І знову про молоко

Автор: Володимир Сауляк Категорія: Різне Створено: Понеділок, 12 березня 2012, 14:37

На минулому тижні голова райдержадміністрації Володимир Анікеєнко провів чергову нараду з представниками молокопереробних підприємств, які здійснюють заготівлю молока в населених пунктах району. В роботі наради взяли участь голова районної ради В.А. Гук, сільські голови, керівники ряду управлінь та служб, які здійснюють контроль за заготівлею молока.

– У нашому районі майже третина жителів живуть за рахунок здачі молока, – зазначив голова РДА В.М. Анікеєнко. – Падіння цін на сировину боляче б’є по людях. Розуміють це і в Кабінеті Міні­стрів України, де прем’єр-міністр М.Я. Азаров дав доручення навести лад у цій галузі. Відповідні наради було проведено на республіканському, обласному та районному рівнях.

Володимир Миколайович навів дані статистики, які свідчать про зростання в області цін на молочну продукцію – молоко, яке реалізується в пакетах, сметану, масло та сир. Разом з тим спосте­рігається різке падіння цін на сировину, як ту, що реалізується сільгосппідприємствами, так і населенням. З метою впливу на ситуацію було проведено республіканську селекторну нараду, за ре­зультатами якої між Міністерством аграрної політики та молокопереробними підприємствами було підписано меморандум, яким заготівельники молока зобов’язуються платити за 1 літр базисного молока не менше 2,50 грн. Ця ціна за висновками експертів є найбільш реальною. 6 березня нарада по молоку відбулася в обласній державній адміністрації. Голова ОДА М.В. Джига та його пер­ший заступник І.М. Мовчан поставили завдання навести порядок в галузі, а молоко приймати лише на молокоприймальних пунктах з дотриманням всіх вимог. В області створено робочу групу, яка здійснює моніторинг і контроль за діяльністю молокопереробних підприємств, а у випадку виявлених порушень вживає застережні заходи відповідно до діючого законодавства. До складу ро­бочої групи входять керівники ряду обласних управлінь та служб, які наділені відповідними повноваженнями.

Серйозну роботу необхідно провести і в нашому районі. Зокрема, вийти на ціну не менше 2,50 за літр молока, налагодити роботу всіх молокоприймальних пунктів, особливо створених за кошти бюджету. Необхідно вести розрахункові книжки, створити у кожній громаді спілки і кооперативи молокоздавачів. Це лише незначна частина завдань на найближчу перспективу.

Про вимоги до молокопереробних підприємств йшлося у виступі начальника управління ветеринарної медицини у нашому районі С.М. Кушніра. Зокрема, він зазначив, що в районі у приватно­му секторі нараховується 4 тисячі корів, на яких є 10 підприємств - заготівельників і чимало з них приймають молоко по кілька в одному селі. При чому характер такої заготівлі є хаотичним, а ве­теринарною службою виявлено багато порушень у цьому напрямку. Саме тому одним із шляхів вирішення проблеми є створення сировинних зон, за кожною з яких буде закріплено одне підпри­ємство. Заготівля з коліс суворо заборонена і контроль за дотриманням всіх вимог будуть здійснювати не лише ветеринарна служба, а й обласна санепідемстанція та карантинна міліція.

На дотриманні вищезазначених вимог наголосив старший інспектор з особливих доручень відділу ветеринарної міліції УМВС України у Вінницькій області В.І. Сліпчук. Про роботу з створення ко­оперативів молокоздавачів у нашому районі розповів начальник управління агропромислового розвитку РДА М.І. Невлад. Він роздав сільським головам пакети документів, необхідних для ство­рення цих організацій. На нараді прозвучало чимало критичних зауважень від сільських голів до роботи окремих молокозаводів. На співпраці у вирішенні проблем в галузі заготівлі молока наголо­сив голова районної ради В.А. Гук. Роботу наради підсумував голова РДА В.М. Анікеєнко, який закликав всіх присутніх до активної роботи над поставленими завданнями.


За матеріалами Мурованокуриловецької РДА

У вас немає прав для коментування