Податкова інформує (04.04.2018)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Середа, 04 квітня 2018, 13:11

Оренда земельного паю: об’єкт оподаткування ПДФО 

Відповідно до п. п. 170.1.1 п. 170.1 ст. 170 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) податковим агентом платника податку - орендодавця щодо його доходу від надання в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю) є орендар.

При цьому об’єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж мінімальна сума орендного платежу, встановлена законодавством з питань оренди землі.

Законом України «Про оренду землі» встановлено, що розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до ПКУ).

Водночас плата за оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення, земельних часток (паїв) має становити не менше 3 відсотків визначеної відповідно до законодавства вартості земельної ділянки, земельної частки (паю). При цьому умовами Типового договору оренди земельної частки (паю), затвердженого наказом Державного комітету України по земельних ресурсах, передбачено, що розмір орендної плати визначається за домовленістю між сторонами, але не може бути меншим від розміру, встановленого чинним законодавством.

Таким чином, об’єкт оподаткування податком на доходи фізичних осіб за операціями з надання в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю) визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж 3 відсотків визначеної відповідно до законодавства вартості земельної ділянки, земельної частки (паю). 

Менше ніж місяць залишилось до завершення деклараційної кампанії - 2018

Жмеринська ОДПІ ГУ ДФС у Вінницькій області нагадують, що кампанія декларування доходів громадян, отриманих у 2017 році, триватиме до 2 травня 2018 року. Тож часу залишилось  небагато. Фізичні особи зобов'язані подати не пізніше 2 травня п.р. податкову декларацію про отримані у 2017 році неоподатковувані доходи та визначити податкові зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб і військового збору. Декларації про майновий стан і доходи громадяни повинні подавати до податкових інспекцій за місцем своєї податкової адреси.

Обов’язок щодо подання декларації у платників податків виникає:

  • при отриманні доходів не від податкових агентів. До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування чи отримання в дарунок майна не від членів сім’ї першого ступеня споріднення тощо;
  • при отриманні від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відноситься, зокрема, операції з інвестиційними активами;
  • при отриманні іноземних доходів;
  • в інших випадках, передбачених законодавством, зокрема, при отриманні у власність майна за рішенням суду.

На допомогу громадянам на офіційному порталі територіальних органів.

ДФС у Вінницькій області (http://vin.sfs.gov.ua/) функціонує спеціальний розділ «Деклараційна кампанія-2018», в якому розміщено копії нормативно-правових актів, якими регулюється порядок оподаткування доходів фізичних осіб, форму річної податкової декларації і зразок її заповнення, порядок подання декларації для отримання податкової знижки тощо. 

Сплата для перерахування пенсії 

Непрацюючий пенсіонер хоче добровільно сплатити єдиний внесок з метою перерахунку пенсії. Чи можна укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування?

Право на добровільну сплату єдиного внеску мають особи, які досягли 16-річного віку та не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями, визначеними п.1 частини першої ст.4 Закону про ЄСВ, та не належать до платників єдиного внеску, визначених пунктами 4,5 та 51 частини першої цієї статті, у тому числі іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють в Україні, громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України (абзац п’ятий частини першої ст.10 Закону про ЄСВ).

У зазначеному переліку осіб не передбачено обмежень, які б унеможливлювали укладення договору добровільної участі для непрацюючих пенсіонерів.

Отже, підстави для відмови в укладенні договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування для непрацюючих пенсіонерів відсутні. 

Звільнення від оподаткування ПДВ: набула чинності постанова «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 2 лютого 2011 р. №79»

Жмеринська ОДПІ ГУ ДФС у Вінницькій області інформує, що 28.03.2018 набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 14.03.2018 №167 (далі – Постанова №167), якою внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 №79 «Деякі питання реалізації підпункту 197.1.3 пункту 197.1 статті 197 Податкового кодексу України».

Постановою №167 внесені зміни у перелік технічних та інших засобів реабілітації (крім автомобілів) для інвалідів та інших пільгових категорій населення, операції з постачання і послуги з ремонту та доставки яких звільняються від обкладення податком на додану вартість, а також у перелік комплектувальних виробів і напівфабрикатів для виготовлення технічних та інших засобів реабілітації (крім автомобілів) для інвалідів та інших пільгових категорій населення, операції з постачання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість.

Слід зазначити, що основною підставою для звільнення від оподаткування додатковим імпортним збором товарів, що ввозяться на митну територію України, є відповідність таких товарів найменуванням та опису виробів, які зазначено в вищевказаних переліках.

Постанову №167 опубліковано у офіційному виданні «Урядовий кур’єр» від 28.03.2018 №59. 

ПДВ при сплаті штрафів 

Коли між контрагентами укладаються угоди, то в договорах, як правило, зазначається  відповідальність за порушення договірних умов у вигляді сплати штрафних санкцій та пені. Враховуючи що такі умови фігурують і в договорах між платниками податку на додану вартість, спробуємо розібратися, чи необхідно сплачувати ПДВ із таких сум.

Щодо визначення об‘єкту оподаткування податком на додану вартість слід керуватися нормами ст.185 Податкового кодексу України відповідно до якої об‘єктом оподаткування є операції з постачання товарів, робіт, послуг. Статті 188-191 ПКУ містять порядок визначення бази оподаткування в разі постачання товарів/послуг. Так, відповідно до п.188.1 ст.188 ПКУ базою оподаткування товарів/послу є договірна вартість з урахуванням загальнодержавних податків та зборів. Суми штрафних санкцій, пені (неустойки) не входять до складу договірної вартості. Тож у випадку, коли один із контрагентів порушує договірні умови і сплачує неустойку (пеню, штраф, відсотки) за таке порушення, дані суми не є об‘єктом оподаткування податком на додану вартість і на них не виписується податкова накладна.  

У вас немає прав для коментування