Податкова інформує (03.10.2018)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Середа, 03 жовтня 2018, 11:35

Податківці посилено шукатимуть неоформлених працівників

Кабінет Міністрів України доручив органам виконавчої влади спільно з органами місцевого самоврядування провести комплексні заходи спрямовані на детінізацію зайнятості та доходів населення. Розпочнуться вони за тиждень. Тож, з 5 жовтня органи фіскальної служби, Держпраці, Пенсійного фонду, Нацполіції розпочнуть комплексні перевірки з метою виявлення неоформлених працівників. Про проведену роботу щомісяця звітуватимуть перед Кабміном. А поки що розгорнуто широку інформаційно-роз’яснювальну кампанію про заплановані заходи та неприпустимість допуску до роботи найманих працівників без оформлення з ними трудових відносин.

Окрім цього Міністерствам та іншим центральним органам виконавчої влади доручено переглянути власні нормативно-правові акти щодо трудового законодавства та внести до них певні зміни. Тож контроль за оформленням трудових відносин з найманими працівниками буде суттєво посилено. 

Відкритий лист до роботодавців та працівників!

Перебіг реформ, розпочатих в Україні, потребує нових підходів до вирішення проблем зайнятості та задоволення потреб ринку праці. Вимога часу вирішується комплексно, у тісній взаємодії місцевих органів влади, роботодавців, профспілок, фіскальних органів, Пенсійного фонду та служби зайнятості.

Це – одна з найактуальніших проблем, що потребує усвідомлення кожним роботодавцем. Рух українського суспільства на шляху європейського вибору, зростання добробуту громадян гальмується «тіньовою» економікою та нелегальною зайнятістю.

Виплата «сірої» зарплати тільки на перший погляд сприяє зростанню доходів працівників і прибутків роботодавців. Насправді – це послаблює соціальний захист працівників, причетних до «тіньової» економіки, зменшує надходження до різних рівнів бюджетів та державних соціальних страхових фондів. У кінцевому підсумку –  впливає на життєвий рівень тих, хто навчає і виховує наших дітей, дбає про культурний і професійний розвиток, фізичне й моральне здоров’я нації, забезпечує охорону правопорядку тощо. За такої ситуації наша держава не може створити умови для гідного життя пенсіонерів, осіб з інвалідністю, дітей-сиріт.

Досягнення нової якості життя мешканців потребує гармонійного балансу інтересів суспільства, держави й бізнесу, запровадження принципу соціальної відповідальності бізнесу.

 Роботодавці району!

Закликаємо Вас зробити крок на зустріч суспільству — легалізувати зайнятість Ваших працівників та відмовитись від виплати заробітної плати «в конвертах». Це стане проявом здорового прагматизму, від якого Ви самі отримаєте певні дивіденди, це безперечно зміцнить і українську державність.

Звертаємося до працівників, які ще отримують «сіру» зарплату.

Шановні громадяни!

Усвідомте, що «тіньова» зайнятість – бомба сповільненої дії, яка вибухне саме тоді, коли зникнуть «конверти», а здоров’я похитнеться, прийде пенсійний вік.

Запам’ятайте! Заробітна плата в «конвертах» та нелегальна зайнятість – це відсутність Ваших гарантій на безпечні і здорові умови праці, гарантованого права на відпочинок та трудовий стаж, позбавлення оплати тимчасової непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною, допомоги по вагітності та пологах. У разі нещасного випадку на виробництві Ви не матимете права на виплату допомоги у зв’язку зі втратою працездатності, у випадку втрати роботи – допомоги по безробіттю, у старості – на одержання гідної пенсії.

Знайте це і вимагайте офіційного працевлаштування! 

На Вінниччині надходження податку на доходи фізичних осіб збільшилися на мільярд гривень

Протягом трьох кварталів 2018 року до бюджету надійшло майже 4,8 млрд грн податку на доходи фізичних осіб. Це на 180 млн грн більше, ніж було заплановано. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року надходження з податку на доходи фізичних осіб збільшились на майже 28%, а це - понад 1 млрд грн.

Серед основних факторів, що зумовили цей приріст - підвищення розміру мінімальної заробітної плати (з 1 січня 2018 року - 3723 грн), створення в області нових робочих місць, а також активізація роботи з легалізації трудових відносин, виведення заробітних плат з «тіні».

Нагадаємо, що в структурі бюджетних надходжень податок на доходи фізичних осіб має найбільшу питому вагу. Тож саме цей податок є суттєвим джерелом наповнення бюджетів і саме за рахунок цих коштів фінансується чимало заходів у соціальній сфері. 

У вас немає прав для коментування