Податкова інформує - 12.04.11

Автор: ПДА Категорія: Податкова інформує Створено: Вівторок, 12 квітня 2011, 15:58

Державна податкова служба України пропонує звільнити від подання річної декларації про майновий стан та доходи (податкової декларації) фізичних осіб, які одержали дохід у вигляді спадщини (подарунка), що оподатковується за нульовою ставкою. Про це йшлося у виступі Голови ДПС України Віталія Захарченка на засіданні Уряду 30 березня 2011 року.Пропозиції викладено у відповідному проекті розпорядження Кабінету Міністрів України.На думку Голови ДПС України, прийняття даного розпорядження, зніме певну напругу в суспільстві, пов’язану із процедурою „зайвого” декларування громадянами доходів у вигляді успадкованого майна (подарунку), з яких не передбачено сплату податку. „Ми вважаємо, що це також зменшить витрати коштів та часу громадян на підготовку та подання відповідних декларацій. Водночас, прийняття даного розпорядження не погіршить стан адміністрування податку на доходи фізичних осіб”, - зазначив Віталій Захарченко у своєму виступі.

*****

З 1 квітня податкові накладні із сумою ПДВ більше 500 тис. грн. обов’язково мають реєструватися у Єдиному реєстрі податкових накладних. Такими є вимоги Податкового кодексу.

Запровадження електронного сервісу для платників відбуватиметься поступово. Податкові накладні з ПДВ, на суму понад 1 млн. грн., вносяться до Реєстру вже з 1 січня 2011 року. Далі обов’язкові до реєстрації обсяги податку на додану вартість визначатимуться за наступним графіком:

  • понад 500 тисяч гривень – з 1 квітня 2011 року;
  • понад 100 тисяч гривень – з 1 липня 2011 року;
  • понад 10 тисяч гривень – з 1 січня 2012 року.

Податкова накладна, в якій сума податку на додану вартість не перевищує 10 тисяч гривень, не підлягає включенню до Єдиного реєстру.

Ці нововведення необхідні для дистанційного контролю за підприємствами груп ризику. Податківці відстежуватимуть проходження ПДВ в режимі реального часу, що дасть змогу використовувати нові методи боротьби з шахрайськими схемами безпідставного формування податкового кредиту.

Нагадаємо, що у другому кварталі 2011 року кількість перевірок суб’єктів господарювання зменшено вдвічі порівняно з ІІ кварталом минулого року.  Разом з тим Державна податкова служба застосовує інноваційні методи запобігання можливим зловживанням з боку «ризикових» платників.

*****

Податкові агенти, які не мають найманих працівників,
податкову декларацію з податку на доходи фізичних осіб не подають.

Відповідно до п.п. „д” п.176.2 ст.176 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) особи, які мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати до органу державної податкової служби за місцем реєстрації податкову декларацію за базовий податковий період, що дорівнює календарному місяцю, про загальні суми доходів, нараховані (виплачені, надані) на користь платників податку, і загальні суми податку на доходи фізичних осіб, утримані з цих доходів, а також обсяги перерахованого податку до бюджету.

Згідно з п.18.1 ст.18 Кодексу податковим агентом є особа, на яку Кодексом покладається обов’язок з обчислення, утримання з доходів, що нараховуються (виплачуються, надаються) платнику, та перерахування податків до відповідного бюджету від імені та за рахунок коштів платника податків.

З метою уникнення можливої соціальної напруги, додаткового навантаження на платників податків, а також витрат часу, пов’язаних із заповненням та поданням звітності у подальшому, податкові агенти, які не мають найманих працівників та не проводять нарахування (надання, виплати) доходів фізичним особам у звітному місяці, можуть не подавати до податкового органу таку декларацію за відповідний звітний період.

 

 

Запитуєте-відповідаємо

 

Яким чином оподатковується продаж нерухомого майна ФО, за умови перебування частини такого майна у власності понад трьох років, а іншої частина менше трьох років?

Частина нерухомого майна, яка перебувала у власності більше трьох років, не оподатковується, а інша частина, яка знаходилась у власності менше трьох років на момент продажу, оподатковується за ставкою 5 %.

Відповідно до ст.172 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ (далі – ПКУ) дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

Дохід від відчуження господарсько-побутових споруд, що розташовані на одній ділянці з житловим або садовим (дачним) будинком та продаються разом з ним, для цілей оподаткування окремо не визначається (п.172.1 ст.172 ПКУ). Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості, зазначених у п. 172.1 ст.172 розділу IV ПКУ, або від продажу об’єкта нерухомості, не зазначеного в п. 172.1 ст.172, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною п. 167.2 ст. 167 ПКУ (5 відсотків).

Згідно з п.172.10 ст.172 ПКУ продаж резидентами та нерезидентами успадкованого (отриманого в подарунок) об’єкта нерухомості підлягає оподаткуванню згідно з положеннями цієї статті. Враховуючи вищевикладене, частина нерухомого майна, яка перебувала у власності більше трьох років, не оподатковується, а інша частина, яка знаходилась у власності менше трьох років на момент продажу, оподатковується за ставкою 5 %.

 

В якому випадку податковий агент повинен подавати податковий розрахунок за формою №1ДФ згідно з нормами Податкового кодексу України?

Діє з 01.01.2011 Згідно з п.п. “б” п.176.2 ст.176 розділу IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (далі - ПКУ) особи, які відповідно до цього Кодексу мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати у строки, встановлені цим Кодексом для податкового кварталу, якщо інше не визначено нормами цього Кодексу, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до органу державної податкової служби за місцем свого розташування. Такий розрахунок подається незалежно від того, виплачує чи ні доходи платникам податку зазначена особа протягом звітного періоду. Запровадження інших форм звітності з зазначених питань не допускається. У разі якщо відокремлений підрозділ юридичної особи не уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) податок до бюджету, податковий розрахунок у вигляді окремого витягу за такий підрозділ подає юридична особа до органу державної податкової служби за своїм місцезнаходженням та надсилає копію такого розрахунку до органу державної податкової служби за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу в установленому порядку.

 

Чи повинна ФОП платник ЄП відображати в податковому розрахунку за ф. № 1-ДФ кошти, виплачені іншій ФОП?

Сума доходу, яка виплачується однією фізичною особою – підприємцем – платником єдиного податку іншій фізичній особі – підприємцю, повинна відображатися у податковому розрахунку суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку за ф. № 1-ДФ під ознакою "157" (дана ознака діє з 01.04.2011).

Відповідно до пп. "б" п. 176.2 ст. 176 розділу IV та пп. 49.18.2 п. 49.18 ст. 49 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ (далі – ПКУ), особи, які відповідно до ПКУ мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до органу державної податкової служби за місцем свого розташування. Такий розрахунок подається незалежно від того, виплачує чи ні доходи платникам податку зазначена особа протягом звітного періоду. Запровадження інших форм звітності з зазначених питань не допускається. Згідно із пп. 14.1.180 п. 14.1 ст. 14 розділу І ПКУ податковим агентом щодо податку на доходи фізичних осіб - є юридична особа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ), самозайнята особа, представництво нерезидента - юридичної особи, які незалежно від організаційно-правового статусу та способу оподаткування іншими податками та/або форми нарахування (виплати, надання) доходу (у грошовій або негрошовій формі) зобов’язані нараховувати, утримувати та сплачувати податок, передбачений розділом ІV ПКУ, до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність податковим органам та нести відповідальність за порушення його норм в порядку, передбаченому ст. 18 та розділом ІV ПКУ. Відповідно до пп. 14.1.226 п. 14.1 ст. 14 розділу І ПКУ самозайнятою особою, зокрема є фізична особа – підприємець. Таким чином, сума доходу, яка виплачується однією фізичною особою – підприємцем – платником єдиного податку іншій фізичній особі – підприємцю, повинна відображатися у податковому розрахунку суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку за ф. № 1-ДФ під ознакою "157" (дана ознака діє з 01.04.2011).

У вас немає прав для коментування