Чи є Обухів спроможною громадою

Автор: Сергій Категорія: Наше Придністров'я Створено: Вівторок, 14 березня 2017, 10:33

Про це йшлося на зустрічі представників Обухівської громади із директором регіонального ресурсно-інформаційного центру «Громади Вінниччини» Андрієм Кавунцем, експертом асоціації органів місцевого самоврядування Віталієм Дорохом, заступником директора Департаменту фінансів ОДА Олександром Горба та помічником депутата обласної ради Олександром Бірюковим, першим заступником голови РДА Іваном Гончаром. 

Розпочинаючи нараду, сільський голова Тетяна Кретюк зазначила, що основна мета зустрічі - питання об’єднання громади у процесі децентралізації та надала слово керівнику робочої ініціативної групи Василю Гуку. Він в своєму виступі зазначив, що зустріч викликана прагненням жителів місцевої громади відстояти, щоб село Обухів стало центром об’єднання громад. Адже в Обухівській територіальній громаді проживає 1681 житель. На території громади здійснюють свою діяльність такі підприємства, як ФГ «Вищеольчедаївське», ПАТ «Вищеольчедаївське», ТОВ «Котюжани Зерно», ПП «Влад», ФГ «Ліга-Бест», ФОП «Мельник віталій Володимирович», залізнична станція Котюжани, паливний склад, торговий дім «Агроімпорт ЛТД», діють лікарська амбулаторія, два ФАПи, Обухівська середня школа І-ІІІ ступенів на 366 місць з кількістю учнів 171, Обухівський дитячий садок, де виховується 50 малюків, Привітненський дитячий садок – 20 вихованців, Будинок культури і сільська бібліотека в Привітному, клуб-бібліотека в Петрівці, бібліотека в Обухові, відділення поштового зв’язку, 10 торгових точок. Враховуючи вищезазначене Василь Гук висловив впевненість, що громада самодостатня і село Обухів може бути адміністративним центром об’єднаних громад. Саме тому сусідня Степанківська громада минулого року прийняла рішення про об’єднання з Обухівською територіальною громадою. Віталій Дорох поділився з учасниками зустрічі своїм баченням щодо основних положень та практичного застосування Методики формування спроможних територіальних громад на прикладі Хмільницького району. 

Зустріч проходила у формі активного «живого» спілкування, кожен бажаючий мав нагоду висловити свої думки щодо реформування. Зокрема, Галина Олексіївна Смага, Ніна Іванівна Гайда, Валентина Андріївна Критюк, Василь Михайлович Грабовляк. Вони висловили точку зору, що Обухів більше заслуговує на звання адміністративного центру, ніж сусідні Котюжани або Вищеольчедаїв. Багато відповідей на запитання, які хвилювали присутніх надав Андрій Кавунець. Він зазначив, що на даний час в Україні вже існує 159 новостворених об’єднаних громад і лише дві із них у Вінницькій області. Першим новоствореним громадам складно проходити свій шлях, але безперечно, у майбутньому вони матимуть більш вигідні позиції і можливості, ніж ті, що сформуються останніми, часто за залишковим принципом. «Держава допомагає першим», – наголосив Андрій Володимирович. Він також детально зупинився на покроковому процесі створення добровільних об’єднань, який займає близько 350 днів та на перших допущених помилках, насамперед не обрання громадами уповноважених осіб. 

Показники фінасового забезпечення громад Мурованокуриловецького району по галузях проаналізував заступник директора Департаменту фінансів ОДА Олександр Горба. Своє бачення щодо об’єднання територіальних громад висловили Снітківський сільський голова Віктор Ольшевський та помічник депутата обласної ради Олександр Бірюков. Перший заступник голови РДА Іван Гончар намагався пояснити, як формувався перспективний план об’єднаних громад району і чому Котюжани були визначені центром одного з об’єднань. Насамперед це давній історичний центр, який має зручне місце розташування. 

На зустрічі було прийнято рішення щодо продовження ініціативи Обухівської територіальної громади по об’єднанню. 

 

Світлана КУБЛЯК, Газета "Наше Придністров'я"

У вас немає прав для коментування