Податкова інформує (27.06.2013)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Четвер, 27 червня 2013, 18:06

З наступного року сумлінних платників перевірятимуть «віртуально»

Вже з 1 січня 2014 року платники єдиного податку, що перебувають на спрощеній системі оподаткування, зможуть скористатися новим сервісом – електронною перевіркою. Для цього достатньо буде повідомити територіальні органи Міністерства доходів і зборів України про своє бажання пройти перевірку дистанційно за 10 днів до її проведення.

За рік, з 1 січня 2015 року, цю новацію буде розповсюджено на представників мікро-, малого та середнього бізнесу, що перебувають на загальній системі оподаткування. Нарешті, з початку 2016 року зможуть «замовити» собі проведення документальної невиїзної позапланової електронної перевірки всі категорії платників податків в Україні.

За оцінками фахівців Міндоходів, перехід до практики електронних перевірок дозволить не тільки підвищити якість і ефективність податкового аудиту, а й знизить адміністративне навантаження на платника податків. Із запровадженням електронної перевірки очікується значне скорочення часу на проведення аудиту та адміністративних витрат як для бізнесу, так і для держави.

Право на електронну перевірку матимуть платники податків з незначним ступенем ризику на підставі заяви, у якій крім загальних облікових даних зазначається інформація про податкові періоди господарської діяльності, що підлягають перевірці; систему оподаткування, що застосовується платником податків; перелік податків, які будуть перевірені під час проведення електронної перевірки тощо.

Платник податків сам визначатиме податкові періоди, за які буде проводитися електронна перевірка, за умови, що за ці періоди не проводились документальні планові або позапланові перевірки (з відповідних питань, які платник податків має намір перевірити).

Відповідний наказ щодо проведеня електронних перевірок від 03.06.2013 № 143, був зареєстрований в Міністерстві юстиції України 13 червня 2013 року (№950/23482) та вступає в дію з 1 січня 2014 року.

Дії платника у випадку помилково поданої звітності

У разі помилкового подання суб’єктом господарювання податкової звітності до органу Міндоходів, він може повідомити про це відповідний орган письмово. У листі платник повинен обґрунтувати обставини помилково поданої податкової звітності та звернутися з проханням не визнавати дану звітність як податкову. Це стосується звітності, яку взагалі не потрібно було подавати або подано не до того органу Міндоходів.

Нагадуємо, під час прийняття податкової декларації уповноважена посадова особа органу Міндоходів, в якому перебуває на обліку платник податків, перевіряє наявність та достовірність заповнення всіх обов’язкових реквізитів, передбачених п.48.3 та 48.4 ст. 48 ПКУ. Інші показники, зазначені в податковій декларації платника, до її прийняття перевірці не підлягають (відповідно до ст.49 ПКУ).

Не варто зволікати з переобладнанням РРО

Із 1 липня 2013 року відповідно до чинного законодавства передбачено застосування штрафних санкцій до користувачів касової техніки, котрі не переобладнають РРО для формування контрольної касової стрічки в електронному вигляді, або ж не придбають для використання касові апарати з такою функцією.

Електронне звітування з РРО – це зручний формат, насамперед для представників бізнесу, «Формування контрольної касової стрічки в електронному вигляді не вимагає додаткових витрат часу та матеріальних ресурсів для зберігання паперових звітних документів. Тому в такій передачі звітної інформації повинні бути зацікавлені всі суб’єкти господарювання

Зволікати із переобладнанням РРО не варто, оскільки до моменту, коли у користувачів касових апаратів виникає відповідальність за невиконання вимог закону, залишилося декілька днів.

Довідково: у зв’язку з введенням в дію п.9 ст.17 Закону №265 із 1 липня 2013 року до суб’єктів господарювання можуть застосовуватися фінансові санкції у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – в разі неподання до органів Міндоходів звітності, пов’язаної із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій, розрахункових книжок та копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків з реєстраторів розрахункових операцій по дротових або бездротових каналах зв’язку.

Термін сплати податків і зборів не переноситься у зв’язку з вихідними чи святковими днями

Платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації. Така сума сплачується протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку подання податкової декларації.

Так, наприклад, для платників ПДВ, які звітують щомісячно, останнім днем подання податкової декларації за травень 2013 року був 20 червня 2013 року, а останнім днем сплати податкового зобов’язання – 27 червня 2013 року.

Відповідна норма передбачена ст.57 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями.

У вас немає прав для коментування