Податкова інформує (18.10.2018)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Четвер, 18 жовтня 2018, 11:49

Надходження Вінниччини до зведеного бюджету зросли на 20 відсотків

За січень-вересень 2018 року до зведеного бюджету від платників Вінниччини надійшло майже 9,7 млрд грн платежів, що контролюються органами ДФС. Зазначена сума на 20 відсотків або на 1,6 млрд грн більша, ніж сплачена у відповідному періоді минулого року. Про це повідомляє начальник ГУ ДФС у Вінницькій області Руслан Осмоловський.

Посадовець зауважує, що з усіх бюджетних надходжень 9 місяців звітного року, до державного бюджету надійшло понад 4,2 млрд грн. Місцевий бюджет за цей час отримав майже 5,5 млрд грн податків, зборів та інших платежів.

При цьому зберігається позитивна тенденція за надходженнями. Так приріст платежів проти аналогічного звітного періоду 2017 року до держказни склав 16,1% або 585,1 млн грн. За перерахованою до місцевого бюджету сумою перевищення проти минулорічного становить 23,8% або майже 1,1 млрд грн.

Руслан Осмоловський підкреслює, що підтримувати такий темп вдається, насамперед завдяки сумлінності платників податків Вінниччини та різноплановим сервісам, послугам і заходам, що максимально спрощують умови роботи легального бізнесу регіону. 

До уваги платників! Змінено режим роботи ЦОП

Жмеринське Управління ГУ ДФС у Вінницькій області повідомляє про встановлення нового режиму роботи Центрів обслуговування платників.

З  понеділка по четвер ЦОП  працюють з 09 год. 00 хв. до 18 год. 00 хв., у п'ятницю з 09 год. 00 хв. до 16 год. 45 хв. Обідня перерва з 13 год. 00 хв. до 13 год. 45 хвилин.

Громадяни та бізнес також можуть скористатися зручними електронними сервісами, запровадженими ДФС. ІТС «Електронний кабінет» у режимі 24/7 забезпечує цілий спектр безкоштовних послуг, частина з яких надається без електронної ідентифікації користувача, без відвідування центрів обслуговування платників та забезпечує можливість отримувати у режимі реального часу доступ до інформації з реєстрів та електронних систем ДФС. 

Нелегальне працевлаштування: наслідки для найманих працівників та роботодавців 

Заходам з детінізації ринку праці та боротьбі з виплатою заробітної плати «в конвертах» сьогодні ДФС приділяється значна увага. Адже нелегальна праця знижує доходи місцевих бюджетів, бюджетів Пенсійного фонду та фондів соціального страхування. Наслідком «тіньової» зайнятості є також погіршення бізнес-середовища та інвестиційного клімату через формування недобросовісної конкуренції.

Нелегальне працевлаштування має негативні наслідки й для найманих працівників. Зокрема, це відсутність соціальних гарантій, передбачених для працівника, - права на відпустку (у тому числі на час вагітності та пологів), страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, права на оплату листків непрацездатності. Громадяни також втрачають пенсійний стаж та можливість отримання державної допомоги у разі втрати роботи.

Неофіційно працевлаштована особа позбавлена законодавчого захисту та повністю залежить від роботодавця та його дій по відношенню до працівників. Офіційно ж оформлені трудові відносини надають можливість громадянам відстоювати свої права у судах у разі конфлікту з роботодавцем.

Виявлення порушників податкового законодавства в частині виплати заробітної плати – один з кроків захисту інтересів працівників. Тому ДФС бере участь у діяльності робочих груп, створених при облдержадміністраціях з метою виявлення найманих працівників, які працюють неофіційно, та залучення їх до оподаткування. Також значна увага надається проведенню роз’яснювальної роботи серед роботодавців для забезпечення підвищення рівня заробітної плати найманих працівників.

Крім того, відомості про виявлені порушення трудового законодавства та законодавства про працю фіскальною службою передаються до органів Держпраці для застосування санкцій. 

Не задекларували доходи – податковим законодавством передбачено відповідальність 

Жмеринське Управління ГУ ДФС у Вінницькій області  звертає увагу, що громадяни, які ще не задекларували доходи, отримані ними у 2017 році, зобов’язані подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2017 рік (далі – Декларація) та самостійно сплатити суми податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору.

Нагадуємо, що у разі, якщо платник податків не подав Декларацію, контролюючий орган приймає рішення про проведення перевірки та самостійно визначає суму податкового зобов’язання.

Крім того, відповідно до ст.123 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) за вказане порушення передбачається накладення на платника податків штрафу у розмірі 25 відсотків суми визначеного податкового зобов’язання.

Також звертаємо увагу, що відповідно до ст.166 ПКУ платник податку на доходи фізичних осіб (далі – платник ПДФО) має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року.

Згідно з пп.166.1.2 п.166.1 ст.166 ПКУ підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником ПДФО у річній Декларації, яка подається до 31 грудня включно, наступного за звітним податковим роком. 

У вас немає прав для коментування