Податкова інформує (31.01.2018)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Середа, 31 січня 2018, 17:08

Триває кампанія декларування доходів громадян: доходи, що підлягають декларуванню 

З 1 січня 2018 року розпочалася кампанія декларування доходів громадян, отриманих протягом 2017 року, яка триватиме до 1 травня 2018 року.

Обов’язок з подання річної декларації про майновий стан і доходи за наслідками 2017 року виникає у громадян, які протягом минулого року отримували доходи, що підлягають оподаткуванню, від осіб, які не є податковими агентами, у вигляді:

  • доходів від операцій з продажу  чи обміну об’єктів рухомого чи нерухомого майна;
  • доходів від надання майна в лізинг, оренду, житловий найм;
  • інвестиційного прибутку;
  • вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна;
  • іноземних доходів.

Нагадаємо, що обов’язок платника податку щодо подання декларації вважається виконаним, якщо він отримував доходи:

  • виключно від податкових агентів;
  • від операцій продажу (обміну) майна, дарування при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок на доходи фізичних осіб.

Також повідомляємо, що громадяни, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2017 року, податкову декларацію можуть подати протягом 2018 року.

Податкова декларація про майновий стан і доходи подається громадянами до податкових інспекцій за місцем реєстрації. 

Здаєте квартиру в оренду - задекларуйте доходи!

Отриманий у 2017 році дохід від здачі в оренду нерухомого майна особі, яка не є податковим агентом повинен бути задекларований.

Здавання в оренду власного нерухомого майна може здійснюватися фізичними особами як у межах підприємницької діяльності, так і без реєстрації орендодавця як фізичної особи - підприємця. Такі правовідносини повинні бути юридично оформленні шляхом підписання договору про найм чи оренду нерухомого майна.

Дохід отриманий від здачі в оренду нерухомого майна (квартира, будинок, гараж тощо) підлягає оподаткуванню, що передбачено  статтею 170 Податкового кодексу України.

Орендодавець, який здає квартиру фізичній особі і не є підприємцем, кожного кварталу протягом 40 днів самостійно нараховує та сплачує податок за ставкою 18%. Сума отриманого доходу, сплаченого протягом року податку та нарахованого податкового зобов’язання, відображається орендодавцем у річній податковій декларації. Зазначена декларація подається до податкової інспекції за податковою адресою платника до 1 травня наступного року. 

Жмеринська ОДПІ  про декларування доходів від надання репетиторських послуг 

Звертаємо увагу вчителів та викладачів, які у минулому році надавали репетиторські послуги, проте не були зареєстровані як фізичні особи – підприємці! Вони зобов’язані включити суму таких доходів до загальнорічного оподатковуваного доходу та задекларувати їх шляхом подання до фіскальної служби декларації про майновий стан і доходи.

Відповідно до п.п. 14.1.54 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України дохід з джерелом їх походження з України – будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх на території України. Зробити це слід до 1 травня 2018 року за місцем реєстрації декларанта.

Доходи від репетиторства відповідно до п. 167.1 ст. 167 Податкового кодексу України оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків. Також із вказаних доходів справляється військовий збір за ставкою 1,5 відсотки.

Репетиторські послуги – це, зокрема, підготовка дітей до школи, вступу до навчальних закладів, незалежного тестування, навчання з будь-яких предметів, написання рефератів, виконання контрольних, курсових та дипломних робіт.

Зауважимо, що відповідну декларацію можна подати в електронному вигляді. 

З 1 січня 2018 року застосовуються оновлені форми декларації з плати за землю 

Жмеринська ОДПІ звертає увагу платників плати за землю на те,  що наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2017 № 9 «Про внесення змін до форми  Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або на плата за земельні ділянки державної або комунальної власності)» внесено зміни до Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або на плата за земельні ділянки державної або комунальної власності)(далі – Декларація).

Так, з 2018 року платники податків повинні подавати звітність з плати за землю за новою формою.

Зокрема, у новій формі Декларації:

  • змінено графу 8 розрахунків суми земельного податку та орендної плати;
  • розмежовано одиниці виміру (га/кв. м), які зазначаються у витягах про нормативну грошову оцінку земельних ділянок, що надаються Держгеокадастром;
  • уточнено графу 10 розрахунків суми земельного податку та орендної плати - доповнено словами «одиниці площі», тобто для розрахунку суми податкового зобов'язання застосовується нормативна грошова оцінка одиниці земельної ділянки, а не усієї земельної ділянки;
  • інформація щодо категорії/цільового призначення земельної ділянки зазначається відповідно до Класифікатора видів цільового призначення земель, затвердженого наказом Державного комітету України із земельних ресурсів від 23.07.2010 № 548.

Водночас нагадуємо, що відповідно до вимог ст. 286 Податкового кодексу України останнім днем подання звітності з плати за землю є 20 лютого поточного року.

 

У вас немає прав для коментування