Оперативна інформація про ситуацію в громаді станом на 16.03.2022

Автор: Сергій Категорія: Селищна рада Створено: Середа, 16 березня 2022, 15:49

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 06.03.2022 №223 “Про внесення зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 р. № 1548” обласні військові адміністрації разом з Національною поліцією, Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Державною службою з лікарських засобів та контролю за наркотиками забезпечують контроль за встановленням суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі цін на такі товари: борошно пшеничне, макаронні вироби, батон, хліб, крупа гречана, крупа вівсяна, свинина, яловичина, птиця (тушки курячі), молоко, масло вершкове, сметана, яйця курячі, олія соняшникова, цукор кристалічний, капуста білокачанна, цибуля ріпчаста, буряк, морква, картопля, етанол (розчин 96%), нестероїдні протизапальні лікарські засоби вітчизняні, антибактеріальні лікарські засоби вітчизняні, бензин (марки А-92, А-95), дизельне пальне, газ скраплений для автомобілів”.

Відповідно до пункту 41 постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020  року №1236 “Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території україни гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої корона вірусом SARS-CoV-2” встановлено граничний рівень торговельної надбавки в розмірі: не більше 10 відсотків оптово-відпускної ціни на окремі продовольчі товари з урахуванням рекламних, маркетингових, логістичних послуг, послуг з підготовки, обробки, пакування, інших послуг, пов’язаних з реалізацією кінцевому споживачу.

Враховуючи вищевикладене, ми рекомендуємо підприємцям нашої громади застосовувати граничний рівень надбавки не більше 10 відсотків оптово-відпускної ціни на окремі продовольчі товари з урахуванням рекламних, маркетингових, логістичних та інших послуг.

Крім того, вищезазначеною постановою встановлені граничні рівні торговельних надбавок в розмірах не більше 5 гривень, що нараховується до середньої вартості 1 літра бензинів автомобільних марок А-92 і А-95, а також не більше 7 гривень, що нараховується до середньої вартості 1 літра дизельного палива.

Враховуючи вищевикладене, з метою забезпечення продовольчої безпеки в умовах дії на території нашої країни та громади зокрема правового режиму воєнного стану, а також запобігання безпідставного зростання цін, в першу чергу на соціально значущі товари, вважаю за доцільне взяти дане питання під особистий контроль.

Уже сьогодні працівники селищної ради  доводять зазначену інформацію до відома суб’єктів господарювання нашої громади,  здійснять заходи по вивченню цін на соціально значимі продукти харчування та медичні засоби в закладах торгівлі та медицини громади.

Селищна рада особливу увагу приділятиме роботі із забезпечення оперативного контролю за встановленням суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі цін на продовольчі товари. Лікарські засоби, нафтопродукти. Що мають істотну соціальну значущість. А також виявлення фактів відмови споживачам у здійсненні розрахунків за придбані товари у безготівковій формі.

При здійсненні заходів значну увагу приділяти проведенню з суб’єктами господарювання роз’яснювальної роботи стосовно недопущення у період воєнного стану необґрунтованого підвищення роздрібних цін на соціально значущі продовольчі товари, а також запобігання спекулятивних проявів при встановленні цін на товари.

 

Селищний голова                                                             Галина ЦИБУЛЬСЬКА

У вас немає прав для коментування