Податкова інформує (21.06.2019)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Вівторок, 25 червня 2019, 10:08

Якщо підприємець має заборгованість з єдиного внеску, чи можливо її розстрочити?

Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

За наявності у платника єдиного внеску одночасно із зобов'язаннями із сплати єдиного внеску зобов'язань із сплати податків, інших обов'язкових платежів, передбачених законом, або зобов'язань перед іншими кредиторами зобов'язання із сплати єдиного внеску виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов'язаннями, крім зобов'язань з виплати заробітної плати (доходу).

У разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати єдиного внеску до платника застосовуються фінансові санкції, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом.

Законодавством, що регулює порядок нарахування, обчислення і сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, не передбачено розстрочення та відстрочення по сплаті заборгованості єдиного внеску.

Підприємці зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок. Cума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Отже, єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. Якщо підприємцем не отримано дохід у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, такий платник зобов’язаний визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску.

При цьому сума единого внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (у 2019 році – 918,06 грн.).

Зазначена норма передбачена ст. 7, част. 11 та 12 ст. 9 Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями. 

Фізична особа продає власну сільськогосподарську продукцію. Умови, за яких дохід не оподатковується 

До загального місячного (річного) оподатковуваного податком на доходи фізичних осіб доходу не включаються доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що, зокрема, вирощена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України для ведення, зокрема:

  • садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва. Якщо власник сільськогосподарської продукції має ще земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), але не використовує їх (здає в оренду або обслуговує), отримані ним доходи від продажу сільськогосподарської продукції не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;
  • особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких не перевищує 2 гектари. Розмір земельних ділянок, а також розмір виділених в натурі (на місцевості) земельних часток (паїв), які не використовуються (здаються в оренду, обслуговуються), не враховуються.

Якщо розмір земельних ділянок перевищує 2 гектари, дохід від продажу сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб на загальних підставах за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%.

При продажу сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) іі власник має подати податковому агенту копію довідки про наявність у нього земельних ділянок.

Порядок видачі довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок за формою № 3-ДФ затверджений наказом Міністерства доходів і зборів України від 17.01.2014 № 32.

Тобто, підставою для не включення до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку доходів, отриманих від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, оброблена та/або перероблена такою фізичною особою на земельних ділянках, є наявність у такої фізичної особи довідки за формою № 3-ДФ.

Довідка видається сільською, селищною, міською радою або радою об’єднаних територіальних громад за місцем податкової адреси (місцем проживання) платника податку протягом п’яти робочих днів з дня отримання відповідною радою письмової заяви про видачу такої довідки.

Оригінал довідки за формою № 3-ДФ зберігається у власника сільськогосподарської продукції протягом строку позовної давності з дати закінчення дії такої довідки.

Якщо при продажу фізичною особою власної сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) зазначені умови не виконуються, то сума доходу, отриманого від такого продажу, включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку та оподатковується на загальних підставах (податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%).

Такий платник зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи (за формою, визначеною наказом МФУ від 02.10.2015 № 859 (у редакції від 06.06.2017 № 556) за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів.

Зазначена норма передбачена п.п. 165.1.24 ст. 165 Податкового кодексу. 

Купили чи продали нерухомість протягом року, як сплачувати податок? 

У разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня до початку того місяця, в якому припинилося право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а для нового власника – починаючи з місяця, в якому він набув право власності.

Контролюючий орган надсилає податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності. 

Дохід, отриманий від надання послуг з обробітку земельних ділянок, підлягає оподаткуванню 

Громадяни, які є власниками сільськогосподарської техніки та  надають  платні послуги  з обробітку землі іншим фізичним особам (оранка, комбайнування тощо), але при цьому не зареєстровані як  фізичні особи-підприємці (ФОП), зобов’язані задекларувати суму отриманих доходів та сплатити до бюджету податок на доходи фізичних осіб та військовий збір.

 Суму податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору за наслідками декларування доходів, отриманих у минулому році, платники мають сплатити до 1 серпня 2019 року.

Якщо послуги надаються у поточному  2019 році, то отриманий дохід підлягає декларуванню у наступному, 2020 році.

Зазначені доходи оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відс та  військовим збором за ставкою  1,5 відсотка.

Нагадаємо, у травні п.р. на Вінничині розпочалась операція «Урожай – 2019». Метою цієї операції є перевірка повноти нарахування та сплати податків юридичними особами, фізичними особами-підприємцями, громадянами, які є власниками земельних ділянок, площа яких перевищує 2 га та власними силами обробляють такі земельні ділянки для отримання доходу, упередження схем ухилення від оподаткування, виявлення та реєстрація необлікованих найманих працівників та легалізація їх заробітної плати. 

Вінничани задекларували понад 1,1 мільярд гривень минулорічних доходів 

Про них на 01.06.2019 року прозвітували 19,3 тисячі наших земляків. Майже 75 відсотків або 14,4 тисяч з них, мали подати декларацію обов’язково. Решта – скористались правом на податкову знижку. Про це інформує начальник Головного управління ДФС у Вінницькій області Руслан Осмоловський.

За словами посадовця загальна сума задекларованих доходів склала 1 млрд 118,2 млн грн, що на 171,5 млн грн  або на 18,1 % більше минулорічного (946,7 млн грн).

Зважаючи на те, що наш регіон – аграрний, серед поданих декларацій переважають декларації громадян, що отримали доходи від продажу сільськогосподарської продукції. Таких було 10804 або 75% від обов’язкових декларантів.  Друге місце – за доходами у вигляді спадщини та/або подарунків. Про них прозвітували 1715 громадян або майже 8,9%. Ще 813 мешканців вінницького краю або 4,2% задекларували доходи від продажу (обміну) рухомого або нерухомого майна.

За результатами розрахунків декларантам до сплати нараховано майже 36,4 млн грн податку на доходи фізичних осіб та 5,0 млн грн військового збору. Проти аналогічної дати минулого року суми донарахувань збільшились на 14,0 млн грн та 1.7 млн грн відповідно, що пояснюється зростанням рівня доходів громадян.

Щодо права на податкову знижку, то нею наразі скористалося 4937 громадян, яким за результатами розрахунків буде повернено 5 млн 37,7 тис. грн податку на доходи фізичних осіб.  

Найактивнішими декларантами були мешканці міста Вінниці (2481 особа), Хмільницького (1517 осіб), Могилів-Подільського (1442 особи), Гайсинського (1414 осіб) Теплицького (1371 особа) районів.

Отож підбиваючи підсумки деклараційної кампанії Руслан Осмоловський подякував землякам за добровільне і своєчасне декларування минулорічних доходів та  нагадав претендентам на податкову знижку, що згідно з нормами Податкового кодексу України для них подання декларацій триватиме до кінця поточного – 2019 року. 

Припинили підприємницьку діяльність фізичної особи - підприємця, подайте декларацію про майновий стан і доходи 

В Жмеринському управлінні ГУ ДФС у Вінницькій  області нагадують, що фізичні особи - підприємці (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування), стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця за її рішенням, повинні подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за останній базовий податковий (звітний) період, протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності. В  декларації відображаються доходи від проведення підприємницької діяльності.

У разі проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця за її рішенням останнім базовим податковим (звітним) періодом є період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.

Форма декларації про майновий стан і доходи затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 556).

Зауважимо, оподаткування доходів, отриманих фізичною особою - підприємцем від провадження господарської діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування здійснюються у порядку, встановленому статтею 177 Податкового кодексу України.

У вас немає прав для коментування