищення підлягає оподаткуванню під час її нарахування (виплати) за ставкою 18% та військовим збором - 1,5%. 

Отже, у 2019 році студентам та навчальним закладам (не лише бюджетним) необхідно врахувати такі позитивні зміни. Нагадаємо, що стипендію (включаючи суму її індексації) податкові агенти відображають у формі №1ДФ за ознакою доходу «150». 

До уваги платників плати за землю!

Відповідно до вимог пунктів 289.2 та 289.3 статті 289 Податкового кодексу України центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин розраховує величину коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель та не пізніше 15 числа поточного року забезпечує інформування центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику.

Листом від 04.01.2019 № 22-28-0.22-125/2-19 Державною службою України з питань геодезії, картографії та кадастру (далі – Держгеокадастр) надано інформацію про щорічну індексацію нормативної грошової оцінки земель.

Додатково Держгекадастр поінформував, що наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 16.11.2018 № 552 «Про затвердження технічної документації із загальнонаціональної (всеукраїнської) нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення» затверджено відповідну технічну документацію. 

Наказ набрав чинності з 01 січня 2019 року.

Оскільки нормативна грошова оцінка земель є базою оподаткування земельним податком, застосовується для розрахунку річної суми орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, а також є базою оподаткування для платників єдиного податку четвертої групи,  її зміна впливає на розрахунок суми податкових зобов'язань на поточний рік.

Нагадуємо, що згідно з вимогами пункту 286.2 статті 286 Кодексу платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за відповідною формою.

Платники єдиного податку четвертої групи також самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням платника податку та місцем розташування земельної ділянки  податкову декларацію на поточний рік за встановленою формою (підпункт 295.9.1 пункту 295.9 статті 295 Кодексу).

Водночас зазначаємо, що для отримання більш детальної інформації щодо нормативної оцінки земельних ділянок необхідно звертатися до територіальних підрозділів Держгеокадастру за місцем розташування земельних ділянок.

У вас немає прав для коментування