Податкова інформує (24.01.2018)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Середа, 24 січня 2018, 15:22

УВАГА!!!  ФОП на загальній системі оподаткування

Жмеринська ОДПІ ДФС у Вінницькій області наголошує, що по фізичним особам-підприємцям на загальній системі оподаткування , крім пенсіонерів за віком або інвалідів, 09 лютого 2018 року ІКП відобразяться нарахування по єдиному  внеску за 2017 рік.

В зв’язку з вищезазначеним, необхідно сплатити єдиний  внесок за 2017 рік та подати річний звіт до 09 лютого 2018 року.

З 1 січня 2018 року фермери мають обов’язково сплачувати ЄСВ

Закон України від 03.10.2017 № 2148-VIІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій», яким, зокрема, внесені зміни до Закону України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», зарахував членів фермерського господарства до кола платників єдиного соціального внеску (ЄСВ).

Такі зміни набрали чинності з 1 січня 2018 року. Відповідно до пункту 5 частини 1 статті 4 Закону № 2464, членів фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, визначено платниками єдиного внеску на загальнобов'язкове державне соціальне страхування.

Згідно зі внесеними змінами, з 1 січня 2018 року члени фермерського господарства виключені з переліку платників, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску (частина 1 статті 10 Закону № 2464 в редакції закону № 2148).

Водночас членів фермерського господарства буде звільнено від сплати єдиного внеску, якщо вони мають інвалідність або досягли пенсійного віку та отримують пенсію (за віком чи за інвалідністю) або соціальну допомогу.

Тож відтепер члени фермерських господарств з 1 січня 2018 року сплачуватимуть єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачують єдиний внесок.

У законодавстві щодо РРО відбулися зміни 

Жмеринська ОДПІ ГУ ДФС у Вінницькій області звертає увагу платників податків на зміни, внесені до Постанови Кабінету Міністрів України  від 23 серпня 2000 р. № 1336 «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Кабінет Міністрів України постановою від 18.12.2017 року за № 984 вніс певні зміни щодо визначення граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій. Зокрема, для тих хто займається такими видами діяльності як, приміром, роздрібною торгівлею через  засоби пересувної  торговельної мережі, або ж роздрібною торгівлею  на  ринках, ярмарках (це не є вичерпним переліком) - встановлено граничний розмір в сумі 500 тисяч гривень. В разі перевищення зазначеної суми, платник податків  зобов‘язаний використовувати належним чином зареєстровані реєстратори розрахункових операцій.

Щодо підприємств споживчої кооперації, які займаються роздрібною  торгівлею та громадським харчуванням на території села, а також для сільськогосподарських товаровиробників, які використовують продукцію власного виробництва та для тих, хто здійснює роздрібну торгівлю медичними і фармацевтичними товарами та наданням медичних і ветеринарних послуг на території села встановлено граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій в сумі 250 тисяч гривень.

Зміни набрали чинності з 20 грудня 2017 року (моменту опублікування). Додатково звертаємо увагу платників, що відповідно до пункту 296.10 статті 296 Податкового  кодексу України, платники єдиного податку другої та третьої груп (фізичні особи - підприємці) незалежно  від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року перевищив 1 млн гривень,
обов’язково застосовують реєстратори розрахункових  операцій.  

У вас немає прав для коментування