День поля у пору переджнив'я

Автор: Ми­хай­ло КО­ВАЛЬ Категорія: Наше Придністров'я Створено: П'ятниця, 19 червня 2009, 01:37

Жнива

Зо­всім не­ба­га­то ча­су за­ли­ши­лось до га­ря­чої жни­в­ної по­ри. Три­ва­ють остан­ні при­го­ту­ван­ня до най­ва­ж­ли­ві­шої кам­па­нії сіль­сь­ко­го­с­по­дар­сь­ко­го ро­ку. Од­ним із та­ких ва­ж­ли­вих мо­ме­н­тів став день по­ля в аг­ро­фо­р­му­ван­нях ра­йо­ну. Цей за­хід від­бу­в­ся за уча­с­ті ке­рі­в­ни­ків сіль­госп­пі­д­п­ри­ємств, уста­нов і ор­га­ні­за­цій, що спів­пра­цю­ють з аг­ра­р­ни­ка­ми, на­у­ко­вців.

В об’­їз­ді по­лів взя­ли участь го­ло­ва ра­йон­ної ра­ди П.В. Іва­н­цов і за­сту­п­ник го­ло­ви ра­йон­ної дер­жа­в­ної ад­мі­ні­с­т­ра­ції В.І. Войт.

Об’­їзд роз­по­ча­в­ся з до­слі­д­них де­мон­стра­цій­них по­лів, роз­мі­ще­них на зе­м­лях ко­тю­жа­нів­сь­ко­го ТОВ «Бо­га­тир». Тут на до­слі­д­них ді­ля­н­ках по­сі­я­но 79 зра­з­ків ярих зе­р­но­вих та тех­ні­ч­них куль­тур. Зо­к­ре­ма, пред­ста­в­ле­не яре три­ти­ка­ле з ви­со­ки­ми хлі­бо­пе­кар­сь­ки­ми яко­с­тя­ми, по де­в’ять со­р­тів ярої пше­ни­ці і го­ро­ху, ві­сім – сої, два­на­д­цять – со­ня­ш­ни­ку, чо­тир­на­д­цять – ку­ку­ру­дзи, п’ять со­р­тів про­са.

В.А. Гук

На­ча­ль­ник управ­лін­ня аг­ро­про­ми­с­ло­во­го роз­ви­т­ку В.А. Гук за­зна­чив, що до­слі­д­ні ді­ля­н­ки за­кла­да­лись в ек­с­т­ре­ма­ль­них умо­вах і са­мо­кри­ти­ч­но ви­знав, що ни­ні во­ни ма­ють не та­кий ви­гляд, як то­го хо­ті­ло­ся б. Ра­зом з тим за­по­ча­т­ко­ва­но до­б­ру спра­ву. Ха­р­ків­сь­ким ін­сти­ту­том ро­с­лин­ни­ц­т­ва іме­ні Юр’є­ва на­да­но на­сін­ня най­но­ві­ших со­р­тів укра­ї­н­сь­кої се­ле­к­ції, які не по­сту­па­ють­ся за­ру­бі­ж­ним і на­ба­га­то де­ше­в­ші від них. Їх до­кла­д­ну ха­ра­к­те­ри­с­ти­ку да­ли ре­гі­о­на­ль­ні пред­ста­в­ни­ки Ін­сти­ту­ту А.В. Ар­тюх і В.К. Ата­ма­не­н­ко.

Да­лі уча­с­ни­ки об’­їз­ду по­бу­ва­ли на по­лях фе­р­мер­сь­ко­го го­с­по­дар­с­т­ва «Ви­ще­о­ль­че­да­їв­сь­ке», де огля­ну­ли по­сі­ви ози­мої пше­ни­ці і рі­па­ку. Про тех­но­ло­гію їх ви­ро­щу­ван­ня до­кла­д­но роз­по­вів го­ло­вний агро­ном го­с­по­дар­с­т­ва Р.В. Дми­т­рук. На рі­па­ко­во­му по­лі за­в’я­за­лась жва­ва дис­ку­сія на­у­ко­вців, пред­ста­в­ни­ків фірм з по­ста­чан­ня за­со­бів за­хи­с­ту ро­с­лин, як кра­ще вбе­ре­г­ти цю куль­ту­ру від оси­пан­ня. Вре­ш­ті, оп­ти­ма­ль­ний ва­рі­ант бу­ло знай­де­но.

М.Ф. НікітчукНа по­лях го­рай­сь­ко­го фе­р­мер­сь­ко­го го­с­по­дар­с­т­ва «Олімп» огля­ну­ли по­сі­ви ку­ку­ру­дзи і цу­к­ро­вих бу­ря­ків. Всі зі­йш­ли­ся на то­му, що бу­ря­ки у Го­раї най­кра­щі у ра­йо­ні. Га­р­на тут і ку­ку­ру­дза. Про ви­ро­щу­ван­ня цих куль­тур роз­по­вів го­ло­вний аг­ро­ном го­с­по­дар­с­т­ва М.Ф. Ні­кі­т­чук.

У мо­ро­зів­сь­ко­му ПП «Бо­нас» го­ло­вний аг­ро­ном го­с­по­дар­с­т­ва М.І. Ма­ло­ві­ч­ко дав ха­ра­к­те­ри­с­ти­ку ози­мо­му яч­ме­ню. Тут уча­с­ни­ки об’­їз­ду по­ба­чи­ли по­сі­ви ма­ку олій­но­го.

В.В. ГораСні­т­ків­сь­ке СФГ «Стрі­ла» – єди­не го­с­по­дар­с­т­во у ра­йо­ні, де ви­ро­щу­єть­ся ярий рі­пак. Про тех­но­ло­гію йо­го ви­ро­щу­ван­ня роз­по­вів го­ло­вний аг­ро­ном го­с­по­дар­с­т­ва І.В. Гри­го­раш. По­ба­чи­ли тут ве­ли­кі ма­си­ви і яч­ме­нів, зо­к­ре­ма по­бу­ва­ли на по­сі­вах яро­го яч­ме­ню. Про де­які осо­б­ли­во­с­ті цьо­го­рі­ч­но­го сіль­сь­ко­го­с­по­дар­сь­ко­го се­зо­ну роз­по­вів ке­рі­в­ник го­с­по­дар­с­т­ва В.В. Го­ра.

 

За­ве­р­ша­ль­ним ета­пом дня по­ля став огляд елі­т­них по­сі­вів ози­мо­го рі­па­ку у до­ли­нян­сь­ко­му ПОП «Ве­с­на». Як роз­по­вів ке­рі­в­ник го­с­по­дар­с­т­ва Є.М. Гу­ме­нюк, пло­щі за­сі­ва­лись за­ни­же­ни­ми но­р­ма­ми ви­сі­ву, але ви­ди на вро­жай до­сить об­на­дій­ли­ві.

Під­су­му­ва­ли ре­зуль­та­ти об’­їз­ду по­лів го­ло­ва ра­йон­ної ра­ди П.В. Іва­н­цов і за­сту­п­ник го­ло­ви рай­де­р­жа­д­мі­ні­с­т­ра­ції В.І. Войт.

 

Ми­хай­ло КО­ВАЛЬ.

У вас немає прав для коментування