Податкова інформує (16.09.2019)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Середа, 18 вересня 2019, 11:38

Увага, шахраї!

Жмеринське управління Головного управління ДПС у Вінницькій області попереджає про спроби невстановлених шахраїв заволодіти матеріальними цінностями у вигляді грошових коштів суб’єктів підприємницької діяльності від імені службових осіб Жмеринської управління  ГУ ДПС у Вінницькій області. Ці злочинні дії в очах громадськості кидають тінь та негативно впливають на честь та ділову репутацію працівників Державної податкової служби в цілому.

Зокрема, аферисти телефонують посадовим особам субєкта підприємницької діяльності від імені керівників податкових органів і вимагають перерахувати грошові кошти на конкретний вказаний ними банківський рахунок.

У Жмеринському управлінні ГУ ДПС у Вінницькій області, офіційно заявляють, що посадові особи органів ДПС жодних вказівок щодо збору грошей від свого імені ніяким довіреним особам не давали. Більше того, у ДПС наполегливо радять підприємцям та громадянам бути пильними та обачними, не вірити сумнівним пропозиціям та ретельно перевіряти інформацію.

По кожному факту неправомірних дій у відношенні суб’єктів господарської діяльності, направлених на заплямування честі та репутації ДПС, - негайно повідомляти про будь-які випадки вимагання грошей за телефоном , (04332)2-00-43,2-00-41 (Жмеринська управління ГУ ДПС у Вінницькій області), а також у  відділ внутрішньої безпеки ГУ ДПС у Вінницькій області за номером телефону: (0432) 66-02-05, або  за адресою: 21100, м. Вінниця, Хмельницьке шосе, 7.

Підприємці – єдинники першої – третьої груп не можуть торгувати підакцизними товарами 

Чи можуть підприємці – єдинники першої – третьої груп торгувати підакцизними товарами, зокрема тютюновими виробами?

Cпрощена система оподаткування – це особливий механізм справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів, визначених п. 297.1 ст. 297 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), на сплату єдиного податку у порядку та на умовах, встановлених главою 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розділу XIV «Спеціальні податкові режими» ПКУ, з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності (п. 291.2 ст. 291 ПКУ).

Відповідно до п.п. 3 п. 291.5 ст. 291 ПКУ, не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої груп суб’єкти господарювання, зокрема ФОП, які здійснюють виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин).

Згідно з п. 215.1 ст. 215 ПКУ до підакцизних товарів належать, зокрема тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну.

Відповідно до ст. 1 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів та пального» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 481) тютюнові вироби – сигарети з фільтром або без фільтру, цигарки, сигари, сигарили, а також люльковий, нюхальний, смоктальний, жувальний тютюн, махорка та інші вироби з тютюну чи його замінників для куріння, нюхання, смоктання чи жування.

Роздрібна торгівля, зокрема тютюновими виробами може здійснюватися суб’єктами господарювання всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю (ст. 15 Закону № 481).

Разом з цим, відповідно до п.п. 212.1.11 п. 212.1 ст. 212 ПКУ особа – суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, яка здійснює реалізацію підакцизних товарів є платником акцизного податку. При цьому об’єктом оподаткування є операції з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (п.п. 213.1.9 п. 213.1 ст. 213 ПКУ).

Враховуючи вищевикладене, підприємці, які здійснюють продаж підакцизних товарів, зокрема тютюну, не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої груп. Зазначена діяльність може здійснюватися на загальній системі оподаткування, за умови отримання ліцензії на роздрібну торгівлю тютюновими виробами та реєстрації суб’єкта господарювання платником акцизного податку. 

Вінницькі митники констатують зменшення кількості митних правопорушників 

Протягом січня-серпня нинішнього року співробітниками Вінницької митниці ДФС  було складено 870 протоколів про порушення митних правил, що майже на третину менше аналогічного періоду минулого року. 556 зі складених цьогоріч протоколів стосувалися перевищення строку тимчасового ввезення або тимчасового вивезення товарів, 119 - недоставлення товарів, транспортних засобів комерційного призначення та документів до органу доходів і зборів

За порушення порядку проходження митного контролю в зонах спрощеного митного контролю було заведено 37 адміністративних справ, а за недекларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення - 70 справ. Також було заведено 58 справ за спроби переміщення товарів з приховуванням їх від митного контролю. У 156 справах загальна вартість предметів порушень митних правил сягає 6,7 млн грн.

У рамках взаємодії з правоохоронними органами було направлено 43 повідомлення про кримінальні правопорушення за ознаками злочинів, передбачених ст.ст. 201, 305 та 358 Кримінального кодексу України.

За звітний період Вінницькою митницею ДФС розглянуто 910 справ. Накладено штрафів на суму 11,7 млн грн, стягнуто штрафів на суму 1,6 млн грн. Судом розглянуто 134 справи. За рішеннями суду застосовано конфіскацію товарів на суму 1,6 млн грн та накладено штрафів на суму 1,7 млн грн, перераховано до держбюджету штрафів на суму 49 тис. грн. 

У вас немає прав для коментування