Податкова інформує (29.03.2018)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Четвер, 29 березня 2018, 16:23

Увага платникам ПДВ: змінено термін для реєстрації податкових накладних 

Постановою Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2018 року за № 204 внесено зміни до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних. Зазначена постанова опублікована в «Урядовому кур»єрі» від 24 березня 2018 року № 57, тож набирає чинності саме із 24 березня. Відповідно до внесених змін встановлено, що операційний день триває в робочі дні з 8-ї до 20-ї години.

Технічне обслуговування та регламентні роботи, що потребують зупинки Реєстру, не проводяться протягом операційного дня, крім аварійних випадків. Якщо 15 число або останній день місяця припадають на вихідний, святковий або неробочий день, такий день вважається операційним днем. Тож платникам ПДВ, які раніше реєстрували податкові накладні в останні дні місяця або 15 числа у вечірній час, слід змінити таку практику та забезпечити здійснення реєстрації податкових накладних до 20 години. 

Витрати за переобладнання власного транспортного засобу відносяться до податкової знижки

Жмеринська ОДПІ ГУ ДФС у Вінницькій області нагадує,  платник податку має право включити до податкової знижки витрати у вигляді суми коштів, сплачених ним у зв'язку із переобладнанням транспортного засобу, що належить платникові податку, з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива (п.п.166.3.7 п.166.3 ст.166 Податкового кодексу України).

Звертаємо увагу, до  податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема, квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року (п.п.166.1.2 п.166.1 ст.166  Податкового кодексу України).

Отже, громадяни, які мають право на податкову знижку за минулий рік, можуть подати декларацію про майновий стан і доходи до 31 грудня 2018 року (включно). 

Вінничани, котрі отримували доходи лише від податкових агентів, декларацію можуть не подавати 

Якщо впродовж 2017 року платник податків отримував доходи лише за участі податкових агентів, подавати декларацію про доходи йому не потрібно. Натомість, якщо такі доходи були отримані без податкових агентів або громадянин отримав минулоріч доходи, при отриманні яких зобов’язаний подати декларацію, то до 1 травня 2018 року має подати декларацію про доходи. Про це під час інтерв’ю телеканалу „ВІТА” розповів начальник управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Вінницькій області Ігор Зоря.

За його словами, до податкових агентів належать усі підприємства, підприємці, а також особи, які займаються незалежною професійною діяльністю, які нараховують та виплачують фізичним особам доходи у вигляді зарплати, гонорарів, винагород за разову роботу, дивідендів, премій тощо. Саме такі податкові агенти відповідно до Податкового кодексу несуть відповідальність за нарахування та сплату податку на доходи фізичних осіб до бюджету. Відтак, якщо доходи були отримані від них, подавати декларацію не потрібно.

Поряд із цим, без участі податкових агентів можна отримати винагороди які виплачуються людям, що працюють за наймом у приватних осіб. Зокрема, хатнім робітницям, садівникам, няням, доглядальницям, гувернанткам, будівельникам тощо.

Крім того, до таких доходів належать і кошти, які громадяни отримують від здачі свого житла в оренду фізичним особам. При цьому податок сплачується не тільки при здачі в оренду житлових приміщень, але й гаражів, дачних будинків, присадибних та інших земельних ділянок, а також при наданні в оренду транспортних засобів.

У ході розмови Ігор Зоря також наголосив, що не потрібно декларувати доходи тим громадянам, які протягом року продали не більше одного житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, дачного будинку, а також земельної ділянки у розмірі, передбаченому для безкоштовної приватизації. Утім за дотримання умови, що таке майно було у володінні особи понад три роки.  Також не оподатковується дохід, отриманий від продажу успадкованого майна.

Якщо ж за рік було продано ще й другу квартиру, то у цій ситуації сплачується податок на доходи фізичних осіб та військовий збір.

Аналогічна ситуація і з продажем (обміном) протягом року одного легкового автомобіля та/або мотоцикла та/або мопеда – така операція не буде оподатковуватись. Разом з тим, продаж таких транспортних засобів більше ніж один раз на рік або продаж інших видів транспортних засобів підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб та військовим збором.

Додамо, що згідно з Податковим кодексом, нотаріус зобов’язаний перевіряти сплату податку перед тим, як завірити угоду купівлі-продажу. Після цього податок вважається сплаченим і подавати декларацію громадянам не потрібно 

Коли допомога на лікування та медичне обслуговування платника податку або члена його сім’ї не підлягає оподаткуванню ПДФО 

 Згідно з п.п. 165.1.19 п. 165.1 ст. 165 ПКУ до загального оподатковуваного доходу платника податку не включаються кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування платника податку або члена сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення, дитини, яка перебуває під опікою або піклуванням платника податку, за умови документального підтвердження витрат, пов’язаних із наданням зазначеної допомоги (у разі надання коштів), у тому числі, але не виключно, для придбання ліків, донорських компонентів, протезно-ортопедичних виробів, виробів медичного призначення для індивідуального користування інвалідів, за рахунок коштів благодійної організації або його роботодавця, в тому числі в частині витрат роботодавця на обов’язковий профілактичний огляд працівника згідно із Законом України від 06 квітня 2000 року № 1645-ІІІ «Про захист населення від інфекційних хвороб» із змінами та доповненнями та на вакцинацію працівника, спрямовану на профілактику захворювань в період загрози епідемій відповідно до Закону України від 24 лютого 1994 року № 4004-ХІІ «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» із змінами та доповненнями за наявності відповідних підтвердних документів, крім витрат, що компенсуються виплатами з фонду загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування.

Зазначені норми застосовуються юридичною особою – благодійною організацією або роботодавцем платника податку лише за наявності відповідних документів, які підтверджують факт проведення такого лікування та медобслуговування.

При цьому,  платникам податку для підтвердження фактично понесених ними витрат, пов’язаних з лікуванням та медичним обслуговуванням, необхідно надавати договори, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача), платіжні та розрахункові документи тощо.

У вас немає прав для коментування