Лікарі та медсестри з Нідерландів провели на Вінниччині унікальні безшовні операції

Автор: Сергій Категорія: Різне Створено: Середа, 08 грудня 2004, 04:32

– Я шокований! — вигукнув гінеколог Рене Герітсе. — Це ж екстремальна робота! Як ви працюєте без апаратури, а тільки руками?! І добре робите...

Нідерландський лікар тримав у руках операційний інструментарій, якому вже більше 30 років, і захоплено дивився на наших українських лікарів. А перед цим він побачив, як медсестра обрізала пластикову пляшку, щоб пристосувати її до прооперованого урологічного хворого.

Вперше за всю медичну практику Мурованокуриловецької районної лікарні її медикам довелось поділитися халатами і не самим проводити операції, а спостерігати, як це роблять їхні голландські колеги.

П’ять днів в Україні 4 лікарі (педіатри, гінеколог, анестезіолог) і дві військові медичні сестри ділилися досвідом, розповідали про передові технології, приймали пологи в українських жінок і вчили робити унікальні гінекологічні операції. Наприклад, в Україні такі операції роблять з обов’язковим розтином черевної порожнини, і в жінки на все життя залишається великий шрам. У Голландії операції (як-от, видалення матки з міомою) роблять без розрізів, і вже наступного дня після операції жінки йдуть додому.
Те, що наших жінок «ріжуть», шокувало голландських лікарів. Тому вони показали, як проводити такі операції. Вже сьогодні Інна Ткач, завідуюча гінекологічним відділенням Мурованокуриловецької райлікарні, успішно оперує жительок району за голландською методикою.

Як сказала Еліс, майбутня військова медсестра: «Ваші лікарі відчувають біль пацієнта, тому що вони працюють руками, вухами, мозком, а у нас всі операції проводяться за допомогою апаратури, тобто, лікар тільки слідкує».

Еліс та Андра допомагали лікарям приймати пологи в українських жінок. І дивувалися, що у нас не знеболюють пологи, що жінки в пологах перебувають до двох діб: «У нас такого немає, лише тут ми побачили справжні страждання жінок, котрі народжують».

Візит лікарів з Нідерландів відбувся завдяки дії у Мурованих Курилівцях благодійної спілки «Надія». А сама спілка була створена спільно українськими і голландськими громадянами. І з Голландії вже 5 років у Муровані Курилівці приходить медична апаратура — кардіомонітори, УЗД, пральні машини-автомати, бойлери, бінокулярні мікроскопи, обладнання для операційних, хірургічний інструмент. Члени спілки мають право на безкоштовне обстеження та лікування, медикаменти за пільговими цінами.

І саме за сприяння спілки мурованокуриловецькі лікарі змогли пройти місячне стажування у голландських клініках у місті Вінтерсвайк — навчання у стоматологічній клініці, в операційних залах, побували на прийомах разом з сімейними лікарями. А влітку цього року голландці оплатили тижневий семінар у Карпатах. Туди приїхали наші лікарі та селищний голова Мурованих Курилівців. Вони вчилися, як правильно організувати роботу страхової медицини, дізнавались про «зелений» туризм.

А от коли запитували про різницю між нашими лікарнями, то анестезіолог Йос Спаркл сказав: «В операціях наші лікарі звертають увагу на косметичний ефект — роблять тоненькі непомітні шви. А ваші пацієнти виходять з розпанаханими животами. Знаєте, чому? Тому що українського пацієнта привозять у лікарню в останню мить, коли мова йде вже про рятування життя хворого.

А ще наш лікар обов’язково все досконало розкаже пацієнту про хворобу, як діє той чи інший препарат. А у вас українці довіряють лікарю настільки, що той тільки виписує ліки і — все. Ще ми помітили: у ваших лікарнях пацієнти приймають ліки жменями. Ми ж обов’язково кажемо пацієнтам, що різні таблетки треба приймати з інтервалом в 10 хвилин. А з приємних вражень — це ваші красиві жінки».

Про те, що у нас жінки не тільки красиві, але й ще розумні, на кожному кроці повторювали іноземні лікарі. «Тому що лікувати та оперувати у таких умовах, — сказав наостанок Рене Герітсе, — можуть тільки професіонали, а ще — сильні та віддані медицині і своїм співвітчизникам люди».

За матеріалами "33-го каналу"

У вас немає прав для коментування