Податкова інформує (12.05.2015)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Вівторок, 12 травня 2015, 21:57

Роздрібний продаж підакцизних товарів додав місцевим бюджетам Мурованокуриловеччини понад 507,9 тис. гривень надходжень

Місцеві бюджети Мурованокуриловеччини з початку року отримали 507,9 тис. гривень акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів. Зокрема, у квітні надходження цього нового податку склали 189,8 тис. гривень.

«Сьогодні очевидно, що новий 5-відсотковий акцизний податок вже є стабільним додатковим фінансовим ресурсом, який може бути використаний для розвитку місцевих громад. Тому кожна громада може контролювати стан його надходжень шляхом повної легалізації продажів таких популярних підакцизних товарів як горілка, цигарки, пиво і паливо», - вважає заступник начальника, начальник Мурованокуриловецького відділення Могилів-Подільської ОДПІ Олег Володимирович Ліщина.Як зазначає керівник , акцизний податок з роздрібного продажу сплачує кожен з нас, як споживач.

«Відтак, саме активна позиція громадськості та кожного мешканця територіальної громади може допомогти фахівцям ОДПІ на місцях проконтролювати ситуацію з перерахуванням цього податку до бюджету. Шлях громадського контролю за всіма найважливішими питаннями діяльності територіальних громад лежить в основі фінансової стабільності територіальних одиниць розвинутих європейських країн. Цей шлях прийнятний для українців, бо доля міста, села, селища турбує кожного їх мешканця», - запевняє Олег Володимирович.

Нагадаємо, що суб’єкти роздрібної торгівлі, які реалізують безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання пиво, а також алкогольні напої, тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну, палива є платниками акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів.

Сплата цього податку – обов’язкова незалежно від форми розрахунків. Отож, представники підприємництва під час реалізації пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та палива кінцевому споживачу, в тому числі напоїв на розлив в ресторанах, барах та кафе, з 1 січня 2015 року зобов’язані враховувати цю законодавчу норму, - наголошують в Мурованокуриловецькому відділенні Могилів-Подільської ОДПІ.

Довідково: 28 грудня 2014 року Верховна Рада України ухвалила ЗУ №71-VІІІ "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», яким запроваджується новий місцевий податок – акцизний податок з реалізації підакцизних товарів.

Декларування доходів громадян: 171 громадянин вже задекларував доходи

Як відомо, з 1 січня 2015 року триває кампанія декларування доходів громадян, отриманих в минулому році. Податкова декларація про майновий стан і доходи подається до 1 травня 2015 року до податкової інспекції за місцем реєстрації платника (місцем проживання).

З початку проведення цьогорічної кампанії декларування до Мурованокуриловецького відділення Могилів-Подільської ОДПІ громадяни Мурованокуриловецького району подали 171 декларацію про майновий стан і доходи за 2014 рік, у тому числі 110 декларацій з метою отримання права на податкову знижку за оплату навчання, за іпотечним кредитуванням, за договорами довгострокового страхування життя (сума до повернення 112,7 тис. грн..)

Так, 61 декларація подана тими громадянами, які зобов’язані задекларувати отримані доходи. Серед них – 52 декларації про доходи, отримані у вигляді спадщини (дарування) на суму 175,3 тис. грн., 9 декларацій про доходи від отримання додаткового блага на суму 53,8 тис.грн.. 

Правом на податкову знижку можна скористатися до кінця року

Термін подання декларації на застосування податкової знижки продовжується до кінця 2015 року.До витрат, що дозволені для включення до податкової знижки, належать:

  • частина суми процентів, сплачених таким платником податку за користування іпотечним житловим кредитом;
  • сума коштів або вартість майна, переданих платником податку у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям, зареєстрованим в Україні та внесеним до Реєстру неприбуткових організацій та установ;
  • сума коштів, сплачених платником податку на користь закладів освіти для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати;
  • сума витрат платника податку на сплату страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) та пенсійних внесків, сплачених платником податку страховику-резиденту, недержавному пенсійному фонду, банківській установі за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, а також внесків на банківський пенсійний депозитний рахунок, на пенсійні вклади та рахунки учасників фондів банківського управління як такого платника податку, так і членів його сім’ї першого ступеня споріднення;
  • сума витрат платника податку на оплату допоміжних репродуктивних технологій згідно з умовами, встановленими законодавством, але не більше ніж сума, що дорівнює третині доходу у вигляді заробітної плати за звітний податковий рік, оплату вартості державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита, сума коштів, сплачених платником податку у зв’язку із переобладнанням транспортного засобу, що належить платникові податку, з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива та сума витрат платника податку на сплату видатків на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним.

До податкової знижки включаються ті витрати, які були здійсненні протягом звітного податкового року, і підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, - звертають увагу фахівці сектору доходів та зборів з фізичних осіб Мурованокуриловецького відділення Могилів-Подільської ОДПІ.

На підтвердження таких витрат надаються такі документи:

  • квитанції;
  • фіскальні або товарні чеки;
  • прибуткові касові ордери;
  • копії договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупці (отримувача);
  • тощо.

У зазначених документах обов’язково повинно бути відображені вартість таких товарів (робіт, послуг) і строку їх продажу (виконання, надання). Оригінали платіжних та розрахункових документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності.

Отож, щоб скористатися правом на податкову знижку, не пізніше 31 грудня 2015 року можна подати річну податкову декларацію із зазначенням конкретних сум здійснених витрат.

Більш детальна інформація про податкові знижки міститься в Податковому кодексі України п. 166.3 ст. 166.

 

Мурованокуриловецьке відділення

Могилів-Подільської ОДПІ

Онуфрійчук Н.Д. (2-21-65)

У вас немає прав для коментування