Результативний візит голландських спонсорів

Автор: Сергій Категорія: Благодійна спілка "Надія" Створено: Четвер, 10 грудня 2015, 23:31

Правління спілки " Надія" передає медичне обладнання головному лікарю ЦПМСД Ларисі Сидоренко.Нещодавно Благодійна спілка “Надія” зустрічала своїх багаторічних друзів, спонсорів районної лікарні, благодійників із Королівства Нідерланди. Цього разу до нас завітали Хенк Вієренга (Henk Wierenga), голландський лікар-педіатр, Аньйо Рейнінга (Anjo Raininga), сімейний лікар та Гус ван Зантен (Guus van Zanten), інженер з технічного оснащення лікарень. Візит розпочали з огляду тих приміщень лікарні, які були капітально відремонтовані та оснащені за рахунок коштів голландських спонсорів. Це: приміщення денного стаціонару, операційна, дитяча поліклініка, пральне відділення, кімнати надання першої медичної допомоги в центрі первинної медико-санітарної допомоги та інші.

Гості були в захопленні від затишку та чистоти в кімнатах денного стаціонару. Вони подякували медсестрам Зорині Безкровняк, Наталії Москалюк та молодшій медсестрі Євгенії Вознюк за турботу про своїх пацієнтів, створення належних умов для їх лікування. Високо оцінили гості організацію роботи в дитячій поліклініці, зразкового утримання  та естетичного оформлення всіх приміщень, за що подякували лікарю-педіатру Олені Борисівні Кузь та персоналу. Вони назвали Олену Борисівну справжнім менеджером та відмінним організатором і пообіцяли фінансову підтримку в облаштуванні бетонних доріжок до вхідних дверей установи.

Лаборант Юлія щиро радіє придбаному голландцями мікроскопу та біохімічному аналізатору.

Лаборант Юлія щиро радіє придбаному голландцями мікроскопу та біохімічному аналізатору.

Оглядаючи пральне відділення, гості відмітили, що обладнання експлуатується відповідно до інструкцій, приміщення утримується в чистоті, пральня  вчасно забезпечується якісним пральним порошком. Але не могли вони не помітити того, що один із вимикачів вийшов з ладу, на що вказали техперсоналу лікарні. Такі дрібні поломки повинні усуватись негайно і не заважати роботі прачок.

Голландські спонсори Мурованокуриловецької лікарні (зліва направо):сімейний лікар Аньйо Рейнінга, лікар-педіатр Хенк Вієренга, інженер із технічного обслуговування лікарень Гус ван Зантен

Голландські спонсори Мурованокуриловецької лікарні (зліва направо):сімейний лікар Аньйо Рейнінга, лікар-педіатр Хенк Вієренга, інженер із технічного обслуговування лікарень Гус ван Зантен

Приємним залишилось враження від огляду кімнат надання першої медичної допомоги. Вони утримуються в належному стані, оснащені всім необхідним медичним обладнанням.

Повне розчарування отримали наші спонсори в операційній. Капітально відремонтоване (за кошти голландських спонсорів) приміщення з установкою для очищення повітря, сучасними панелями для обігріву, є всі умови для проведення операцій. А операційна лампа, яка вже відслужила свій вік, так і висить над операційним столом. Сучасна ж, безтіньова, привезена з Голландії 5 років тому назад  продовжує лежати на підлозі в старій операційній кімнаті. Немає менеджера в хірургічному відділенні, який би подбав про зір оперуючих хірургів та якість проведення операцій.

Велике задоволення отримали голландські та українські лікарі підчас проведення круглого столу, де вони обмінялись досвідом та результатами роботи сімейних лікарів, порівняли умови роботи та оснащення, взаємодію та співпрацю з вузькими спеціалістами. Голландці відмітили, що перехід до системи сімейної медицини – це зручність для пацієнта, система та якість лікування. В Голландії ця система існує вже понад 100 років і тісно співпрацює зі страховими компаніями. Медичне страхування є обов’язковим для кожного громадянина. Тобто, щомісяця кожен сплачує певну суму коштів у страхову компанію на випадок хвороби. Тому лікування у них безкоштовне. Ліки видаються в аптеці за рахунок страхової компанії.

Сімейні лікарі отримали глюкометри та монітори серцевого ритму, що допоможе ім в обслуговуванні пацієнтів на дому.

Сімейні лікарі отримали глюкометри та монітори серцевого ритму, що допоможе ім в обслуговуванні пацієнтів на дому.

На завершення візиту було проведено спільне засідання правління Благодійної спілки “Надія” та голландських спонсорів. На рахунок спілки голландською стороною було передано 153400 грн. для придбання медичного обладнання для сімейних лікарів. За ці кошти було закуплено та передано Центру первинної медико-санітарної допомоги електрокардіограф, телекард, глюкометри із тест-смужками та ланцетами, монітори серцевого ритму, біохімічний аналізатор, мікроскоп, лічильник лейкоцитів, офтальмоскоп. Найближчим часом буде придбано контактний цифровий термограф для  обслідування  жінок з метою ранньої діагностики пухлини молочної залози. Ціна такого обладнання 61000 грн. 57058 грн. голландських коштів виділяє спілка “Надія”, а 3942 грн. буде додано з бюджету Центру первинної медико-санітарної допомоги.

Голова правління спілки Наталія Камінська, члени правління Регіна Григораш та Леся Божок ропаковують придбане голландськими спонсорами медичне обладнання

Голова правління спілки Наталія Камінська, члени правління Регіна Григораш та Леся Божок ропаковують придбане голландськими спонсорами медичне обладнання

Хенк Вієренга висловив впевненість в тому, що закуплене медичне обладнання допоможе сімейним лікарям у наданні якісних послуг своїм пацієнтам і буде доброю згадкою про багаторічну співпрацю з голландськими лікарями. Він також повідомив, що це, мабуть, їх останній візит в  Муровані Курилівці. Всі вони вже люди поважного віку, подорожувати стає все важче. Голова голландської спілки Хенк Тікстра  важко захворів, у архітектора Фреда Даббелінга важко захворіла дружина. Тому, вони вирішили призупинити свою діяльність. Але, при можливості,  будуть намагатись допомагати нам. Члени правління всі, як один, щиро дякували закордонним друзям за багаторічну  суттєву допомогу нашій лікарні, за створення спілки “Надія”, за те, що навчили нас першим крокам до страхової медицини. Можливо, у недалекому майбутньому вона запрацює і у нас та виведе медичне обслуговування в Україні на європейський рівень.

 

Камінська Наталія Орестівна

У вас немає прав для коментування