Податкова інформує (02.12.2011)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: П'ятниця, 02 грудня 2011, 14:39

До уваги платників єдиного податку зміни в Податковому законодавстві, які почнуть діяти в 2012 році:

  1. Законом України від 4.11.2011 р № 4014 „Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності ” з 1 січня 2012 року запроваджується новий механізм сплати єдиного податку. Слід зазначити, що даний законодавчий документ передбачає сплату сьогоднішніми платниками фіксованого патенту єдиного податку. Порівняння:
    Платники фіксованого податку Платники єдиного податку І групи Платники єдиного податку ІІ групи
    Вид діяльності – виключно торгівля на ринках Вид діяльності – виключно роздрібний продаж на ринках Вид діяльності – продаж товарів
    Можливість використовувати найману працю – одночасно не більше 5 осіб Відсутнє право використовувати найману працю Можливість використовувати найману працю – одночасно не більше 10 осіб
    Ставка податку по Україні: 100 грн + 50 грн за кожного найманого (максимальна 350 грн) Ставка податку по Україні максимальна 10% від мін. з/п (очікується близько 107 грн) Ставка податку по Україні максимальна 20% від мін. з/п (очікується близько 214 грн)
    Обсяг доходу який дозволяє перебувати на такій системі 119 тис. грн Обсяг доходу який дозволяє перебувати в такій групі 150 тис. грн Обсяг доходу який дозволяє перебувати в такій групі 1 млн. грн
  2. Відмінено дію пп..139.1.12. ст.139 яким встановлювалося обмеження щодо формування складу витрат платниками податку на прибуток при взаємовідносинах із підприємцями. З 1 січня 2012 року при придбанні товарів, робіт, послуг у платника який сплачує єдиний податок можна буде вартість придбаного віднести до складу витрат.
  3. Платники єдиного податку – фізичні особи матимуть можливість реєструватися платниками ПДВ за умови перебування в ІІІ групі і сплаті єдиного податку в розмірі 3% від суми отриманого доходу.
  4. Платники єдиного податку – юридичні особи також матимуть обов’язок реєструватися платником ПДВ навіть при сплаті єдиного податку за ставкою 5% від суми отриманого доходу ( якщо обсяг поставлених послуг ( робіт) платникам ПДВ перевищує за останні 12 календарних місяців 300 тис.грн.)
  5. Передбачено звільнення від оподаткування ПДВ певної категорії продукції при її імпорті ( племінні чистопородні тварини, племінні ( генетичні) ресурси відповідних кодів згідно КУТ ЗЕД).
  6. Встановлено право платника єдиного податку обирати звітний період для сплати ПДВ ( місячний або квартальний)
  7. З 1 липня буде здійснюватися адміністрування податку на нерухомість відмінну від земельних ділянок ( ст. 265 ПКУ)

Спрощення адміністративних процедур

Законом України від 4.11.2011 р № 4014 „Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності” передбачено ряд змін які суттєво спрощують процедуру адміністрування єдиного податку. Зокрема:

  • - скасовано щорічне оформлення свідоцтва платника єдиного податку;
  • - скасовано сплату авансових внесків для платників єдиного податку, які сплачують податок за відсотковими ставками;
  • - скасовано положення щодо отримання в податкових органах довідки про трудові відносини платника єдиного податку з найманими особами;
  • - встановлено річний звітний період для фізичних осіб з незначним обсягом доходу ( до 150 тис. грн.);
  • - встановлено право фізичним особам, які не використовують працю найманих осіб, не сплачувати єдиний податок на час відпустки протягом календарного місяця, а також хвороби, підтвердженої лікарняним листком, якщо вона триває календарний місяць і більше.

Додаткова інформація щодо запровадження 5% для юридичних осіб при обсягах доходу 5 млн. грн. за календарний рік. За даними ДПС у 2010 році податкове навантаження на юридичних осіб з аналогічним обсягом доходу, які працюють на загальних умовах оподаткування, склало 5.4%.

Ставки податків для «риночників» залишаться без змін

Ухвалені зміни до Податкового кодексу, що набудуть чинності 1 січня 2012 року, нададуть можливість й надалі успішно працювати підприємцям, що здійснюють діяльність на фіксованому податку. Використовувати «спрощенку» зможе переважна більшість самозайнятих осіб, що здійснюють продаж на ринках, надають побутові послуги населенню та мають доходи до 150 тис. грн. й при цьому не використовують найманих робітників.

Ставка податку для них не змінилася й становитиме від 1% до 10% мінімальної заробітної плати – тобто 10-100 грн. Такі платники можуть провадити діяльність без застосування РРО, звільняються від сплати податку за 1 місяць (відпустка) та за період хвороби. Нагадаємо, що як повідомлялося раніше, ДПСУ подовжила чинний на сьогодні мораторій на фактичні перевірки малого бізнесу у зв’язку із необхідністю адаптації підприємців до нововведень в законодавстві щодо спрощеної системи оподаткування.



Мурованокуриловецьке відділення Барської МДПІ

У вас немає прав для коментування