Громадське обговорення в Мурованих Курилівцях

Автор: Сергій Категорія: Різне Створено: Вівторок, 19 липня 2011, 23:28

Громадське обговорення в Мурованих Курилівцях16 липня 2011 року голова правління ПЦПЛ Михайло БАРДИН провів громадське обговорення проблем покращення рівня здоров’я населення в Мурованих Курилівцях.

В громадському обговоренні взяли участь: заступник голови районної ради ШЕВЧУК Микола Вастльович, начальник відділу фізкультури і спорту райдержадміністрації ЖУК Володимир Володимирович, депутат районної ради МОРОЗ Василь Іванович, начальник відділу містобудування і архітектури райдержадміністрації ПОЗУР Юрій Анатолійович, заступник начальника управління юстиції в Мурованокуриловецбкому районі САУЛЬЧАК Леся Вікторівна, тренер з футболу РДЮСШ КОЗАК Анатолій Іванович, головний бухгалтер РДЮСШ ЮЗУНЬ Ольга Дем’янівна, директор РДЮСШ Анатолій Олександрович, заступник директора РДЮСШ МЕЛЬНИК Володимир Петрович, землевпорядник селищної ради Мурованих Курилівців МИХАЙЛОВСЬКА Людмила Василівна.

Громадське обговорення було присвячене впливу здоров’я громадян на розвиток територіальної громади. Учасники звертали увагу на те, що географічно віддалений від центру район в умовах низького рівня наповнення місцевих юбюджетів, стоїть перед загрозою знелюднення та дезорганізації суспільного життя. Велику роль в збереженні життєздатності територіальних громад району відіграє підтримання високого рівня фізичного здоров’я. Важливу роль в цьому відіграє Районна дитячо-юнацька спортивна школа. За рахунок коштів державного бюджету у 2011 році підтримано проект “Розвиток громади через підвищення рівня здоров’я громадян”, яким передбачено покращення матеріально-технічної бази РДЮСШ. Спортивні споруди РДЮСШ відкриті для використання усіма мешканцями району, а в першу чергу молоддю. Високі спортивні досягнення вихованців РДЮСШ є прикладом для усіх щодо можливості досягнення значних життєвих успіхів власними силами.

В Україні тривалий час спостерігається стійка тенденція до зниження рівня здоров’я населення України. Це призвело до того, що на сьогодні в державі середня тривалість життя громадян на 10-12 років нижча, ніж у країнах Європейського Союзу, а передчасна смертність, особливо серед чоловіків працездатного віку, є вищою в 3-4 рази. За станні 15 років внаслідок депопуляції чисельність населення України скоротилася на понад п’ять мільйонів осіб. Загальноукраїнська ситуація має відповідні негативні прояви і у Мурованокуриловецькому районі.
Мурованокуриловецький район Вінницької області є характерним аграрним районом із виразно соціально спрямованим бюджетом. Сучасна демографічна ситуація та стан здров’я жителів, які склалися в районі, викликає серйозне занепокоєння. Переломити тенденцію погіршення здоров’я та скорочення чисельності населення можна лише шляхом активного впливу на ситуацію з метою підвищення загального рівня здоров’я населення та зміни «бюджету проїдання» на «бюджет розвитку» для забезпечення розвитку громади району. З наявними бюджетними ресурсними можливостями такі зміни здійснити важко, тому виникла ідея запроваджувати новий підхід до розв’язанням окремих проблем – розробити та апробувати механізм проектного фінансування окремих об’єктів комунальної інфраструктури для забезпечення виконання стратегічного плану розвитку району на 2003-2011 роки.
Пріоритетним напрямком, який може вплинути на загальну ситуацію в районі, є розвиток комунальної спортивно-оздоровчої бази, поштовхом чого стали підготовчі роботи в країні до проведення Євро – 2012, що створить умови для повноцінного розвитку підростаючого покоління та укріплення здоров’я жителів району працездатного віку.

Учасники обговорення передбачили тематику навчання, яке буде організовано в рамках проекту.

Особливо активну дискусію викликала тема можливих напрямків розвитку територіальних громад району, зокрема в рамках партнерства Мурованокуриловецького району з Кротошинським повітом Республіки Польща.

Прес-секретар ПЦПЛ Василь Дарич

 

У вас немає прав для коментування