Податкова інформує (21.03.2019)

Автор: Сергій Категорія: Податкова інформує Створено: Четвер, 21 березня 2019, 17:39

Задекларували доходи – своєчасно сплатіть податкові зобов’язання! 

Жмеринське управління ДФС ГУ у Вінницькій області нагадує, що триває кампанія декларування доходів, отриманих фізичними особами – платниками податків протягом 2018 року, під час якої певні категорії фізичних осіб зобов’язані подати податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – Декларація) за 2018 рік та визначити податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) і військового збору.

Громадяни зобов’язані включити суму отриманих протягом 2018 року доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати до 01 травня 2019 року річну податкову Декларацію за наслідками звітного 2018 року, а також нарахувати і сплатити до 01 серпня 2019 року ПДФО та військовий збір з таких доходів. 

Фізичні особи, які зняті з реєстрації у контролюючому органі, повинні подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за попередньою податковою адресою

Жмеринське управління ГУ ДФС у Вінницькій області нагадує, що триває кампанія декларування доходів громадян, отриманих у 2018 році, згідно з якою окремі категорії фізичних осіб зобов’язані подати податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) не пізніше 1 травня 2019 року. Категорії фізичних осіб, які повинні подати податкові декларації, визначено розділом IV Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Податкова декларація подається до контролюючого органу за податковою адресою. Відповідно до п.45.1 ст.45 ПКУ платник податків-фізична особа зобов’язаний визначити свою податкову адресу. Податковою адресою платника податків-фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона реєструється як платник податків у контролюючому органі. Платник податків може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.

При цьому, відповідно до ст.6 Закону України від 11 грудня 2003 року №1382 «Про свободу пересування і вільний вибір місця проживання в Україні» громадянин України, а також іноземець чи особа без громадянства, які постійно або тимчасово проживають в Україні, зобов’язані протягом 30 календарних днів після зняття з реєстрації місця проживання та прибуття до нового місця проживання зареєструвати своє місце проживання. Батьки або інші законні представники зобов’язані зареєструвати місце проживання новонародженої дитини протягом трьох місяців з дня державної реєстрації її народження. Реєстрація місця проживання особи здійснюється у день подання особою документів. Реєстрація місця проживання за заявою особи може бути здійснена органом реєстрації з одночасним зняттям з попереднього місця проживання.

Звертаємо увагу, якщо на момент подання декларації фізична особа знята з реєстрації за однією адресою та не зареєстрована за іншою, вона повинна подати податкову декларацію до контролюючого органу за попередньою податковою адресою.

Шановні громадяни! Нагадуємо, що 1 травня 2019 року – останній день подання податкової декларації про доходи, отриманні у 2018 році.

У якому випадку доходи від продажу авто декларуються

ГУ ДФС у Вінницькій області нагадує громадянам, що у разі продажу ними іншим фізичним особам протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна: легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда дохід, отриманий продавцем від такої операції не підлягає оподаткуванню.

Натомість у разі продажу протягом року двох чи більше об’єктів рухомого майна дохід, отриманий платником, підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб (далі – податок) за ставкою 5%. Зазначена норма передбачена п. 167.2 ст. 167 Податкового кодексу України (далі – Кодекс).

Разом із тим, якщо упродовж року фізична особа продавала інші транспортні засоби, зокрема вантажний автомобіль або транспортний засіб спеціалізованого призначення, то дохід від такого продажу підлягає оподаткуванню податком за ставкою 5%,, незалежно від кількості таких операцій з продажу впродовж року. Додамо, що доходи, які оподатковуються податком на доходи фізичних осіб, паралельно є об’єктом оподаткування військовим збором за ставкою 1,5%.

Окрема ситуація, коли дохід від операцій з продажу об'єктів рухомого майна, отримується фізичною особою-нерезидентом. У цьому випадку такий дохід оподатковується за ставкою 18% (п. 167.1 ст. 167 Кодексу).

Нагадаємо, відповідно до п. 179.2 ст. 179 Кодексу обов'язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи, зокрема від операцій продажу майна чи даруванні, при нотаріальному посвідченні договорів. за якими був сплачений податок, відповідно до розділу IV Кодексу. У інших випадках, наприклад, укладення та оформлення таких операцій безпосередньо в сервісних центрах МВС, платник податку, який при продажу транспортного засобу отримав дохід, що підлягає оподаткуванню, від іншої фізичної особи, зобов’язаний подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи.

То ж будьте уважними, та задекларуйте доходи вчасно! 

У вас немає прав для коментування